VIF har pantsatt alt de eier og har

Og snart kan kaffemaskinen til klubbens daglige leder ryke. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
SVART: Ingen fløte, bare svart kaffe for VIFs daglige leder Stig Ove Sandnes.
SVART: Ingen fløte, bare svart kaffe for VIFs daglige leder Stig Ove Sandnes.

Vålerenga Fotball AS har pantsatt alt de eier og har til Tor Olav Trøim for seks millioner kroner. I tillegg tilførte investoren 13 millioner kroner i frisk kapital til aksjeselskapet i fjor høst.

– 2013 ble et vanskelig år for oss økonomisk. Uten den bistand og velvilje han viste i fjor, hadde det sannsynligvis vært vanskelig å drive videre, sier Stig Ove Sandnes. 

Vålerengas daglige leder har verken Rembrandt-malerier på kontorveggen eller persiske tepper på gulvet.

I stedet må Sandnes klare seg med en kontorstol, en pult og noen binderser.   

– Vi eier ikke så veldig mye. Vi har ikke stadion eller andre ting. Det er det vi har, sier Sandnes, som frykter at kaffemaskinen er det neste som ryker. 

– Lånet er ikke nedbetalt ennå. Vi får se om det skjer noe videre rundt det. Det er mulig vi mister denne, humrer Sandnes og peker på kaffemaskinen.  

Betaler 24 mill. i lønninger
I 2013 ga Trøim, som eier 65 prosent av aksjene i Vålerenga Fotball AS, klubben et lån på 6 millioner kroner. Klubben var da i akutt pengeknipe etter en dårlig sesong. Egenkapitalen sank fra 14,8 millioner kroner i 2012 til 11,5 millioner kroner i 2013.  

I desember 2013 gikk ansatte og spillere med på en lønnsreduksjon på 12,5 prosent.

I årsberetningen budsjetterer VIF med spillerlønninger på 24 millioner kroner i 2014. Kostander knyttet til trenere og medisinsk apparat utgjør 8,5 millioner kroner. 

VIKTIG MANN: Tor Olav Trøim, her sammen med Celina Midelfart, har brukt mye penger på Vålerenga.
VIKTIG MANN: Tor Olav Trøim, her sammen med Celina Midelfart, har brukt mye penger på Vålerenga.

Kostandene skal kuttes med 20 millioner kroner. 10 millioner kroner kuttes i aktivitetskostander. Antall årsverk kuttes fra 45 til 31, noe som tilsvarer seks millioner kroner. I tillegg utgjør lønnkuttet seks millioner kroner. 

Fikk penger etter Børven-salget
Trøim har ikke fått mye tilbake, men høyrehånden til John Fredriksen fikk hele overgangssummen da Torgeir Børven ble solgt til Twente. Det synes trener Kjetil Rekdal er helt greit. 

– Trøim har betydd ekstremt mye. Han har ikke fått igjen mange prosent av det han har investert. At han får tilbakebetalt ved spillersalg er en helt naturlig greie, sier VIF-treneren.

– Det er prestisje for ham, for han har kjempesuksess med alt annet han driver med. Det minste selskapet han er involvert i er det som går dårligst. Det betyr mye for ham å få dette til, legger Rekdal til.