Moldes Vegard Forren, Agnaldo Pinto De Moraes Junior og Even Hovland jubler etter cupfinalen i fotball mellom Molde og Rosenborg på Ullevaal Stadion i 2013. Kampen endte 4-2 til Molde. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Moldes Vegard Forren, Agnaldo Pinto De Moraes Junior og Even Hovland jubler etter cupfinalen i fotball mellom Molde og Rosenborg på Ullevaal Stadion i 2013. Kampen endte 4-2 til Molde. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Er fotball egentlig uviktig?

Ny studie viser at fotball kan være svært viktig for lokalsamfunn.

Det sies at av alle utviktige ting, er fotball det viktigste. Men er egentlig fotball uviktig?

I fjor gjorde Senter for Sport og Event Management ved Høgskolen i Molde en studie av toppfotballens betydning for vertsregionen. De sju forfatterne av verket, blant dem tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord, har sett på økonomiske og samfunnsmessige faktorer som er knyttet til å ha Molde FK i regionen. 

Ifølge klubben er det om lag 250 frivillige fra organisasjonen Stadions Venner og 55 fra MFK Breddefotball på hjemmekampene. Dette arbeidet har en potensiell verdi på 7,3 mill. kroner i gjennom en hel sesong. Det utgjør en sum på 300 000 kroner per hjemmekamp.

Dette er økonomisk gunstig for MFK, men også for hele regionen. Det meste av Molde kommunes inntektsskatt i perioden 2008-2012 kommer fra skatteytere som er profesjonelle utøvere. Uten MFK ville ikke disse personene skattet til Molde kommune; det gjelder også de ansatte i administrasjonen hos MFK. 

Ifølge denne studien står MFK direkte eller indirekte for 110-120 arbeidsplasser i regionen. Molde kommune ville derfor ha tapt minst 23 mill. i denne perioden dersom MFK ikke eksisterte i regionen.

For hele regionen har MFK tilført 165 millioner kroner i korrigert kapitaltilførsel i denne femårsperioden.

Men det er ikke bare økonomisk at MFK betyr noe for personer med tilknyting til regionen. I en telefonrunde svarte 18 av 29 utflyttede romsdalinger at de er «ekstra stolt når MFK vinner kamper». I tillegg konfronterer 16 av intervjuobjektene andre fotballinteresserte i omgangskretsen når Molde vant og vennenes lag tapte.

Disse utflytterne trekker frem «engasjement, stolthet og samhold til Molde by» som den mest positive tingen ved klubben, mens verdiskapning og positiv markedsføring av Molde også blir nevnt som positive trekk.

Når disse utflytterne ble spurt om hva de mente var Molde- og Romsdalsregionens viktigste merkevarer, ble MFK nevnt som én av de tre viktigste faktorene, bak naturen og likt med jobbmuligheter.

Så fotball er kanskje ikke så uviktig likevel hvis en ser på idretten som noe mer enn 22 spillere som sparker ball.