GULLSTOL: Tora Berger blir båret på gullstol etter kvinnenes 12,5 km fellesstart i verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen søndag. Berger legger opp etter sesongen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
GULLSTOL: Tora Berger blir båret på gullstol etter kvinnenes 12,5 km fellesstart i verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen søndag. Berger legger opp etter sesongen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Det er faktisk godt å være ferdig. Jeg har sett frem til det

Tora Berger var hverken skuffet eller trist etter nedturen i sitt siste verdenscuprenn.

Holmenkollen/Bergen (TV 2): Og så var det slutt. Etter vel tolv år på landslaget, to OL-gull, åtte VM-gull og 28 verdenscupseirer gikk Tora Berger oppløpet i Holmenkollen for siste gang i karrieren. Det siste verdenscuprennet er unnagjort og 33-åringen ble hyllet av tusenvis av fans på Norges nasjonalarena.

Men avslutningen ble likevel ikke helt slik både Berger og fansen hadde håpet på. Lesja-ekspressen hadde nemlig en dårlig dag på standplass og skuslet vekk den gylne muligheten til å ta sammenlagtseieren i verdenscupen. Den tok dermed finske Kaisa Mäkärärinen, bare fem små poeng foran, mens Berger havnet helt nede på 14. plass.

Strålte som sola etter målgang

Etter målgang var likevel ikke Berger nevneverdig skuffet over hverken nederlaget eller tårevåt grunnet karrièreslutten. Tvert i mot strålte hun sammen med sola i Kollen og virket svært avslappet og tilfreds.

– Det er faktisk godt å være ferdig. Jeg har sett frem til dette. Jeg har ikke tenkt så mye på at det nå er slutt etter, egentlig. Det har skjedd så mye etter målgang, sier hun til TV 2.

Og det er forståelig. Rett etter fellesstarten var over gikk Berger rett i det ene intervjuet etter det andre. Alle ville snakke med den norske veteranen. I tillegg ble hun hyllet ute på stadion foran alle tilskuerne sammen med Ann Kristin Flatland, som også gikk sitt siste verdenscuprenn.

Berger innrømmer likevel at tankene vil begynne å komme etterhvert.

– Det er ikke sikkert jeg kan gå ut denne dagen uten å felle en tåre. Det skal jeg love deg, sier hun til det norske pressekorpset.

– Kaisa var sterkere. Enkelt og greit

At både foreldre og familie, samt busslaster med hjemmefans fra både Lesja og Dombås, var på plass for å hylle henne, gjorde også inntrykk på Berger.

– Det var veldig hyggelig. Det var spesielt artig at de kom fra Dombås og Lesja, sier hun.

De fleste utøvere ville nok irritert seg grønne over at verdencupseieren til slutt bare var fem poeng unna etter en lang sesong. Men Berger maktet å se et større bilde på det.

– I dag var Kaisa mye sterkere enn meg. Enkelt og greit. Jeg fikk ikke gjort så mye med det, selv om jeg prøvde det jeg kunne. Det ble tight, men det var greit. Det var jeg selv som hadde satt meg i denne håpløse situasjonen, sier hun.

– Jeg hang med i to-tre runder og startet offensivt. Jeg hadde veldig lyst til å gjøre det bra. Men jeg hadde nok litt for mye lyst til å gjøre det bra. Derfor ble jeg for defensiv. Jeg forsøkte å sikre skuddene inn, men opplevde motsatt effekt, forteller Berger og smiler.

Dette vil hun ikke savne

Nå venter hyllestmiddag og fest med landslaget søndag kveld. Så er det NM på Voss neste uke. Først da kan Berger legge både skiene og geværet på hylla for siste gang.

Rett før presseseansen var over tok Berger seg tid til å reflektere litt over hva hun vil savne, og hva hun ikke vil savne med sin karriere som skiskytter.

TIL TOPPS: Kaisa Mäkäräinen vant verdenscupen sammenlagt. Foto: AP Photo/Heikki Saukkomaa, LEHTIKUVA
TIL TOPPS: Kaisa Mäkäräinen vant verdenscupen sammenlagt. Foto: AP Photo/Heikki Saukkomaa, LEHTIKUVA

– Det er de gode opplevelsene man vil savne. De gode resultatene. Det jeg ikke vil savne er at jeg alltid må hensyn til trening og tenke trening. Nå kan jeg gi litt mer blaffen og gjøre det jeg har lyst til, sier hun.

Sprakk på tredje skyting

Berger var ti poeng bak sin finske rival Mäkärärinen, men i praksis fem poeng foran ettersom de to dårligste rennene denne sesongen skal strykes. Det betydde at Berger kunne avgjøre helt selv. Førstemann over målstreken ville få den gule trøya til odel og eie.

Dermed var det første kvinne av de to over målstreken som gikk til topps. Og det ble den finske jenta etter at Berger sprakk på tredje skyting.

Etter å ha åpnet med bom, for så å skyte fullt hus, ble det hele tre strafferunder på tredje skyting.

Hadde fordelen

Etter første skyting var det Berger som kom best ut. Hun bommet én gang, mens Mäkäräinen bommet to ganger. 

Til neste liggende skjerpet begge to seg og skjøt fullt hus. Berger gikk da ut på en sjuendeplass. Mäkäräinen var 14 sekunder bak henne som nummer 16. Den finske jenta virket piggere i sporet, men det var på standplass at det skulle avgjøres.

På tredje skyting grep nervene tak i Berger. Der ble det full sprekk og tre strafferunder, mens Mäkäräinen kun bommet på ett skudd. Rollene var dermed snudd om. Berger lå fremdeles godt plassert, men hadde mange sekunder opp.

Da Mäkäräinen bommet på siste skyting, var det fremdeles håp for Berger. Men 33-åringen måtte også ut i en strafferunde.

Fikk hjelp

Mäkäräinen gikk i mål som nummer sju, og da måtte Berger bli nummer ni for å ta verdenscupseieren sammenlagt. Ann Kristin Aafedt Flatland slapp henne forbi på oppløpet, men det ble for langt opp, og det endte med en 14. plass i det som var det siste verdenscuprennet til de to.

Anastasija Kuzmina fra Slovakia gikk til topps foran slovenske Teja Gregorin og franske Marie Dorin Habert.

Aafedt Flatland endte altså på en 15. plass. Fanny Welle-Strand Horn ble nummer 20, mens Tiril Eckhoff kom på en 23. plass.