Vladimir Kramnik (t.h) og Veselin Topalov (t.v.) under VM-kampen i 2006.. (AP Photo/Mergen Bembinov)
Vladimir Kramnik (t.h) og Veselin Topalov (t.v.) under VM-kampen i 2006.. (AP Photo/Mergen Bembinov)

Møttes for første gang seks år etter omstridt do-besøk

Intenst i kandidatturneringen.  

Onsdag ble en pussig dag i Khanty-Mansijsk. Kramnik og Topalov hilste ikke på hverandre før partiet, åpningsvalget fra Mamedyarov kom som et sjokk og partier som skulle vært vunnet ble ikke vunnet.

Alt i alt en merkelig sjette runde, men du verden så spennende det er! 

Fortsatt alene i tet
Heller ikke tidenes yngste stormester, Sergey Karjakin, kunne stoppe Anand på hans ferd mot en ny VM-match.

Med sitt solide, aktive spill sikret den detroniserte verdensmesteren enda et halvpoeng, og opprettholder med det ledelsen i kandidatturneringen.

Etter gode hjemmeforberedelser til dagens parti fikk Anand en behagelig stilling.

Med de svarte brikkene stablet Karjakin, med ekstremt solide og nøyaktige trekk, på bena en ugjennomtrengelig mur. Partiet endte i remis da det ble klart at hvit aldri kunne utgjøre noen trussel mot svarts forsvar. 

Bitter stemning
Åtte år etter den omstridte «toilet-gate»-episoden, er Veselin Topalov og Vladimir Kramnik enda ikke klare for å gå videre.

Det var da Topalov beskyldte Kramnik for å jukse på toalettet under VM-matchen i 2006 det hele startet.

Onsdag møttes de igjen, for første gang på seks år. Stemningen var laber. Spillerne satt på hver sin stol og unngikk hverandres blikk før rundens start, og da klokken slo ti, startet partiet uten at noen parter tok initiativ til å riste den andres hånd. 

I tillegg til å ha tapt sitt parti i går, spilte Toplalov i sjette runde mot sin største rival. I dagens parti så vi en bulgarer på krigsstien. Spillestilen, kroppsspråket og trekkene han utførte under runden forteller det samme.

Allerede med det relativt ukjente 8…Le5 var det tydelig at Topalov var forberedt på en real kamp. Kramnik, som har blitt rost for sine gode hjemmeforberedelser med de svarte brikkene, gikk seg derimot i dag fort vill i stillingen.

«Det var komplisert, kanskje for komplisert for ham» sa Topalov syrlig på pressekonferansen.

Den kontroversielle bulgarerens stilling ble rask bedre og bedre, og etter en rekke fikse manøvre var det klart at partiet var over. Den kalde krigen dem imellom derimot… 

Seieren glapp
Etter en dårlig start har forhåndsfavoritt Levon Aronian tatt seg sammen og lå før dagens runde på en delt andreplass. Mot feltets antatt svakeste spiller, var det kun verdenstoerens egne feiltrekk som stod i veien for et helpoeng og delt ledelse. 

Aronian fikk inn nok en hjemmeforberedelse. Trekkene spilte han ut kjapt, og stillingen så lovende ut for verdenstoeren. Tidligere juniorverdensmester Andreikin fant gode mottrekk, men for å finne dem brukte han opp nesten all tiden på klokken sin. I takt med klokka tikkende mot null kom også svake trekk fra den unge russeren, og ikke lenge etter var det bare for verdenstoeren å takke og bukke, og samle inn helpoenget han ble gitt. Det gjorde han derimot ikke – han mistet sjanse etter sjanse. Til slutt var det ikke flere igjen, og partiet endte i remis etter over fem timer. Han kunne utvilsomt mistet nattesøvnen av mindre. 

Partiet Mamedyarov – Svidler var bare kaos. Etter at Svidler spilte en åpning man sjeldent ser på toppnivå, tråkket begge feil gang etter gang i midtspillet. Mamedyarov lo sist, mens Svidler måtte gå tomhendt hjem etter dagens parti. 

Spillerne har fri torsdag, og syvende runde spilles fredag 19. mars. Da får vi se partiene Karjakin – Aronian, Svidler – Anand, Kramnik – Mamedyarov og Andreikin – Topalov. 

Vi kommer tilbake med nye rapporter etter neste runde. 

Etter sjette runde ser tabellen ut som følger:

1.Anand 4 poeng
2.Aronian3,5 poeng
3.Topalov
Kramnik
Mamedyarov
Svidler3 poeng

7.    Karjakin2,5 poeng
8.    Andreikin1,5 poeng