– Det stod om sekunder!

Natasja og datteren måtte rømme huset midt på natten da det begynte å brenne. Nå skal TV 2 hjelpe familien med å få hjemmet sitt tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natasja Smits (44) flyttet fra Nederland til Norge sammen med sin datter Sophia (11) i 2006.

– Jeg drømte om å flytte til Norge fordi jeg synes det er et flott land der det fortsatt er mulig å være alenemor og samtidig ha en karriere, og Lillesand var så utrolig vakkert, forteller Natasja til TV 2.

SAMMEN: Natasja og datteren Sophia. FOTO: PRIVAT/TV 2
SAMMEN: Natasja og datteren Sophia. FOTO: PRIVAT/TV 2

I programmet «Hjem igjen» på TV 2 forteller alenemoren om januar-natten i 2012 som holdt på å koste dem livet.

– Jeg lå og sov da jeg ble vekket av at brannvarsleren gikk av klokken to om natten. Det var veldig dramatisk og jeg løp med en gang og vekte Sophia. Jeg kunne ikke se noen flammer men det var veldig mye røyk i huset. Da vi på vei ut åpnet entredøren tilførte vi samtidig oksygen til brannen som plutselig førte til en eksplosjon av flammer.

Et kritisk valg

Natasja fikk heldigvis kastet ut datteren og noen klær men holdt samtidig på å gjøre et valg som fort kunne kostet henne livet.

– I ett sekund var jeg på vei inn for å hente mobilen for å ringe brannvesenet men det var noe som stoppet meg, kall det gjerne intuisjon. Hadde jeg gått inn hadde jeg ikke vært i live i dag, forteller Natasja til TV 2.

OVERTENT: En røykdykker på taket av huset som kort tid senere er fullstendig overtent. FOTO: TV 2
OVERTENT: En røykdykker på taket av huset som kort tid senere er fullstendig overtent. FOTO: TV 2

– Det materialistiske er ikke viktig

For Natasja var det viktigste at hun og datteren klarte å komme seg ut i live.

– Når man opplever å overleve noe slikt forstår man hvor glad man er i menneskene man har rundt seg. Det materialistiske er ikke viktig.

Installert ny brannvarsling

Brannen i huset startet i det elektriske anlegget uten at ekspertene vet hvorfor.

– I dag har vi fått nytt brannvarsling som er seriekoplet med totalt seks varslere. Hadde vi hatt dette før brannen hadde vi våknet tidligere. Vi har naturligvis fått et nytt elektrisk anlegg og har i tillegg montert brytere som kutter all strøm til elektriske apparater i huset.

Slik kan du unngå katastrofen hjemme

Halvparten av alle boligbranner er forårsaket av brann i elektriske apparater. Komfyrbranner ligger også høyt på statistikken. Her er ekspert-tipsene som kan forhindre brannkatastrofen hjemme hos deg. Videoen viser deg dessuten en slukkespray som kan slukke en brann i startfasen.

Slukkeprayen i reportasjen kan man få kjøpt i de fleste jernvareforretninger. Sprayen inneholder ingen giftige stoffer og er biologisk nedbrytbar. Den er i tillegg lett å bruke for barn og eldre som ikke klarer å betjene et tungt brannslukningsapparat.

«Hjem igjen» kan du se på hver tirsdag kl. 20.00 på TV 2.