Kristoff til topps i Milano-Sanremo

– Jeg er utrolig stolt, sier Kristoff til TV 2.

Sanremo/Bergen (TV 2): Alexander Kristoff (26) viste rå kraft da han søndag spurtet inn til seier i klassikeren Milano-Sanremo.

– En fantastisk seier
Nordmannen satt perfekt plassert i feltet etter den siste stigningen. Med god hjelp fra lagkompis Luca Paolini var Kristoff blant de fremste i feltet før spurten. 

Der var Kristoff totalt overlegen.

Katjusja-rytteren parkerte verdens beste spurtere og klassikerryttere på de siste meterne, og kunne strekke armene i været for den største seieren i karrieren.

– På slutten følte jeg meg sterk. Da spurten gikk, hadde jeg fått god hjelp fra Luca (Paolini) til å komme meg frem uten å bruke mye krefter. Da er jeg god. Så da gikk det bra, sier Kristoff til TV 2.

Se video av spurten øverst på siden! (video med tillatelse fra Eurosport)

Han er ikke i tvil når han skal rangere søndagens prestasjon.

– For meg er dette det helt klart største som har skjedd, sier Kristoff.

Dette er den første gangen i historien at en nordmann vinner en klassiker. Milano-Sanremo er et av de fem klassikermonumentene.

– Når du vinner Milano-Sanremo, har du i alle fall satt deg på kartet. Det resultatet står der for alltid. Nå har jeg et resultat som jeg kan være stolt av. Kanskje en av Norges beste sykkelprestasjoner. Jeg er utrolig stolt over det jeg klarte i dag, sier Kristoff.

– Gigantisk prestasjon
TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad er mektig imponert over prestasjonen til Kristoff.

– Det er et av de aller største rittene og å vinne et slikt ritt henger høyere enn en olympisk gullmedalje i sykkel, sier Kaggestad til TV 2.

– Det er ingen andre nordmenn som har vunnet et ritt på dette nivået bortsett fra Thor Hushovds VM-gull i 2010. Det er en gigantisk prestasjon det Kristoff nå har gjort, fastslår han.

– Hva betyr dette for Kristoffs karriere videre?

– Klassikeren Milano-Sanremo er et ritt som kalles et av de fem monumentene og nå blir han et av sykkel-verdenens største navn. Han havner på forsiden av de største sykkelmagasinene. Dette er en historisk bragd av Alexander i aller høyeste grad, fastslår han.

Nordhaug rykket
Edvald Boasson Hagen, Thor Hushovd og Lars Petter Nordhaug stilte også til start i Milano-Sanremo.

Rytterne måtte ikke bare kjempe i 299 kilometer, men et ufyselig regnvær satte også feltet på prøve. De norske satt bra med da det begynte å dra seg til før de to siste stigningene på etappen.

Vincenzo Nibali (Astana) prøvde seg opp Cipressa, men ble hentet i den påfølgende Poggio-Sanremo. Like før rytterne skulle stupe ned mot mål satte Nordhaug fart fra front i feltet, men angrepet var dødfødt. 

Nordmannen ble hentet av hovedfeltet, der Kristoff omsider stakk av med seieren.