BLIR LANGRENNER: Martin Fourcade lar sammenlagtambisjonene i skiskyting ligge og satser på ski-VM i Falun neste år.  Foto: Scanpix
BLIR LANGRENNER: Martin Fourcade lar sammenlagtambisjonene i skiskyting ligge og satser på ski-VM i Falun neste år.  Foto: Scanpix

Fourcade dropper verdenscupen neste sesong - satser på langrenn

– VM i Falun blir mitt hovedmål, sier franskmannen til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Holmenkollen (TV 2): Martin Fourcade har vært suveren denne sesongen og har allerede vunnet verdenscupen sammenlagt foran helgens avslutning i Holmenkollen.

Neste sesong blir det derimot ingen franskmann å se i toppen av verdenscuplista. Fourcade vil nemlig satse mer på langrenn i 2014/2015-sesongen, med VM i Falun som hovedmålet. Det vil naturlig nok gå på bekostning av krystallkula.

– Jeg ønsker å konkurrere ski-VM i Falun neste sesong. Det blir hovedmålet mitt, i tillegg til VM i skiskyting i Kontiolahti. Men for å ha en sjanse til det, så må jeg fokusere på én ting av gangen og ikke kjempe i alle konkurranser. Derfor lar jeg ambisjonene om sammenlagtseieren i skiskyting ligge, sier Fourcade til TV 2.

Dropper minst tre verdenscupuker

Skiskytterstjernen har ikke helt klart for seg hvordan han vil fordele sesongen.

– Det vet jeg ikke helt for øyeblikket. Det er noe jeg jobber med akkurat nå. Dere skal få mer informasjon om det seinere, sier han og smiler.

Det som er helt sikkert er likevel at Fourcade vil droppe minst tre verdenscupuker i skiskyting.

– Og det betyr at det ikke er mulig for meg å vinne verdenscupen neste sesong. Jeg kommer til å ha fullt fokus på VM i både ski og skiskyting, sier han.

Det er heller ikke klart hvilke renn og eventuelle VM-øvelser i Falun han vil satse mot. Det sier seg likevel selv at det er rennene i fri teknikk som er aktuelle, i tillegg til en etappe på stafetten.

– Jeg har ikke satt meg noen resultatmål. Men jeg gjør det fordi jeg tror jeg kan hevde meg. Individuelt, men også sammen med et lag, sier Fourcade.

– En helt annen måte å gå på

Fourcades erkerival Emil Hegle Svendsen er skeptisk til langrennsatsingen.

– Jeg tror han kan klare det. Men ikke hvis han har tenkt til å gå mange skiskytingsrenn. Hvis han tror at han bare kan hoppe av skiskytingen og hevde seg i langrenn, så tar han feil. Han må spesialtrene på det, sier han til TV 2.

– Martin har helt klart et talent for å gå fort på ski, men det er en helt annen måte å gå på i langrenn. Man får ikke de innlagte pausene som vi har i skiskyting. Både Lars (Berger) og Ole (Einar Bjørndalen) har klart det tidligere, men det er andre tider nå. Det er blitt større forskjell mellom skiskyting og langrenn. Det er mer spesifikt og krevende, sier Trondheims-karen.

Bjørndalen rynker også litt på nesen av Fourcades planer.

– Fourcade har sagt dette før, så får vi se da. Sist gang gikk han ett renn (i langrenn), og resten prioriterte han verdenscupen. Lykkes han i langrenn prioriterer han nok det, hvis ikke er han tilbake i verdenscupen i skiskyting, sier superveteranen til TV 2.

Thingnes Bø tror ikke på Fourcade

Årets skiskytingsensasjon, Johannes Thingnes Bø, deler Bjørndalens skepsis og tror rett og slett ikke på Fourcade.

– Jeg tror det ikke før jeg får se det, sier han til TV 2 og ler.

– Det er nok en bløff. Men det er uansett en spennende tanke. Hvis han går de fleste rennene i skiskyting, så vil han ligge i toppen i sammendraget uansett. Men hvis han skal reise rundt på skirenn, så vil det ryke ganske mange poeng, sier Thingnes Bø.

Fourcade innrømmer at han har sagt han skal droppe sammenlagtplanene tidligere.

- Ja, det er sant. I fjor sa jeg at jeg var for sulten på OL-gull, og jeg ville ikke la noe svekke sjansene mine. Men nå er det en god sjanse for de andre til å vinne verdenscupen sammenlagt, for jeg kommer ikke til å fokusere på det neste år. Jeg lover, sier han og smiler bredt.

Hegle Svendsen holder seg til skiskyting

Også Hegle Svendsen har tidligere vist interesse for å prøve seg mer i langrenn. Trønderen har også gått langrenn tidligere, men med blandet hell.

Derfor har han også lagt de planene fra seg for øyeblikket.

– For min del har det kostet mer enn det har smakt. Jeg er ikke god nok til å fokusere på flere ting samtidig. Jeg må ha én ting å fokusere på. Hvis jeg skal drive på med to ting samtidig, så blir det ofte halvveis på begge. Jeg er ikke den systematikeren som både Fourcade og Ole (Einar Bjørndalen) er.

Forsøkte seg i 2012

Fourcade har tidligere forsøkt seg mot langrennseliten, og gikk blant annet på Beitostølen i 2012. Det endte med en solid 6. plass og franskmannen ytret ønske om å få gå en stafettetappe for Frankrike i VM i Val di Fiemme.

Det ble det ikke noe av. Men Fourcade har likevel vært veldig åpen om at han ønsker å satse uten gevær igjen, men at satsingen måtte vente til etter OL i Sotsji.

At det nå blir aktuelt skyldes ikke at Fourcade er blitt mett av suksessen som skiskytter.

– Nei, jeg er ikke lei. Jeg vil bare finne ny motivasjon, og ha nye forventninger. Jeg vil ikke kjøre det samme opplegget de neste fire årene. Jeg vil konkurrere i langrenn for å se hvor god jeg kan bli, forklarer han