MINISTER: De siste månedene har det stormet rundt helseminister Bent Høie og Høyre. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
MINISTER: De siste månedene har det stormet rundt helseminister Bent Høie og Høyre. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Høie: Vil ikke la leger reservere seg mot omskjæring

Bent Høie vil innføre tryggere rammer for omskjæring av gutter, men ønsker ikke reservasjonsrett.

Helse- og omsorgsministeren har varslet at departementet vil fremme en lovproposisjon for Stortinget snart, som legger opp til at rituell omskjæring av gutter skal utføres i spesialisthelsetjenesten.

I en pressemelding sier helseminister Bent Høie at tryggere rammer for omskjæring er viktig, men at det er uaktuelt for leger med motforestillinger å reservere seg mot inngrepet.

– Å tillate leger å reservere seg mot å utføre omskjæring blir ikke aktuelt, sier helse- og omsorgsministeren.

Han håper imidlertid sykehusene vil ta hensyn til leger med motforestillinger mot inngrepet, og finner løsninger for å ivareta dem og likevel tilby tjenesten.

– Ikke spørsmål om liv og død

I møte med Bent Høie søndag kveld opplyser han til TV 2 at denne saken ble sendt på høring av forrige regjering og at det var ganske bred tilslutning til at det tryggeste for barna er at inngrepet skjer på offentlige sykehus.

– Kan du forklare de prinsipielle forskjellene mellom å kunne reservere seg mot abort, men ikke mot omskjæring?

– Dette er ikke et spørmål om liv og død som jo er bakgrunnen for reservasjonsmuligheten for fastlegene, dessuten skal dette skje på sykehusene, sier Høie til TV 2 søndag kveld.

– Hvorvidt forstår du at uttalelsen oppleves som tvetydig i sammenheng med reservasjonsretten mot abort?

– Reservasjonsmuligheten når det gjelder henvisninger til abort for fastleger er jo en ordning som er begrenset til lokalmulighetene hvor man ivaretar kvinnen, men dette er en ordning om skal sikre at guttebarn som blir omskåret skal få gjort dette av leger på sykehus på tryggest mulig måte, sier helseministeren.

Reagerer sterkt på forslaget

Barneombud Anne Lindboe mener omskjæring ikke har noe på norske sykehus å gjøre.

– Dette er ikke helsehjelp. Det er et rituelt inngrep. Det synes jeg ikke har noe i det offentlige helsevesenet å gjøre, sier Lindboe til TV 2 og legger til: 

– Høie burde isteden jobbe med å sette en aldersgrense for omskjæring, slik at barn selv får bestemme om de vil omskjæres. Ved å ta dette inn i det offentlige helsevesenet, gjør han det enda enklere for foreldre å gjennomføre inngrepet, og dermed blir antakeligvis enda flere omskåret enn i dag. Da blir de også frarøvet muligheten til å bestemme selv. 

Twitter-reaksjoner

Høie la ut pressemeldingen på Twitter søndag ettermiddag, og etter få minutter ble uttalelsene møtt med reaksjoner. 

«Så, @BentHHoyre, leger får altså reservere seg mot å henvise til abort, men ikke mot å skjære i barns kjønnsorganer?», skriver Sosialistisk Venstreparti-rådgiver Bjarne Kristoffersen.

«Haha, dette er jo hykleri. DETTE skal de ikke få reservere seg mot... @BentHHoyre hva driver du med?», skriver Julie Odner

Storm rundt reservasjons-debatt 

Den siste tiden har det stormet rundt spørsmålet om legers reservasjonsrett mot abort.

Debatten førte til at kvinner i Norge mobiliserte i forbindelse med Den internasjonale kvinnedagen lørdag 8. mars.

Komiker Sigrid Bonde Tusvik har gått i bresjen for debatten og blant annet uttalt til TV 2 uttalte «regjeringen har rævslikket Krf».

– Reservasjonsretten er provoserende i utgangspunktet. Og at det diskuteres i 2014 i vårt land, er helt bak må, sa Bonde Tusvik. 

TV 2 skrev tidligere denne uken om Beate Sørum (32) som meldte seg ut av Høyre i protest mot reservasjonsretten.

Vil hindre ukyndige inngrep

De fleste rituelle omskjæringer skjer i dag utenfor helsetjenesten. Vi vet ikke om inngrepet blir utført forsvarlig, og med nødvendig smertelindring.

– Alternativet, sier Høie, er at dette foregår i uordnete former, med økt risiko for guttene som blir omskåret. Det viktigste for meg er å hindre at dette utføres av ukyndige personer. Det vil vi unngå med regjeringens forslag.

Et forslag til regulering av rituell omskjæring av gutter var på høring i 2011. Det var da ikke et tema om inngrepet skal forbys eller ikke. Et flertall av høringsinstansene støttet da en lovregulering.