TV 2 har tidligere omtalt norsksomaliske Ikrimah al-Muhajiir, som er en av verdens mest ettersøkte terrorister. Nå utlover USA en dusør på opptil tre millioner dollar, eller over 18 millioner kroner for informasjon som kan føre til at Ikrimah blir pågrepet.

VASKET: Ikrimah hadde som jobb å vaske ved flere bedrifter i Ringsaker mens han oppholdt seg i Norge. (Foto: Privat)
VASKET: Ikrimah hadde som jobb å vaske ved flere bedrifter i Ringsaker mens han oppholdt seg i Norge. (Foto: Privat)

Ikrimah al-Muhajir er blant et dusin av dekknavnene han bruker. For å ikke bli kjent igjen, har han også ved flere anledninger endret på utseendet, ved for eksempel å la håret gro.

I etterlysningen fra amerikanske myndigheter kommer det også frem at han mangler tre fingre på den venstre hånden. 

30 norsksomaliere

Også nordmannen Hassan Abdi Dhuhulow er ettersøkt for terror etter at han deltok i angrepet mot kjøpesenteret Westgate i Kenya i fjor høst.

Rundt 30 norsksomaliere er en del av terrororganisasjonen al-Shabaab i Somalia, mener Norges fremste Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen.

– Det er overraskende mange. Hvis vi sammenlikner med Storbritannia, så er det cirka jevnstort, bare at det er så mange flere etniske somaliere i Storbritannia, sier Hansen til TV 2.

Her er den ettersøkte terroristen avbildet sammen med andre fra asylmotaket i Brummundal. (Foto: Privat)
Her er den ettersøkte terroristen avbildet sammen med andre fra asylmotaket i Brummundal. (Foto: Privat)

Terrorforskeren mener at problemstillingen blir tatt altfor lett på i Norge. 

– Det ligger det en bør på oss. Han var i Norge. Han kunne ha blitt grepet fatt i. Vi prøvde å gripe fatt i ham, men vi greide ikke å gripe fatt i ham. 

Kom til Norge i 2004

Ikrimah al-Muhajir ble født i Kenya i 1979. Han kom fra Somalia til Norge i 2004, og havnet i søkelyset til PST kort tid senere. 

En kenyansk etterretningsrapport TV 2 har fått tilgang til viser at Ikrimah al-Muhajir mistenkes for å være hovedmannen bak planleggingen og tilrettelegging av flere terroraksjoner i Afrika.

Minst en av dem skal være initiert av al-Qaida. Nå undersøkes det også om Ikrimah har forbindelse til norsk-somalieren Hassan Abdi Dhuhulow som skal ha deltatt i angrepet mot kjøpesenteret Westgate.

Har planlagt flere terrorangrep

Utstyrt med norske reisedokumenter forsvant Ikrimah al-Muhajir fra Norge i 2008. Siden det har han oppholdt seg i Kenya og Somalia. 

Mannen var også målet for en Navy Seal-aksjon i Baraawe, sør for Mogadishu, i oktober i høst. De amerikanske spesialsoldatene lyktes ikke. 

Ifølge nyhetsbyrået AP og CNN skal norsksomalieren ha planlagt flere terrorangrep i Kenya de siste årene.

Den tidligere danske islamisten Morten Storm, som personlig har møtt Ikrimah, omtaler ham som «bombemannen» til al-Shabaab.