Tønsberg innrømmer manglende arbeidstillatelser

- Det har skjedd en administrativ glipp, og det er vår feil, sier styreleder Roar Berg til TV 2. UDI vil ha en full gjennomgang og har innkalt Ishockeyforbundet til et møte for å rydde opp.

Tønsberg/Ullevål stadion (TV 2): I torsdagens kvalifiseringskamp mot Kongsvinger mønstret Tønsberg fire spillere som ikke hadde arbeidstillatelsen i orden.

I dag har Norges Ishockeyforbund mottatt en formell klage fra Kongsvinger, som krever å bli tildelt de tre poengene i kampen. Klagen behandles nå av forbundet.

Innrømmer glipp

Til tross for at NRK varslet klubben like før kampen, entret kvartetten David Inman, Ryan Kavanagh, Jacob Lagacé og Francis Verreault-Paul isen i kampen Tønsberg vant 5-1.

- Vi fikk beskjeden fra media en  halvtime før kamp og derfor rakk vi ikke sjekke dette før kampen begynt, sier styreleder i Tønsberg, Roar Berg til TV 2 fredag.

Han har i dag gjennomgått papirene klubben har på nordamerikanerne, og må slå fast at arbeidstillatelsen ikke er i orden for noen av dem.

- Det har skjedd en administrativ feil, og det er beklagelig. Søknadene ble sendt så fort spillerne kom i februar, men de manglet informasjon som gjorde at UDI ikke godkjente dem umiddelbart. Det er vår feil, beklager han.

- Vi har flere utenlandske spillere på laget, og de har arbeidstillatelse. Dette er en administrativ glipp, følger Berg opp.

Han er nå i kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI).

- Vi har hatt en dialog med UDI og de mener dette ikke er en veldig alvorlig sak, sier han.

Ser på straffereaksjoner

Ishockeypresident Gerhard Nilsen er inhabil grunnet sine tette bånd til klubben, han er blant annet daglig leder i Tønsberg ishall, der laget spiller sine kamper.

Derfor er det generalsekretæren i forbundet som uttaler seg fredag.

 - Vi har mottatt en protest fra Kongsvinger på kampen i går, og vi har bedt om en forklaring og dokumentasjon fra Tønsberg for de spillerne det er snakk om, sier Jon Haukeland.

Telefonen går i ett sett på kontoret til Haukeland på Ullevål stadion fredag ettermiddag. Generalsekretæren i Norges Ishockeyforbund (NIHF) har én uke igjen i jobben, før han begynner med et talentutviklingsprosjekt i forbundet, men har ikke akkurat fått den avslutningen han hadde sett for seg.

- Så lenge saken er under behandling kan jeg ikke uttale meg om mulige straffereaksjoner, men på generelt grunnlag stemmer det at vi ikke har en eksplisitt regel som sier at oppholds- og arbeidstillatelse skal være i orden. Det betyr at vi må se hvilke hjemler som finnes for eventuelt stoppe spillere som ikke har disse papirene i orden.

Verre om det var med overlegg

Ishockeyforbundet vil få ekstern, juridisk hjelp til å gjennomgå sitt eget regelverk, for å se om det er mulig å straffe Tønsberg sportslig. Haukeland vedgår at det vil være et større overtramp om Vestfold-klubben bevisst har benyttet spillere de visste ikke var spilleberettighet.

- Spør du meg personlig så synes det å være en betydelig mer alvorlig forhold enn noe som er en konsekvens av rot eller administrativt rot.

- Frykter forbundet at dette bare er toppen av isfjellet?

- Det ønsker vi å finne ut av. Vi er i en situasjon i norsk hockey der vi er på vei fra det rene amatørskap til en helprofesjonell virksomhet, og at noe av dette kan være tegn på voksesmerter.

- Er det vi har sett tegn på en bevisst ukultur eller ren uvitenhet?

- Det blir spekulasjoner, men jeg vil i det lengste håpe at dette er resultatet av dårlige rutiner, heller en bevisste forsøk på å unndra seg et reglement.

Beklager til Kongsvinger

Haukeland forstår at Kongsvinger er forbanna over den urettmessige bruken av de fire spillerne.

- Til dem kan jeg bare si at vi skal behandle klagen på en skikkelig måte, og om det har skjedd noe feil skal vi sørge for at det ikke skjer igjen.

- De møtes allerede på søndag igjen, spiller disse fire da?

- Det håper jeg ikke hvis de ikke har papirene i orden. Vi må ha en rask saksbehandling, sier Haukeland.

UDI vil granske alle klubbene

UDI vil ha en full opprydning i arbeidstillatelsene til utenlandske spillere og ber om dokumentasjon fra samtlige toppklubber i norsk ishockey.

- Vi gjør dette fordi vi fikk tips fra media, og når vi sender brev til alle toppklubbene er det for å undersøke forholdene, sier avdelingsdirektør i UDI, Karl Erik Sjøholt.

Direktoratet har innkalt NIHF til et møte om situasjonen mandag.

 - Vi har tatt et initiativ til et møte med generalsekretæren i Norges Ishockeyforbund, der vi vil se på måter å unngå slike saker i framtiden og klargjøre regelverket, sier Sjøholt.

TV 2 får opplyst fra UDI at det er uklart hvor lang tid det vil ta å behandle sakene som allerede har dukket opp, samt eventuelle videre funn etter at klubbene har sendt inn dokumentasjonen de sitter på.