PENGENE RÅR: Så mye omsetter kvartfinalistene i Mesterligaen for. Montasje: Rune Sundfør Kråkenes (Scanpix/TV 2 Sporten).
PENGENE RÅR: Så mye omsetter kvartfinalistene i Mesterligaen for. Montasje: Rune Sundfør Kråkenes (Scanpix/TV 2 Sporten).

Derfor dominerer de rike klubbene Europa

– Forskjellene vil bare bli større og større, spår Lars Sivertsen.

Det anerkjente revisorselskapet Deloitte har sluppet sin årlige rapport om de ulike klubbenes omsetning.

Den viser at Real Madrid er den klubben som klart omsetter for mest i verden.

Med en omsetning på 4,3 milliarder kroner topper de listen foran La Liga-rival Barcelona, som har fire milliarder kroner i omsetning.

RIKEST: Gareth Bale og Cristiano Ronaldos Real Madrid er verdens rikeste fotballklubb. (AP Photo/Paul White)
RIKEST: Gareth Bale og Cristiano Ronaldos Real Madrid er verdens rikeste fotballklubb. (AP Photo/Paul White)

Tyske Bayern München har en årlig omsetning på 3,6 milliarder kroner.

– En trend de siste årene
Fredag trekkes kvartfinalene i Mesterligaen, og som du kan se på bildet øverst i saken er det de rikeste klubbene som dominerer Europas gjeveste klubbturnering. De fem største er alle representert i kvartfinalen.

TV 2 Sportens fotballblogger Lars Sivertsen er ikke overrasket.

– Det har vært en utvikling og trend de siste årene at det er de rikeste klubbene som markerer seg i Mesterligaen. Det er for så vidt helt logisk – for forskjellene blir bare større og større, forteller Sivertsen.

At Real Madrid og Barcelona topper «riking-listen» har sin naturlige forklaring.

– I Spania så forhandler klubbene sine TV-avtaler individuelt og det gir Real Madrid og Barcelona en veldig stor fordel. Men at Real Madrid omsetter for 4,3 ganger så mye som Atletico Madrid er egentlig helt vilt. Til sammenligning med i for eksempel England, så får laget som ender på 20. plass i Premier League det samme i TV-penger som den franske ligavinner. Ser du på totalomsetningen i de forskjellige ligaene så burde jo Premier Leauge-klubbene dominert totalt, poengterer han.

– Forskjellene vil øke
Han er redd det vil bli svært vanskelig for de mindre klubbene i Europa å hevde seg i Mesterligaen i fremtiden.

– Det kan jo komme en god årgang her og der hos en mindre klubb som kan markere seg, og for noen år siden kom jo for eksempel FC København seg videre til sluttspillet. Men fotballen er blitt så strømlinjeformet og globalisert at de rike klubbene blir bare rikere og rikere, konstaterer Sivertsen.

– De vil fortsette å hente de beste spillerne og de beste spillerne vil ønske seg til pengesterke klubber. En kontrakt med en av disse klubbene vil jo sikre dem økonomisk for livet, sier Sivertsen videre.

Og legger til:

– Selv med innføringen av Financial Fair play vil dette problemet øke. Financial Fair play-reglene sier jo at klubbene kan kun bruke penger i forhold til det de får inn, og brukes disse omsetningslistene som utgangspunkt så sier det seg selv at det blir vanskelig for de mindre klubbene å avansere oppover, poengterer han.

Så mye omsetter kvartfinalistene i Mesterligaen for, ifølge Deloitte:

1.Real Madrid, 4,3 milliarder kroner
2.Barcelona, 4 milliarder kroner
3.Bayern München, 3,6 milliarder kroner
4.Manchester United, 3,5 milliarder kroner
5.PSG, 3,3 milliarder kroner
6.Chelsea, 2,5 milliarder kroner
7.Dortmund, 2,1 milliarder kroner
8.Atletico Madrid, 1 milliard kroner