STORE HULLER: Det norske forsvaret, her ved Heidi Løke og Tine Stange, var ikke på topp mot Hviterussland. Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
STORE HULLER: Det norske forsvaret, her ved Heidi Løke og Tine Stange, var ikke på topp mot Hviterussland. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Tilbake til start for Thorir Hergeirsson

Må nok en gang bygge opp et nytt midtforsvar på landslaget.

Stavanger (TV 2):

Etter jubelåret 2012, hvor de norske jentene satt igjen med både OL-gull og EM-sølv, valgte Kristine Lunde-Borgersen og Gøril Snorroeggen å takke for seg. I tillegg pådro Marit Malm Frafjord seg en langvarig skade.

Det var de tre spillerne Thorir Hergeirsson hadde satt sin lit til i midtforsvaret. Han satt igjen med Ida Alstad som den eneste spilleren som hadde noe særlig erfaring i midtforsvaret på landslaget.

Drillet nytt forsvar til VM
Foran VM i Serbia måtte han derfor drille inn et helt nytt midtforsvar. Mari Molid ble sjefen, mens Isabel Blanco ble hentet ut av landslagskulden. Sammen med Alstad delte de på de to plassene i midtforsvaret i 2013.

Og midtforsvaret var nok en av årsakene til at det ble exit allerede i kvartfinalen. Ingen av konstellasjonene mellom de tre fungerte optimalt.

Men i stedet for å videreutvikle de tre i rollene, må Hergeirsson nå starte helt på nytt igjen.

Nytt midtforsvar igjen
Blanco har sagt takk for seg og blitt landslagspensjonist, mens Molid pådro seg en korsbåndskade i siste serierunde og blir neppe spilleklar til EM i desember.

Mot Hviterussland var det Tine Stange og Pernille Wibe som var Alstads makkere i midtforsvaret, og med 28 baklengsmål, så var ikke landslagssjefen strålende fornøyd med forsvarsspillet.

- Det er en jobb å gjøre for å få på plass samhandlingen i et midtforsvar, konkluderer han, men unnskylder dem også litt. 

- At vi visste lite om Hviterussland bidrar nok litt til at det svinger litt, men der trenger vi å snøre igjen litt, innser Hergeirsson.

- Ikke akkurat et superforsvar
Stange er enig med sjefen i at midtforsvaret ikke var av god, gammel gullårgang.

- Det er jo ikke akkurat noe superforsvar. Vi har litt å jobbe med der. Man trenger litt tid. Det er ikke bare å smelle sammen et forsvar og så er det på plass, sier Larvik-spilleren.

Alstad velger å se litt mer positivt på det, ettersom trioen bare hadde hatt to treninger på å bli kjent med hverandre.

- Jeg synes det er mye bra i dag, men det skulle vært seks-sju mål mindre. Da ville jeg vært fornøyd, sier den mest rutinerte av de tre.

Få alternativer
Malm Frafjord jobber fortsatt med å bli frisk igjen. Kommer hun i form til VM, er hun helt klart et sterkt alternativ til en midforsvarssjobb i Ungarn og Kroatia i desember. Hvis ikke er det trioen som spilte mot Hviterussland Hergeirsson må stole på.

- Vi har noen juniorer som har høyde og er kloke midtforsvarsspillere, som nok ikke hopper rett inn i det og drar lasset med det aller første, men på sikt så har vi noen 94/95-modeller som kan komme inn og være alternativer, sier han.

Med mangel på rutinerte midtforsvarere, og med VM friskt i minnet, har landslagssjefen innsett at Norge ikke kan stole blindt på et tett 6-0-forsvar. 

Vurderer offensive varianter
I VM flørtet man litt med et 5-1-forsvar, uten at det fungerte veldig bra. Også mot Hviterussland ble denne varianten hentet frem.

- Det er viktig for oss å ha et alternativ, sier Alstad.

Og det er ingen tvil om at man kommer til å se at Norge har fått en offensiv ansiktsløftning i forsvar i året som kommer.

- Vi har jobbet litt med det tidligere med Anja Hammerseng-Edin foran. Vi kommer til å fortsette litt med det. Men vi kommer til å bryte det opp litt. Vi kommer ikke til å være så opptatt av å spille tradisjonelt 5-1. Den som kommer ligger foran skal få herje, mens de bak skal lese spillet. Der har vi litt jobb å gjøre, men jeg tror at det kan bli riktig godt. Og kanskje løfter vi opp en spiller til og spiller 4-2 også, avslutter Hergeirsson.