Beate (32) melder seg ut av Høyre i protest mot reservasjonsretten

Som et tilsvar på Høyres forslag om reservasjonsrett for fastleger i spørsmål om abort, har Beate Sørum (32) meldt seg ut av partiet etter mangeårig dedikasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jeg er så ufattelig skuffa over at partiet som jeg har vært med å heie frem over mange år velger å bruke stemmen min til å tale likestillingen midt i mot. Det var ikke dette jeg stemte på».

Det skriver Sørum i et innlegg på bloggen sin under tittelen «I dag melder jeg meg ut av partiet Høyre».

– Det var selvsagt vemodig, men samtidig godt å få sagt og gjort det, sier Sørum til TV 2. 

Sjokkert etter valget

32-åringen har stemt på partiet i alle valg siden hun var var 18 år og myndig. Like før stortingsvalget i 2009 meldte hun seg inn i Høyre og har vært stolt medlem de fem foregående årene - helt til 18. mars 2014. 

Hun tok beslutningen om å melde seg ut i håp om å sende et sterkt signal til partiet om at kursen de staker ut med reservasjonsrett for fastleger ikke bare er skjev, men reversert.

– Jeg har vært målløs helt siden stortingsvalget, men tenkte at dette umulig kunne bli gjennomført.

Da Høyre gjennom regjeringsforhandlingene med Frp og KrF sa ja til å vedta reservasjonsrett for fastleger i spørsmål om abort, ble Sørum sjokkert.

Ønsker kollektiv protest

Sørum sluttet ikke å bli sjokkert over partiet da de på Kvinnedagen ikke tok motstanden på alvor.

– Da Høyre etter rekordoppmøte i 8. mars-toget i Oslo presterte å si at forslaget bare er misforstått, så bestemte jeg meg for at jeg måtte ta grep. Jeg kunne ikke lengre stille meg bak partiet, sier Sørum som også oppfordrer andre til å ta samme standpunkt.

32-åringen forteller at hun syntes det har vært uvanlig stille fra de sterkeste feministiske høyrestemmene etter at forslaget kom.

– Jeg vet om flere i Høyre som er uenig i reservasjonsrett. Jeg mener de burde ta samme valg som meg, for det er det tydeligste av dem alle. 

– Vær så snill å snu i denne saken

Sørum håper at hun en gang i fremtiden kan melde meg inn i partiet igjen - av de samme politiske grunnene som da hun meldte seg inn for over fem år siden.

– Jeg håper de innser at dette ikke er en fillesak og går tilbake til forhandlingsbordet. Det er ingen skam å snu og jeg tror ikke partiet taper støtte av å gjøre det, snarere tvert imot, sier hun og avslutter med en bønn til partiledelsen: 

– Hør på folket! 80 prosent er mot dette, så ikke bagatelliser det og si at vi ikke forstår. Ta motstanden på alvor og vær så snill å snu i denne saken. 

Kan nekte å fortelle svangerskapets varighet

Den 21. januar i år sendte helseminister Bent Høie (H) et forslag om reservasjonsmulighet for fastleger ut på høring.

høringsnotatet skriver Høie at fastleger som reserverer seg mot å henvise til abort, også skal kunne nekte å blant annet fortelle en gravid kvinne hvor langt hun er på vei, dersom hun vurderer abort.

Les høringsnotatet i artikkelens faktaboks!

TV 2 har tidligere fortalt at 184 sykehusansatte i Norge reserverer seg mot i delta i abortinngrep. Det har de rett til etter abortloven. Men de kan ikke reservere seg mot å gi kvinnen informasjon og veiledning, slik Høie nå mener at fastlegene skal kunne gjøre.

TV 2 har ikke lyktes å få tall fra Høyre på hvor mange som har meldt seg ut av partiet siden valget 2013.