DETTE ER IKKE LOV INTERNASJONALT: Bokser Andreas Evensen trener sammen med Christian Kvatningen på Apollo bokseklubb i Melhus. I konkurranse er det ikke lov å bruke hjelm internasjonalt, og nå er Norges Bokseforbund suspendert etter at det ble brukt under NM. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
DETTE ER IKKE LOV INTERNASJONALT: Bokser Andreas Evensen trener sammen med Christian Kvatningen på Apollo bokseklubb i Melhus. I konkurranse er det ikke lov å bruke hjelm internasjonalt, og nå er Norges Bokseforbund suspendert etter at det ble brukt under NM. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .

Norges Bokseforbund suspendert av Det internasjonale bokseforbundet

– Dette kan bety kroken på døren for norsk boksing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Bokseforbund er blitt suspendert av Det internasjonale bokseforbundet (AIBA). 

Årsakene er at de ikke har fulgt reglene til det internasjonal forbundet. I henhold til norske regler må man bruke hjelm, og det ble også gjort under senior-NM i Tønsberg. 

Reglene til AIBA sier imidlertid at man skal bokse uten hjelm, og som en konsekvens av at det ble bokset med hjelm i Tønsberg er Bokseforbundet nå blitt suspendert.

– Vi er suspendert fordi vi valgte å følge norsk lov, som innebærer at man må ha på seg hjelm når man bokser, sier boksepresident Odd Haktor Slåke til TV 2.

– Kan bety kroken på døren

Dermed kan ikke norske boksere delta i internasjonale konkurranser.

– Norge er bortimot det eneste landet der det må bokses med hjelm. Vi blir suspendert fordi myndighetene ikke gir oss anledning til å bokse uten hjelm. Dette kan bety kroken på døren for norsk boksing, sier Slåke, og legger til:  

– Konsekvensene blir at vi nå ikke får bokse utenfor landegrensene. Vi får for eksempel ikke delta på stevner eller treningsleirer i utlandet, påpeker han.

Sjokkert Brækhus

Cecilia Brækhus blir helt sjokkert når TV 2 gir henne siste utvikling i hjemlandet:

 Jeg er helt stum og tom. Jeg trodde ikke denne galskapen skulle gå så langt, jeg synes det er veldig trist, sier Cecilia Brækhus.

 Hva tror du dette har å si for norsk boksing?

– Det sier jo seg selv. Boksing vil forsvinne i Norge. Jeg vet ikke mer hva jeg skal si akkurat nå, sier verdensmesteren.

For henne personlig får det imidlertid ingen konsekvenser, ettersom hun ikke bokser under Bokseforbundet eller AIBA.

– Må få myndighetene på banen

Nå ber boksepresident Slåke politikerne om å vise handlekraft.

– Nå må vi få myndighetene på banen og håpe på at de kan forandre på loven om hjelmbruk. Vi må forklare situasjonen for dem, og krysse fingrene for at suspensjonen ikke varer mer enn tre måneder.

– Jeg håper at politikerne tar ansvar og får orden på dette så snart som mulig. I verste fall ryker flere internasjonale stevner og boksemesterskap i tiden som kommer, avslutter boksepresidenten.

Frp lover snarlig endring

Idrettspolitisk talsmann i Frp, Øyvind Korsberg, sier til TV 2 at nå forventer en snarlig endring av det norske regelverket.

– Dette viser at vi må få på plass det samme regelverket i Norge, som i resten av verden. Norske boksere må få konkurrere under de samme vilkårene som alle andre, sier Korsberg.

– Når kan man forvente at regelverket blir endret?

– Det må skje rimelig fort. Etter at nyheten om suspensjonen kom har de politiske partiene press på seg, svarer Korsberg.

– Hva konkret skjer nå fremover?

– Det som skjer er at Regjeringen legger frem en sak for Stortinget, der spørsmålet om lovendring må behandles videre.