Det virker opplest og vedtatt at Jonas Gahr Støre blir ny leder i Arbeiderpartiet hvis Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i NATO.

Også Trond Giske og Hadia Tajik har riktig nok vært nevnt som aktuelle lederkandidater. Det er imidlertid få som snakker om Helga Pedersen. 

– Det må være ydmykende for henne å ikke engang bli nevnt. Spesielt med tanke på at hun i sin tid ble satt inn for å bygges opp som en klar leder for partiet - som Arbeiderpartiets kronprinsesse, sier han. 

Det er ifølge kommentatoren svært sjeldent i norsk politikk at nestlederen ikke rykker opp når partilederen gir seg. 

Les Stein Kåre Kristiansens kommentar om Stoltenberg og NATO-jobben her

– Ikke gode nok evner

KRITISK: Stein Kåre Kristiansen (t.v) tror Helga Pedersen vil møte stor motstand i å få fortsette som nestleder i Arbeiderpartiet. Foto: TV 2
KRITISK: Stein Kåre Kristiansen (t.v) tror Helga Pedersen vil møte stor motstand i å få fortsette som nestleder i Arbeiderpartiet. Foto: TV 2

Forventningene til Pedersen var store da hun tiltrådte som nestleder i 2007. Finnmarkingen ble ofte omtalt som «den nye Gro», men hun har tilsynelatende ikke lykkes med å øke populariteten i sin periode.

– Hun har en stil som ikke har truffet og hun har ikke hatt gode nok evner til å fylle rollen sin tilstrekkelig, sier Kristiansen.

Det er foreløpig uklart om Arbeiderpartiet velger å holde et ekstraordinært landsmøte eller venter med å velge en ny leder på det ordinære landsmøtet neste år dersom Stoltenberg forsvinner til Brussel.

– Ydmykelsen ligger allerede i at «alle» i partiet er enige om at det vil bli et ekstraordinært landsmøte etter at NATO-jobben er avklart. Da vurderer man Helga for svak til å lede partiet i et år. Alt tyder på at det blir en avklaring på NATO-jobben snart, men jo raskere avklaring, jo mindre er sjansen for at Helga får lede Ap, sier han. 

Kristiansen tror heller ikke Pedersen vil få fortsette som nestleder.

Vil ikke kommentere eventualiteter 

– Hun gjør en god og hederlig jobb som nestleder, men ikke god nok til å bli vurdert som leder, og hun kommer også til å møte stor motstand på nestlederplassen, sier han.

– Dette er naturligvis svært kjedelig for Helga Pedersen. Hun synes neppe dette føles bra. 

Pedersen ønsker ikke å kommentere saken. Heller ikke da TV 2 møtte henne i går ville hun si noe om lederspørsmålet.

– Det har jeg ingen kommentar til. Det blir å gå for langt inn i eventualiteter, uttalte nestlederen tirsdag.