FREMTIDEN: Dette er jentene som TV 2s ekspert tror kan følge i fotsporene til Tora Berger. Fra venstre: Synnøve Solemdal, Tiril Eckhoff, Marte Olsbu og Fanny Welle-Strand Horn. Foto: Scanpix (montasje)
FREMTIDEN: Dette er jentene som TV 2s ekspert tror kan følge i fotsporene til Tora Berger. Fra venstre: Synnøve Solemdal, Tiril Eckhoff, Marte Olsbu og Fanny Welle-Strand Horn. Foto: Scanpix (montasje)

– Disse jentene vil overta etter Tora Berger

TV 2s skiskytingsekspert ser lyst på norsk skiskytingsfremtid.

Tora Berger takket av på den internasjonale arenaen etter søndagens fellesstart i Holmenkollen.

En lang og innholdsrik karriere er dermed over. Bergers pensjonering har likevel fått flere norske eksperter og fans til å stille spørsmål om det nå blir et vakuum etter skiskytterdronningen. 

Tolv år på landslaget, to OL-gull, åtte VM-gull og 28 verdenscupseirer er Bergers fasit. Det sier seg selv at det ikke blir lett for noen å følge opp.

– Blir et veldig ungt lag

TV 2s skiskytingsekspert Ole Kristian Stoltenberg er imidlertid optimist. Han har tittet litt inn i krystallkulen og finstudert det Norge har å tilby av kvinnelige skiskyttertalenter.

Han liker det han ser.

– Det er flere gode ungjenter som er på vei opp. Men den største utfordringen blir at kvinnelaget blir veldig ungt neste sesong. Eldstemann blir sannsynligvis Fanny Welle-Strand Horn på 26 år. Ettersom både Tora og Ann Kristin Flatland nå legger opp, så mister laget de to eldste som går foran og setter standarden på trening. Det vil bli et savn, sier han til TV 2.

– Jeg tror likevel at de skal klare å om kjempe om seieren i noen renn. Samtidig må vi også regne med at de er helt ute av topp-ti i andre renn. Vi må godta at de vil feile noen ganger, påpeker Stoltenberg.

– Et månelandingsprosjekt

Eksperten er likevel helt klar på at ingen må umiddelbart forvente en ny skiskytterdronning a la Berger.

– Å fylle skoene etter Tora er egentlig et månelandingsprosjekt. Hun har levert fantastisk bra de siste årene, spesielt i fjor. Den største utfordringen er å følge opp jevnheten til Tora. Hun har hatt vært jevnt med i toppen de siste fem-seks årene. Vi kjenner alle til hennes seirer og pallplasser, men hun har også over 20 4. plasser. Det sier litt, sier Stoltenberg.

Her er Stoltenbergs utvalgte:

Tiril Eckhoff (23 år): – Hun er den klareste arvtakeren per i dag. Tiril er fortsatt ung, men jeg ser mye av Tora i henne. Det dreier seg spesielt om jevnheten hennes. Hun ble kanskje nummer 61 på sprinten i Holmenkollen og hadde en skuffende helg. Men hun har prestert jevnt med gode resultater denne sesongen.

– For Tiril er det snakk om å ta det ekstra skrittet frem til toppsjiktet. Da blir det pallplasser. Det vil ikke kreve for mye av henne heller, for det er hun kapabel til allerede neste sesong.

Synnøve Solemdal (24 år): – Synnøve har vist toppnivå en stund allerede, og har verdenscupseier både i forrige og årets sesong, i tillegg til stafettgull i VM. Men hun er mer variabel. I år har hun slitt med sykdom, men jeg håper og tror hun kommer sterkt tilbake. Da forventer jeg også at hun vil være med å kjempe om seirer igjen neste sesong.

– Synnøve vil svinge mer i prestasjonene enn for eksempel Tiril. Hun er mer ustabil som skiskytter. Samtidig har hun inne et utrolig toppnivå.

Marte Olsbu: – Hun har mye godt inne som jeg liker. Spesielt på skytingen, der Marte er veldig god. Hun må imidlertid utvikle og bli bedre på det fysiske, men jeg vil gi hun sjansen inn mot VM i Holmenkollen i 2016.

– Det er et stykke å klatre opp til toppen fra de 10. og 11. plassene som hun har som bestenotering i verdenscupen. Men Marte kan prestere bra allerede neste sesong. Jeg vil likevel ikke forvente for mye før 2015/2016-sesongen.

Fanny Welle-Strand Horn (26 år): – Hun har hatt en svak sesong, men noen ganger må man se litt bak resultatene. Fanny har knotet det mye til når hun har hatt mulighetene til å gjøre det bra. Spesielt gjelder det på standplass, der hun har vært svak. Men det fysiske nivået begynner å nærme seg verdenstoppen.

– Hvis Fanny får orden på tingene på standplass, så blir det veldig bra. Hun har tre 9. plasser som beste resultat i verdenscupen. Hun må jobbe for å nærme seg toppen, men jeg tror det er snakk om små grep som kan gi store positive utslag.

Hilde Fenne (20 år): – Mange lurer kanskje på det flotte talentet Hilde Fenne. Men hun har dessverre slitt litt med sykdom denne sesongen, og har fått konkurrert veldig lite. Jeg håper hun kommer ordentlig tilbake. Uansett så er det de eldste på laget som må ta ansvar neste sesong, og ikke førsteårssenioren Hilde.