Hevder nordmann var selvmordsbomber i Somalia

PST opplyser at de nå vurderer etterforskning, men først ønsker de å avklare om mannen har tilknytning til Norge. 

En norsk-somalisk mann skal ha stått bak selvmordsangrepet i Mogadishu, tirsdag, melder NTB. 

Mannen i 60-årene skal ha tilhørt al-Shabaab, terrorgruppen som høsten 2013 sto bak aksjonen mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi. 

Flere drept

Selvmordsangrepet i Buulo Burde sør i landet tirsdag var rettet mot et hotell som var fullt av offiserer. Det skjedde rett etter at væpnede menn fra al-Shabaab hadde begynt å skyte mot offiserene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

NORSK: Norsksomalieren skal ha angrepet et hotell i Buuloburde, nord for Mogadishu. (GRAFIKK: TV 2)
NORSK: Norsksomalieren skal ha angrepet et hotell i Buuloburde, nord for Mogadishu. (GRAFIKK: TV 2)

– Angriperen på Buulo Burde på tirsdag var en 60 år gammel mann som fløy fra Norge for å kjempe mot Allahs fiender, sier al-Shabaabs militære talsmann Sheikh Abdul Aziz Abu Musab til AFP, som sier at mannen var en norsk statsborger med somalisk bakgrunn.

– Han ofret seg for å være nær Allah ved å drepe sine fiender. Dette viser at det ikke er noen aldersgrense for jihad, sier talsmannen videre.

PST vil avklare identitet

Utenriksdepartementet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, sier følgende i en uttalelse til TV 2: 

– Vi er kjent med påstandene om at mannen som deltok i terroraksjonen i Somalia skal være norsk-somalier og vi jobber med saken.

PST jobber nå med å avklare om dette er en person som har tilknytning til Norge, slik det hevdes, opplyser seniorrådgiver Siv Alsen. 

– Vi har ikke avklart om de vil starte etterforskning. Det spørsmålet er til vurdering, sier Alsen.

Medlem av annen gruppe

Angrepet er ett av de siste så langt i områder der soldater fra Den afrikanske union og somaliske regjeringssoldater har iverksatt en offensiv mot områder som fortsatt kontrolleres av al-Shabaab. I forrige uke mistet geriljagruppa kontrollen over en liten by i det samme området.

I et 14 minutter langt opptak som skal være fra den norsk-somalske mannen, sier at han først ble med i gruppen «al-Itihad al-Islami» for 13 år siden, men at han senere ble med i al-Shabaab.

«Jeg ber Gud beskytte meg i denne operasjonen. Jeg skal til Buloo Burde som Allahs fiender har tatt», sier mannen ifølge somalske medier. 

Terrororganisasjon

Al-Shabaab er en ekstremistisk islamsk terrorgruppe med utspring i anarkiet som lammet Somalia etter at krigsherrer avsatte landets diktator i 1991. Navnet betyr Ungdommen på arabisk.

Det er antatt at al-Shabaab har flere tusen soldater i sine rekker, inkludert noen hundre utenlandske krigere. Noen av opprørernes krigere har krigserfaring fra Irak og Afghanistan, andre er unge rekrutter fra somaliske miljøer i USA og Europa.

BAKGRUNN: Dette er terrororganisasjonen al-Shabaab.