Mikael Dorsin snakker om sin største nedtur i karrieren. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Mikael Dorsin snakker om sin største nedtur i karrieren. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

RBK-Dorsin røper karrierens største nedtur

Mikael Dorsin (32) er blitt trønderklubbens «grand old man». Nå snakker han ut om livet som familiefar, student og fotballspiller.

Selv med en lang og seiersrik karriere opplevde han sin største nedtur så sent som i fjor høst.

Nedturen det er snakk om er cupfinalen mot Molde. Dorsin har flere trofeer både fra sin tid i Rosenborg, men også klubber som Strasbourg og rumenske Cluj. Den norske cupen har han aldri vunnet. Sulten på å vinne dette trofeet var så stort, at da han i tillegg til å tape finalen, ikke fikk spille kampen i det hele tatt, velger Dorsin å betegne dette som sitt verste minne i karrieren så langt. 

– Det var ekstremt tungt ikke å få spille. Det var en tøff beskjed å få. Det at vi tapte gjorde det bare verre. Jeg følte at jeg kunne bidratt, forteller 32-åringen til TV 2. 

Endte i RBK etter fransk pengetrøbbel

«Micke» startet sitt fotballeventyr tilbake i 1998, den gangen for det svenske storlaget Djurgården. Her fikk svensken 85 kamper, og var med på å ta to ligagull i klubben før han sommeren i 2003 tok turen til den franske klubben RC Strasbourg.

Han skrev under på en treårskontrakt med det franske laget, men på grunn av Strasbourgs økonomiske problemer, fikk Djurgården en klausul inn i kontrakten som sa at hvis ikke overgangsbeløpet var betalt innen ett år, kunne han returnere til stockholmsklubben.  

Ett år senere hadde fortsatt ikke Strasbourg betalt det svenske laget, og Dorsin skulle opprinnelig returnere til Sverige. Så kom Rosenborg på banen. Daværende hjelpetrener og dagens rosenborgtrener, Per Joar Hansen, oppdaget Dorsin og tipset om den da 22 år gamle spilleren. Sommeren 2004 var han klar for spill i trønderhovedstaden. 

Siden den gang har han fått 339 offisielle kamper for Rosenborg over to perioder og 40 kamper for det svenske landslaget. Nå er han blitt klubbens grand old man og fremste kontinuitetsbærer.   

Kjernen under cupfinalen mot Molde. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Kjernen under cupfinalen mot Molde. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Kjernen: – Han er nok en RBK-legende

Kenneth T. Kjelsnes, leder i Kjernen, er ikke i tvil om hvor viktig Dorsin er for laget og er glad for at svensken har signert ny kontrakt med klubben. 

– Jeg synes det er veldig bra at han skrev ny kontrakt, fordi vi trenger rutinerte spillere som Micke, forteller Kjelsnes. 

På spørsmål om Dorsin er en RBK-legende svarer Kjelsnes: 

– Det er alltid vanskelig å vurdere noe slikt i sin samtid, men Micke har spilt flere kamper for Rosenborg, både i serien og i Europa, enn mange andre som vi uten å tenke oss om, kaller for legender. Så ja, jeg vil nok si at Micke er en RBK-legende.

Vi snakket med «Micke» på telefon fra Rosenborgs treningsleir i Marbella.

Mikael Dorsin, her i duell med David Beckham i en kamp mot Real Madrid 19. oktober 2005.(AP Photo / Jasper Juinen)
Mikael Dorsin, her i duell med David Beckham i en kamp mot Real Madrid 19. oktober 2005.(AP Photo / Jasper Juinen)

Vil du si at du er fornøyd med karrieren din så langt? 

– Fornøyd må man vel være. Man ønsker vel av og til at man kunne gjort mer, spilt mer landskamper eller spilt i en enda større klubb. Hvordan måler man egentlig fremgang? I titler? I seire? I økonomi? Jeg har vel gjort det bra i alle de tingene. 

Men skulle du ønske at du fikk prøvd deg mer utenlands, utenom de klubbene du allerede har prøvd deg i? 

– Ja, det ønsker man jo alltid. Man skulle jo ønske at man hadde lyktes bedre når jeg var ute.

Hvordan er du som privatperson og medspiller?

– Som privatperson er jeg ganske rolig, men artig også, forteller en lattermild Dorsin. Jeg håper jeg er en god far for mine barn og en god mann for min kone. Jeg er en person man kan stole på og folk vet hvor de har meg. Det er mye av det samme på banen. Jeg håper at lagkameratene mine håper at de kan stole på meg når det gjelder og jeg gir 100 prosent for laget og klubben. Det er det det handler om, gi 100 prosent i alle aspekter av livet. 

100 prosent er vel kanskje en «understatement». I tillegg til å være fotballspiller er du også familiefar og juriststudent? Hvordan har du tid til alt? 

– Det er jo et lite puslespill. Men jeg har en god kone, som også er flink til å pusle. Det går bra, men man må være strukturert og målrettet. Samtidig må man ikke gi opp. Det er sånn at jeg er familiefar og fotballspiller først og fremst. Det er det som er det viktigste og settes høyest. Er det krise, så kommer studiene i andre rekke. Jeg er jo en fulltidsstudent på papiret, men kan ikke leve som en. Jeg har ikke all den tiden til å lese, så hvis man skal prestere på fotballbanen og på hjemmebane, må man også prioritere det først. 

Så det er jurist du vil bli etter karrieren? Ikke trener eller fotballekspert? 

– Jeg vet ikke. Kan man ikke være alle tingene? spør en retorisk Dorsin. Man vet jo aldri hva som skjer, men jeg tror det er viktig å ha noe å stå på den dagen fotballkarrieren går mot slutten. Så noe eksakt svar på det er umulig for meg å gi. 

Etter en god periode i Rosenborg, valgte svensken og ikke å fornye kontrakten sin høsten 2007. Han valgte tilslutt et tilbud fra rumenske CFR Cluj. 

Mikael Dorsin har vært med å vinne Tippeligaen totalt fire ganger. Her løfter han pokalen sammen med Roar Strand tilbake i 2009. Foto: Ned Alley / Scanpix
Mikael Dorsin har vært med å vinne Tippeligaen totalt fire ganger. Her løfter han pokalen sammen med Roar Strand tilbake i 2009. Foto: Ned Alley / Scanpix

Kan du fortelle litt om overgangen til Cluj på tampen av 2007? 

– Etter at Rosenborg gjorde det bra i Champions League den høsten, var det mange klubber som var interessert. Forhandlingene om en ny kontrakt med klubben kom ikke videre heller. Det var først og fremst økonomien som gjorde at jeg valgte Romania. De kom med et veldig godt tilbud, som ingen andre klubber var i nærheten av å matche. Det var også andre fordeler. Cluj var kvalifisert til Champions League, men hovedfokuset var nok økonomien, det er ikke vits å koste det under teppet. 

Men du mistrivdes? 

– Mistrivdes blir litt overdrevet. Vi hadde et bra lag og det var veldig lærerikt. Men tilslutt endte det med at klubben ikke ønsket å beholde meg på grunn av lønninger, og jeg vil ikke være med videre. Det hadde ingenting med spillerne og sånt og gjøre, men mer at det ikke funket mellom meg og klubben. Det var veldig annerledes enn det jeg var vant til. Så etter EM i 2008 gikk jeg til klubben og sa at det sikkert var like greit at vi skilte lag. Jeg kunne sikkert skrevet en bok når jeg legger opp, om oppholdet mitt der. 

Etter seriegull og cupgull i Romania, gikk turen tilbake til RBK og Trondheim samme år. En av de største grunnene til nettopp det skyldtes kontakten Dorsin fikk med daværende RBK-trener, Erik Hamrén. 

Var det trygge omgivelser som gjorde at du returnerte til Rosenborg, eller var det mangel på andre tilbud? 

– Det var en del klubber som var interessert, men det var sent i overgangsvinduet, og ting måtte skje kjapt. Jeg trente med Rosenborg om sommeren i 2008, og jeg fikk veldig god kontakt med Hamrén på det tidspunktet. Jeg fikk følelsen av at klubben satset veldig hardt igjen, og jeg hadde stor tro på det Erik skulle i gang med. 

Etter forrige sesong signerte den karismatiske svensken en ny kontrakt med Rosenborg, som binder ham til klubben frem til etter 2016-sesongen. 

Er det du som er «The Grand Old Man» i laget nå, mannen med rutinen? 

Dorsin har over flere sesonger bært kapteinsbindet for Rosenborg. Han forteller at det har vært en ære. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Dorsin har over flere sesonger bært kapteinsbindet for Rosenborg. Han forteller at det har vært en ære. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Ja det er vel det. Jeg har vært der lengst og vet mest om klubben. Så jeg kan dra gamle historier. Men vil poengtere at Daniel Örlund er ett år eldre enn meg, humrer svensken. 

Du blir jo et antatt andrevalg på backen etter Jørgen Skjelvik denne sesongen, hvordan motiverer du deg for en slik sesong? 

– Stemmer det. Men jeg tror ikke Jørgen skal gjøre for mange dårlige kamper, forteller han før han ler. Det er jo en konkurranse, men jeg håper alltid at mine medspillere og laget skal vinne. Jeg vil spille, og trener hver dag for å bli best. Tøffere konkurranse om plassen på laget er det som motiverer meg mest. Men også kjempe om å få spille i Europa igjen og være med å utvikle de yngre spillerne i klubben.

Men du har jo også figurert som midtstopper i oppkjøringen. Er det en posisjon vi får se deg i denne sesongen?

– Vi har hatt en del skader, men jeg vet ikke. Jeg er venstreback, men det er jo positivt at jeg kan spille andre steder. Jeg gjør mitt beste når jeg har spilt der, men jeg trenger nok mer trening og kamper for å få erfaringen som skal til for å spille stopper. Jeg tror at jeg skal klare det med litt mer trening. Det er ikke umulig at jeg spiller der denne sesongen, men vi har jo gode stoppere. Så i første omgang er jeg venstreback, men positivt hvis jeg kan takle begge posisjonene. 

Helt tilslutt, hvem tar gullet og de øvrige medaljene i år? 

– Jeg tror vi tar gullet. Vanskelig å si hvem som tar de andre medaljene, men jeg tror Odd kan være en outsider. Jeg er imponert over dem i oppkjøringen, de har et spennende lag og spiller artig fotball. Så er det jo alltid Molde og Strømsgodset.