DØDELIG JOMFRUTUR: Bare fem dager etter at dette bildet ble tatt i den engelske byen Southampton, kjørte Titanic inn i et isfjell og sank. Et nyoppdaget brev gir nye detaljer om hva som skjedde i skipets siste timer.  Foto: AP Photo.
DØDELIG JOMFRUTUR: Bare fem dager etter at dette bildet ble tatt i den engelske byen Southampton, kjørte Titanic inn i et isfjell og sank. Et nyoppdaget brev gir nye detaljer om hva som skjedde i skipets siste timer.  Foto: AP Photo.

Kjøpte Titanic-brev på nettauksjon

Den franske hushjelpen forteller om hvordan hun overlevde skrekknatta om bord på Titanic. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fransk hushjelp som overlevde Titanic-katastrofen kan kaste nytt lys over hva som skjedde den tragiske natten i april 1912. 

Rose Amelie Icard skal i et brev, datert 8. august 1955, angivelig ha gitt detaljerte beskrivelser av den grusomme opplevelsen for de 2229 om bord. Brevet er adressert til kvinne, fru Ausein, men denne mottakeren er ikke nærmere identifisert. 

Fortsatt mareritt

Ifølge den britiske avisa The Telegraph var Icard etter alt å dømme ansatt som hushjelp for en rik amerikansk kvinne. Dette var Martha Stone, som var enke etter sjefen for det amerikanske teleselskapet Cincinnati Bell Telephone Company.

Icard og Stone kom på skipet i Southampton, etter et lengre opphold i Europa. De tok inn på første klasse. 

I brevet, som er skrevet med blått blekk, skriver Icard at hun fortsatt har mareritt - 43 år etter forliset. 

«Fru Stone og jeg gikk til køys rundt kl 23. Tre kvarter senere, mens skipet kjørte for full fart, ble vi kastet ut av sengene etter et kraftig sammenstøt. 

Vi ville forsøke å finne ut hva som hadde skjedd. Vi møtte en vakt som bare sa at vi skulle gå tilbake til lugaren, at det ikke var noen ting. Jeg svarte: - Hør den høye lyden, det høres ut som om det kommer vann inn i skipet».

Kaptein Edward Smith gikk ned med skipet. Foto: AFP  / SOUTHAMPTON CITY COUNCIL
Kaptein Edward Smith gikk ned med skipet. Foto: AFP  / SOUTHAMPTON CITY COUNCIL

Fikk plass i livbåt

De to kvinnene tok på mer klær og redningsvester og gikk ut opp på dekk. Icard løp ned igjen, i retning lugarenfor å hente Stones verdifulle smykker. Men hun tok feil trapp, og måtte snu. Det visste seg å være flaks, for ellers ville hun blitt fanget under dekk, forklarer hun i brevet.

«Vi ble vitner til utrolige scener oppe på dekk. Mange kvinner, noen fortsatt i finstasen, andre tynnkledde rett fra senga, på jakt etter en plass i livbåtene. Kaptein Edward Smith ropte at kvinner og barn skulle prioriteres først. Det var hjerteskjærende scener da kvinner ble tvunget til å ta farvel med ektemennene ved livbåtene». 

Icard forteller en rørende historie om ekteparet Straus, eiere av det kjente varehuset Macy's i New York. Etter å ha hjulpet hushjelpen hennes om bord i en av livbåtene, nektet fru Straus selv å ta sin plass. Hun holdt rundt ektemannen. 

– Vi har vært gift i femti år. Jeg vil dø sammen med deg, skal hun ha sagt, ifølge Icard. 

I livbåten ved siden av, satt den unge kona til millionæren J. Jacob Astor. De hadde vært på bryllupsreise. Hun nektet å forlate sin 30 år eldre mann, og han måtte til slutt dytte henne unna, forteller Icard i brevet. 

 

Rose Marie Icard og andre i livbåten ble plukket opp av skipet Carpathia dagen etter at Titanic gikk ned. Foto: Maritimequest.com
Rose Marie Icard og andre i livbåten ble plukket opp av skipet Carpathia dagen etter at Titanic gikk ned. Foto: Maritimequest.com

Kjempet for livet

Hun skriver at de som var i livbåtene fikk beskjed om å ro så fort de kunne for å komme seg unna det synkende skipet. Hun oppdaget et ung mann som hadde gjemt seg i bunnen av båten. 

«Jeg rodde så raskt jeg kunne, og til hendene mine blødde. Vi måtte forte oss for å unnslippe det store gapet som ville åpne seg når Titanic ble slukt av bølgene. Det var da jeg oppdaget mannen som gjemte seg. Jeg hadde ikke krefter til å tenke på å melde fra om ham, og jeg har fortsatt ingen anelse om hvem det var som reddet livet sitt på den måten». 

Icard skriver at det plutselig ble mørkt - mens man hørte intense skrik fra skipet som knakk i to før det sank. 

Hun ble en av bare 745 personer som overlevde tragedien. Sammen med de andre i livbåten ble hun plukket opp av skipet Carpathia dagen etter. 

«Da morgenen kom var det uvirkelig at skipet var borte. Havet var stille og tomt. To gigantiske isfjell stakk opp som katedraler fra havet, og når solstrålene traff dem var det et sjeldent vakkert syn». 

Eksperter mener at Icard skrev brevet fra sitt hjem i franske Grenoble, etter å ha blitt oppmuntret av slektninger til å skrive ned sin historie. Icard døde i 1964. 

Det er ikke slått endelig fast at brevet er ekte. Det ble kjøpt på nettauksjon sammen med en bunke andre brev for to år siden. Kjøperen fikk brevet oversatt først nå, forteller han til The Telegraph.