Gjensidige mener safe-funnet kan være historisk

– Jeg har aldri sett dette før, det kan være det eneste eksemplaret, sier Jon Aniksdal.

Den mystiske safen som ble oppdaget i TV 2-bygget fortsetter å åpne for nye spørsmål. 

Rommet safen ble oppdaget i, har de siste årene vært brukt til TV 2s underholdningsredaksjon. Men fra circa 1925 til 1969 var bygget hovedkvarter for Gjensidige Liv, og dette rommet var direktørens eget kontor. 

Da TV 2 åpnet safen ble det funnet en rekke papirer fra Gjesidiges tidlige begynnelse, samt fire nøkler til ulike bankbokser. Jon Aniksdal og Bjarne Rysstad, informasjonssjefer i Gjensidige, har kommet for å ta en nærmere titt på papirene.

– Aldri sett dette før

– Dette er virkelig morsomt! Jeg har ikke sett dette skriftet før. Jeg har sett jubileumsboka for 1947, men ikke denne. Dette er spennende, sier Aniksdal.

Det han blar i er en bok som gjenforteller de første 50 årene av Gjensidiges historie, fra selskapet ble stiftet i 1847 under navnet «Christiania almindelige gjensidige Forsørgelsesanstalt» til femtiårsjubileet i 1897. 

– Jeg har aldri sett dette før. Dette kan være det eneste eksemplaret. Det ser ut til å være komplette årsberetninger, fortsetter han med stor entusiasme.

GAMLE PAPIRER: Her kan vi blant annet lese om det aller første direktørmøtet og hvordan de kom fram til bedriftens regelverk.
GAMLE PAPIRER: Her kan vi blant annet lese om det aller første direktørmøtet og hvordan de kom fram til bedriftens regelverk.

– Tror sakene ble gjenglemt

Mysteriet er hvorfor papirene og nøklene ble lagt igjen i safen som senere ble murt inne i veggen i bygget. Gjensidige flyttet nemlig fra bygget i 1969, og samtidig byttet de også administrerende direktør.

Det gjør at det er usikkert om det er administrerende direktør Reidar B. Holmsen, som satt fra 1944 til 1969, eller Kai Norman, som tok over i 1969, som ble siste eier av nøklene.

– Jeg tror sakene ble gjenglemt under flyttingen. Jeg tror ikke de har lagt det her for at vi skal finne det, sier Aniksdal.

– Nøklene er det store mysteriet. En ting er å legge igjen papirene, men å legge igjen nøklene til en bankboks? Vi får håpe vi finner ut av det, sier Rysstad.

Kan være pantsatte verdier i boksene

– En løs tanke er at det kan være verdier i en bankboks som kan være deponert som sikkerhet for ett eller annet. Gjesidige lånte også ut penger til boligformål, sier Aniksdal.

GAMLE GJENSIDIGEBYGGET: Slik så Karl Johans gate 16 ut da Gjensidige holdt til der.
GAMLE GJENSIDIGEBYGGET: Slik så Karl Johans gate 16 ut da Gjensidige holdt til der.

– Så det kan kanskje ha vært pantsatte verdier i boksene?

– Kanskje. En annen tanke er at den kan ha tilhørt en av Gjensidiges representanter. De hadde representanter over hele landet, sannsynligvis også en i det distriktet, sier han.

Leter videre etter svar

TV 2 leter etter svaret, og ønsker også hjelp fra våre lesere

I Gjøvik arbeider bankdirektør Geir Overland med å sjekke opp de gamle arkivene over bankbokser.

Gjensidige vil også lete etter spor.

– Vi har en pensjonistforening, og vi skal sjekke om de eldste kan huske noe mer om bakgrunnen for dette. Tenk om vi kan finne noe mer fra Gjensidiges historie i de bankboksene, sier Rysstad.