– Noen av disse formuleringene skulle ikke vært sendt

Kommunikasjonsdirektør i DNB Thomas Midteide beklager brevet som ble sendt til statsminister Erna Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et brev til Statsministerens kontor ber Norges største bank Erna Solberg om å holde munn om rentenivået i norske banker. 

Bakgrunnen er en uttalelse statsministeren ga til TV 2 den 25. februar.

– Det er helt klart at når markedsrenten går ned, så skal også renten til låntakere, om det er bedrifter eller enkelthusholdninger, også gå ned. Det forventer jeg at den gjør, sa statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

Så dårlig likte DNB uttalelsen at banken samme kveld sendte et brev til statsministerens kontor.

I brevet ble det fremsatt det som har blitt oppfattet av flere som en trussel.

Klikk her for å lese brevet fra DNB til Statsministerens kontor.

Klikk her for å lese svaret Erna Solberg sendte i retur.

– Uheldige formuleringer

«Hvis statsministeren og andre fra Regjeringen nå ønsker å by opp til en debatt om dette, hvor vi vil se oss nødt til å svare mer konkret og direkte.»

– Hvor klokt var det å sende brevet?

– Det er helt klart at det er noen formuleringer i dette brevet som er uheldige. Og når vi sier at de er uheldige så betyr det at det ikke burde ha blitt sendt, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

I brevet ber de også statsministeren om å holde munn om renten. 

«Ingen av oss er tjent med at det til stadighet skal pågå en debatt om hvorfor vi skal ha spesielt strenge krav i Norge og hvilke konsekvenser dette vil ha for bankens kunder.»

– Skulle ikke vært sendt

Erna Solberg sa til TV 2 tirsdag at hun ikke vil la seg kneble.

– Det er en av de formuleringen som er uheldige. Vi har ingen intensjoner om å kneble noen debatt. DNB har bidratt til hundrevis av artikler, kronikker og debatter om disse temaene, sier Midteide.

– Vil dere komme med en beklagelse til statsministeren som sier at hun ikke vil la seg kneble av DNB?

– Hvis hun har oppfattet det sånn, så er det beklagelig. Noen av disse formuleringene skulle ikke vært sendt og er uheldig formulert.

– Brevet ble sendt fordi dere reagerte på Erna Solbergs uttalelse på TV 2 om at hun forventer at bankene setter ned renten. Kommer dere nå til å sette ned renten?

– Det er nok ingen sammenheng i det. Vi bygger fortsatt kapital som myndigheten har pålagt oss. Det er en del av jobben for å gjøre norske banker solide og det har en kostnad på kundesiden, sier Midteide.

Får støtte fra Stortinget

Reaksjonene hagler etter at DNBs forsøk på å kneble statsministeren.

Samtlige parti på Stortinget støtter opp om statsministeren

– Det er utrolig frekt av DNB å unndra seg offentlig debatt. De har en mye makt og de forvalter pengene til mange nordmenn. Det skulle bare mangle at vi diskuterer hvordan de forvalter den makten, mener SVs leder Audun Lysbakken.

– Det er veldig viktig at det er åpenhet rundt de betingelsene bankene setter, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

– Det er viktig med en åpen debatt om rentesetting, hvordan konkurransen i bankmarkedet fungerer og hvordan politikken generelt ovenfor bankene er, sier leder i Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg.

Varsler mer debatt

Også Venstre, Senterpartiet og KrF mener at en offentlig debatt om rentesetting er helt nødvendig. 

– Banken er kanskje ikke tjent med det, men er helt utenkelig å undra dette fra den alminnelige samfunnsdebatten, sier parlamentarisk leder i Krf Hans Olav Syversen.

Statsminister Erna Solberg gjør det klart at Norges største bank kan forvente seg mer debatt om rentenivået i fremtiden.

– Vi skal ha åpenhet og diskusjon rundt disse spørsmålene, sier Solberg.