Trener til å svømme 15 mil - i åpen sjø over Skagerak

På ungdomskolen var Stian Vikra (32) dårligst i klassen til å svømme og ble sammenlignet med en hvalross. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå vil karmøybuen bli den første i verden til å svømme fra Danmark til Norge. I ett strekk.

– Det handler om min lyst til å strekke grenser og samtidig sette fokus på organdonasjon.

Det hele startet med at Stian Vikra ble utfordret av en kompis til å svømme Den engelske kanal. En svømmetur som fikk 32-åringen fra Karmøy helt hektet på lengre svømmedistanser.

Etter å ha svømt kanalen startet Vikra prosjektet «Svøm for livet» for å kunne, via svømmingen, sette fokus på organdonasjon.

Seks år senere er listen med rekorder intet mindre enn imponerende.  

I kø for å overleve

I dag står rundt 300 nordmenn i kø for å få et nytt organ, en slags venteliste for å overleve. Alle på listen trenger det samme - en organdonor.

Svømmeturen handler om et sykt hjerte. Et hjerte som ikke kunne erstattes. 

– Det var jo helt ufattelig når han Olav døde.

Olav Eik Jakobsen var Stians nære søskenbarn. Olav ventet for lenge på en hjertedonor og døde bare 20 år gammel. 

VENTET PÅ NYTT HJERTE: Olav Eik Jakobsen døde bare 20 år gammel. Foto: Privat
VENTET PÅ NYTT HJERTE: Olav Eik Jakobsen døde bare 20 år gammel. Foto: Privat

– Det som var med han Olav var at han var en skikkelse for hele Åkra egentlig. Alle visste jo hvem han Olav var. Han var og er en bit av lokalmiljøet, som aldri kommer til å forsvinne sånn sett. 

Norge i verdenstoppen

Det er ingen aldersgrenser for å være donor og Stians vanvittige svømmeturer har allerede fått flere til å ta stilling til organdonasjon, forteller Hege Lundin Kuhle som er daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon.

– Norge er faktisk et av de beste landene i verden på organdonasjon, vi har blant verdens korteste ventelister og ventetider og det at Stian nå gjør dette her gjør at enda flere får høre om organdonasjon. Og det vi vet er at når de først hører om det, så sier absolutt de fleste ja, sier Lundin Kuhle.

– På hva måte kan han nå ut til de andre?

FINNESVØMMING: Vanntemperaturen i Torrevieja er en av årsakene til at Vikra er i Spania.
FINNESVØMMING: Vanntemperaturen i Torrevieja er en av årsakene til at Vikra er i Spania.

– Hans prosjekt er jo spesielt i form av at han svømmer halsbrekkende avstander, og det er klart at kanskje dette er noe menn synes er interessant å høre om.

FØLGER MED PÅ VÆRVARSLENE: Jon Albretsen, Forsker innen oseanografi, Havforskningsinstituttet. Foto: Christopher Fornebo/TV 2
FØLGER MED PÅ VÆRVARSLENE: Jon Albretsen, Forsker innen oseanografi, Havforskningsinstituttet. Foto: Christopher Fornebo/TV 2

Tredoblet treningsmengden

Nå har Vikra flyttet til Spania for å trene til sin livs svømmetur, hans avslutning på prosjektet «Svøm for livet».

– 24 timer i døgnet så tenker jeg på svømmingen eller hva jeg kan gjøre for å lykkes med svømmingen. 

Han får ingen økonomisk støtte til og hittil har han brukt over 500.000 kroner av egen lomme. Alt for å få flere til å ta stilling til organdonasjon. 

– Du må iallfall være latterlig sta hvis du skal prøve dette. Det er for spesielt interesserte.

I ett strekk skal Vikra svømme 15 mil, i åpen sjø over Skagerak. Her er strømforholdene nærmest umulig å varsle og ingen før ham har noen gang gjort det samme.

– Det er et snev av galskap, men sunn galskap håper jeg, og noen må jo være først. 

– Du planlegger en tur der det er umulig å forutse forholdene – til og med den dagen du skal svømme?

– Ja, og det legger jo litt press på meg treningsmessig. Jeg vet ikke hvor langt eller hvor lenge, eller hvilke forhold eller temperatur, så jeg trener så godt jeg kan og stoler på at det holder til de forholdene jeg får den dagen, sier Vikra som innrømmer at det vil bli beinhardt.

– Jeg har ikke vært i nærheten av å svømme så langt, så dette blir det tøffeste jeg har vært med på i mine 32 år, både som svømmer og tidligere marinejeger.

VANSKELIG Å VELGE RUTE: En av rutene han vurderer er fra Skagen til Hvaler. Grafikk: Margunn Hindenes
VANSKELIG Å VELGE RUTE: En av rutene han vurderer er fra Skagen til Hvaler. Grafikk: Margunn Hindenes

Sjekker været kontinuerlig

Det korteste strekket over Skagerak er 120 kilometer, mens ruten Vikra vurderer er 150 km - fra Skagen lengst nord i Danmark til Hvaler ytterst i Oslofjorden. Stømmen er helt avgjørende og Vikra bruker mye tid, sammen med Havforskningsinstituttet og kartlegge alternative ruter.

– Det verste som kan skjer er at vi tar feil av strømforholdene, og for å komme i mål med prosjektet da, så kan det være at jeg ender opp med å ta det i etappe.Må jeg det vil jeg likevel være den første i verden som svømmer over Skagerak, sier Vikra.

Jon Albretsen er forsker innen oseanografi. Han jobber på Havforskningsinstituttet og skal hjelpe Vikra med å finne en god svømmeperiode, rent værmessig.

FLERE TRENGER ORGAN: Hege Lundin Kuhle, Daglig leder, Stiftelsen Organdonasjon. Foto: Tommy Storhaug/TV 2
FLERE TRENGER ORGAN: Hege Lundin Kuhle, Daglig leder, Stiftelsen Organdonasjon. Foto: Tommy Storhaug/TV 2

– Min jobb vil jo være å kontinuerlig følge med værvarslene på Skagerak, og da tenker jeg først og fremst på vind og bølger.  Utfordringen er jo at været skifter ofte, selv om sommeren så er det tilfelle. 

– Hva tenker du om å svømme over Skagerak?

–  Jeg tenker at han står ut for en kjempeutfordring. Vi bor i et værhardt område med upålitelige somrer. Samtidig så har andre svømt tilsvarende distanser før, så helt umulig kan det ikke være.

– Hvor mener du han bør svømme?

– Det er en avveining som jeg må overlate til svømmeren. Skagerak er uforutsigbar i sin helhet, så det er vanskelig å si.

– Hva er det som gjør denne strekningen så vanskelig?

– Det er en utfordring å finne en godværsperiode, i tillegg kan de uforutsigbare strømingsforholdene være en et hinder for han.