Ull behøver ikke å vaskes med Milo

Laboratorietest avslører at det ikke er nødvendig å bruke Milo for å unngå at ullfibrene går i stykker.

Av Magdalena Mianowicz

I Milo-reklamen med Kari Traa blir vi forsikret om at ull BØR vaskes med Milo, og at ullfibrene ellers kan gå i stykker.

Reklamen viser til og med hvordan ullfibrene rives i stykker om vi bruker et vanlig vaskemiddel. 

Testen

For å teste om dette stemmer kjøpte inn fire helt like ullplagg, både i størrelse og i farge. Vi kjøpte også inn Milo, Unik for ull og silke som koster halvparten og en vanlig flytende Omo Color.

Vi tok med oss ulltøy og vaskemidler til et vaskeri for å sette vaskemidlene på prøve. En ulltrøye ble vasket med Milo, en med Unik og en med vanlig Omo Color. Den fjerde ulltrøyen ble ikke vasket og ble brukt kun som referanse.

Hver ulltrøye ble vasket 21 ganger. Vi fordelte klesvasken på tre vaskemaskiner og hver trøye ble vasket syv ganger i samme maskin, slik at alle ulltrøyene ble vasket like mange ganger i de samme maskinene. Hver vask ble notert med hvilken maskin den ble vasket i, med hvilket vaskemiddel, tidspunkt og antall vask.

«TV 2 hjelper deg» har utfordret Milo-reklamen.
«TV 2 hjelper deg» har utfordret Milo-reklamen.

Analysert i Sverige

Etter at ulltrøyene hadde tørket, ble de sendt til Swerea laboratoriet i Sverige for nærmere analyse. Der ble det klippet ut små prøver av hver ulltrøye, plassert på en liten plate og plassert i mikroskopet. Prøvene ble undersøkt i et elektronmikroskop.

– I dette tilfellet bruker vi SEM-bilder for å få en mer 3D opplevelse og vi kan se hvordan hver ullfiber ser ut og hvordan vevet ser ut, sier forsker Jan Johansson ved Swerea laboratoriet.

Bildene som ble tatt av de enkelte ullfibrene i hvert plagg, ble deretter analysert nøye av tekstilingeniør Ann Stare ved Swerea laboratoriet.

– Ut ifra bildene så kan vi faktisk ikke se noen forskjell på ullfibrene som har blitt vasket med de ulike vaskemidlene. De ser alle kjempefine ut. Vi kan se at ullfibrene har blitt noe mer uklare, men det er bare som det man kan forvente, sier Stare.

– Ser man på de enkelte ullfibrene så ser de helt fine og uskadet ut, legger hun til.

Ingen skadde ullfiber

Vår test viser altså at etter at hvert plagg har blitt vasket 21 ganger så har ullfibrene ikke tatt noen skade selv om de har blitt vasket med et billiullmiddel eller vanlig Omo som ikke er beregnet på ullvask. Riktignok har ulltrøyene vasket med Unik og Omo krympet noe mer, men ullfibrene har altså ikke blitt skadet.

– Man trenger derfor ikke å ha dårlig samvittighet hvis man vasker et ullplagg i ny og ne med vanlig vaskemiddel, sier forsker Jan Johansson ved Swerea laboratoriet.
– Man trenger derfor ikke å ha dårlig samvittighet hvis man vasker et ullplagg i ny og ne med vanlig vaskemiddel, sier forsker Jan Johansson ved Swerea laboratoriet.

– Vi kan ikke se ut i fra bildene at ullfibrene som har blitt vasket med vanlig vaskemiddel har tatt noen skade. På lang sikt så er det noe bedre å bruke vaskemidler beregnet på ull for å bevare mykheten, men vi ser at det er veldig mye som skal til for å ødelegge ullfibrene, sier Stare.

– Man trenger derfor ikke å ha dårlig samvittighet hvis man vasker et ullplagg i ny og ne med vanlig vaskemiddel, sier Stare.

Reklamen er «illustrasjon»

I reklamen vises ullfibre som rives i stykker når man bruker vanlig vaskemiddel og ikke Milo. Men dette er kun en animasjon og ikke ekte bilder får vi opplyst fra Lilleborg. I en epost skriver selskapet:

 «I filmen viser vi skader som vil kunne oppstå på en ullfiber som over tid vaskes med et alkalisk vaskemiddel med enzymer. Dette er visualisert gjennom en pixelanimasjon som vi mener på en god måte viser den kjemiske nedbrytingen av fiberen. Det er altså ikke en ullfiber vi har vasket som vises i filmen»

Lilleborg har heller ikke kunnet svare oss hvor mange ganger ullplagget må vaskes i vanlig vaskemiddel, for at man skal kunne se skader på ullfibrene, slik animasjonen deres illustrerer i reklamen.