Karamo Jawara har skapt seg et navn i amerikansk college-basket. Foto: Instagram
Karamo Jawara har skapt seg et navn i amerikansk college-basket. Foto: Instagram

Nordmann klar for basketens festspill i USA

Karamo Jawara (22) gjør seg bemerket i amerikansk college-basketball.

Bergenseren spiller for North Carolina Central University, og har i år vært en del av en historisk god sesong.

Eagles, som er lagnavnet, er kvalifisert for sluttspillet for første gang i skolens historie og Karamo Jawara (22) er blitt en sentral del av førstefemmeren til laget.

Fredag er motstander i første runde Iowa State, og det er ventet at det blir svært tøft for Jawaras Eagles. Iowa State er nemlig rangert som det niende beste college-laget i hele USA, og er en outsider til å vinne hele sluttspillet.

Spiller på Duncans hjemmebane
For basketballspillere er det en drøm å få spille i college-sluttspillet og March Madness, som turneringen kalles i USA, er blant de aller største sportsarrangementene i USA.

Kampen mot Iowa State spilles i AT&T Center. Det er hjemmebanen til San Antonio Spurs, som tapte finaleserien mot Miami Heat forrige sesong. Arenaen huser opp mot 20 000 tilskuere.

Jawara er godt fornøyd med egen innsats i årets sesong.

– Jeg har fått en stor rolle på laget. Spiller ca 30 minutter per kamp, og har en rolle som playmaker. De aller fleste angrepene starter ved at jeg får ballen, så må jeg ta vurderinger derfra.

Får skryt av treneren
Og det er ikke uten grunn til at nordmannen har fått en så stor rolle i laget.

Karamo Jawara fra tiden som Frøya-spiller i Norge. FOTO: Norges Basketballforbund.
Karamo Jawara fra tiden som Frøya-spiller i Norge. FOTO: Norges Basketballforbund.

– Han har en ekstremt høy basketball-IQ, og er veldig flink til å sentre ballen. KJ, som vi kaller ham, er også en spiller som alltid tenker på laget først. Alt han vil er å vinne. Så jeg kan alltid stole på at han gjør det som er best for laget, sier trener John Mosely til TV 2 Sporten.

Treneren stopper heller ikke der når han skal forklare Jawaras posisjon i laget.

– Han er faktisk limet i laget. Han er en utrolig leder og forlanger alltid det beste av seg selv. Det gir han også muligheten til å stille høye krav til lagkameratne sine. Han er tøff, men samtidig veldig godt likt på laget.

Historisk god sesong 
Jawara var tidlig et talent utenom det vanlige i norsk basketball. 22-åringen er 203 cm høy og har i tillegg en ballteknikk som vanligvis er forunt de mindre spillerne på laget. For Eagles har han vært viktig i det som er den beste sesongen i skolens historie.

– Sesongen har vært fantastisk. Vi har satt ny rekord med 20 strake seirer, og vi har vunnet 23 hjemmekamper på rad. På veien har vi slått flere lag som er rangert mye høyere enn oss, blant andre rivalene North Carolina State. Det er første gang skolen min har slått dem, forteller Jawara til TV 2 Sporten.

I utfordrerposisjon
I den viktigste kampen, finalen i kvalifiseringsturneringen mot Morgan State, bidro den tidligere Frøya-stjernen med 10 poeng og 6 returer. Eagles er en av de store overraskelsene før turneringen, og selv om Iowa State er store favoritter har Jawara på sedvanlig vis stor tro på avansement.

– Vi har stor tro på seier. Det høres kanskje litt arrogant ut og det er ikke meningen. Vi går aldri til en kamp og tror vi er bedre enn det andre laget. Men vi tror heller aldri vi er dårligere. Vi vet at vi kan slå alle lag og at det er helt opp til oss. I denne kampen er det to forskjellige stiler som møtes. Vi vil prøve å dra ned tempoet i kampen, det passer ikke Iowa State og jeg tror det er en fordel for oss. Vi har respekt for dem, men vi frykter ikke Iowa State. 

Turneringsdeltakelsen har også ført til at fokuset på Jawaras lag har nådd nye høyder.

– Det er helt vilt. Vi ble hentet med privatfly og fløyet til Texas og kjørt med politieskorte til hotellet. Kampen vil nok bli sett av noen millioner på TV.

Vil leve av basketball
Selve turneringen er selvsagt også et utstillingsvindu for alle spillerne og Jawara er helt klar på at idrettskarrieren ikke ender når skolegangen i USA er over.

– Målet er å leve av basketball. Å spille mot de store lagene og ikke minst i turneringen er en kjempemulighet til å bli sett av speidere. Min spillestil passer nok bra i europeisk basketball. Jeg har et år igjen på college så jeg får ta det først.

Trener Mosely mener også gutten fra Fyllingsdalen kan se frem mot et karriere som basketballproff.

– Han er en så smart spiller og jobber så hardt for å bli så god han kan bli. Han kan bli utrolig god. Hans spillestil passer best i Europa, og jeg er sikker på at KJ kan få en lang karriere der.

Årets collegeserie, og nå sluttspillet, er blitt sett på med enda større interesse enn på mange år. Det er nemlig flere spillere enn på lenge som er forventet at skal bli superstjerner i NBA. De to største navnene er kanskje Andrew Wiggins som spiller for Kansas Jayhawks og Jabari Parker som spiller for Duke. Disse lagene er også blant de største favorittene i årets turnering.

En annen favoritt er førsterangerte Florida Gators. Norge har ikke sterke tradisjoner i collegesluttspillet, men i 1994 spilte Svein Helge Dyrkolbotn for nettopp Gators da de ble slått ut i semifinalen.