DYRE: Gareth Bale, Mesut Özil og Fernando Torres har sørget for klingende mynt i klubbkassen. MONTASJE: NTB scanpix
DYRE: Gareth Bale, Mesut Özil og Fernando Torres har sørget for klingende mynt i klubbkassen. MONTASJE: NTB scanpix

Disse klubbene har tjent mest penger på spillersalg

Sjekk listen over lagene som har håvet inn mest på å selge spillere de siste seks sesongene.

Kjøp og salg er blitt en helt vesentlig del av den internasjonale fotballen.

Det er mulig å tjene store penger på overgangsmarkedet, men også å tape dem.

Fotballstatistikerene i Football Observatory har satt sammen en oversikt over klubbene som har fått inn mest penger i overgangssummer på spillere de har solgt siden 2008/2009-sesongen.

Tottenham på topp

Totalt har klubbene i de fem største ligaene i Europa fått inn 104 milliarder kroner. Tottenham er laget som har forsynt seg grådigst.

Det er kanskje ikke overraskende etter London-klubbens storsalg av Gareth Bale for 800 millioner kroner til Real Madrid, men selv uten den overgangen vil de liljehvite være å finne høyt oppe på listen.

Klubben som kjøpte Bale har også tjent mye på spillersalg, blant annet da Mesut Özil etterhvert forlot dem til fordel for Arsenal.

Solgt dyrt - fått sportslig suksess

At det å selge spillere dyrt ikke nødvendigvis går i mot det å prestere på banen er både Real Madrid og Liverpool et bevis på.

Real Madrid kjemper om ligatittelen i Spania, som de har for vane, mens Liverpool denne sesongen er med i toppkampen i England.

Tottenham, Arsenal og Liverpool er de eneste engelske klubbene på topp 15, men hele elleve er del av topp 30.

Penger er ikke alt

Det er ikke alle som selger dyrt som har evne eller mulighet til å bruke pengene de får inn på en fornuftig og god måte.

Blant dem er Portsmouth som etter å ha havnet i store økonomiske problemer ble tvunget til å selge unna sine største stjerner. Det kulminerte i nedrykk fra Premier League i 2010, og senere nedrykk fra både Championship og League One. 

Denne sesongen står det sør-engelske laget i fare for å ryke ut av det engelske ligasysetemet og ned i Conference League.

Her kan du se hele listen med 30 klubber