DOPET? Colombianske Sergio Henao, her på treningstur på Mallorca,l er under mistanke.
DOPET? Colombianske Sergio Henao, her på treningstur på Mallorca,l er under mistanke.

Sky-stjerne droppes etter funn av unormale verdier

Sergio Henao må ha hjelp av eksperter for å forklare unormale verdier i sin fysiologiske profil.

Team Sky har bestemt å ta Sergio Henao (26) ut av lagets rittprogram i minst åtte uker. Grunnen er mistenkelige blodverdier funnet i tester gjort utenfor konkurranse til hans fysiologiske profil.

Det skriver laget til Edvald Boasson Hagen på sin hjemmeside.

Henao er født i Rionegro, som ligger på over 2000 meters høyde i Colombia. Han dro tilbake til hjemlandet i oktober i fjor.

– Sergio har hatt sin oppvekst i fjellet. Han drar tilbake om vinteren og trener på forskjellige høyder. Vi har sett så nøye vi kan på effekten av dette, men vår forståelse begrenses av manglende forskning på «høydeinnfødte» som Sergio, sier Sky-sjef Dave Brailsford.

Nå vil Sky undersøke hvordan Henaos kropp reagerer på høydetrening i et spesielt høydeforskningsprogram.

– I vår siste månedlige kontroll hadde ekspertene våre spørsmål til Sergios kontrolltester utenfor konkurranse. Disse testene ble introdusert i vinter av anti-dopingmyndighetene. Vi trenger å forstå disse testresultatene nøyere, sier Brailsford.

– Vi har kontaktet de relevante myndighetene - UCI og CADF - fortalt om funnene og spurt om de kunne bidra med innsikt. Vi har også tatt ut Sergio av rittprogrammet vårt mens vi jobber for å få en bedre oversikt og profilene hans og hans fysiologi. Vi ønsker å gjøre det rette, og vi ønsker å være rettferdige. Det er viktig at vi ikke trekker forhastede konklusjoner, sier Brailsford.

Mads Kaggestad roser Team Sky for måten de så langt har taklet saken på.

– Jeg synes det er ansvarsfullt av Sky. De viser at de er føre var og tar ansvar innen dopingproblematikken. Jeg synes også det er bra at de ønsker å undersøke saken nærmere. Det er ingen hemmelighet at Sergio Henao er oppvokst i høyden. Med tanke på rettssikkerheten til utøveren er det viktig å finne ut om blodverdiene kan ha en naturlig forklaring, sier Kaggestad.   

Han stusser imidlertid litt over hele saken. 

– Det er ulike faktorer som spesialister kan se på - og med stor sikkerhet si - om han er dopet. Jeg skulle likt å høre en uavhengig ekspert si noe om behovet for å gjøre ekstra undersøkelser. Henao er en viktig rytter for Sky, og jeg forstår at Sky ønsker å undersøke om dette kan skyldes noe annet enn doping. Samtidig burde de interne undersøkelsene være tilstrekkelige til å konkludere om han har manipulert blodet eller ikke. Jeg kan nesten tolke det som at Sky setter i gang en kampanje for å renvaske Henao, sier Kaggestad.