FEDMEFORDELER: Kjendisslanker Jørgen Foss (24) får kraftig kritikk etter sine uttalelser om at overvektige får parkere på handikapplassene. (Foto: Overvektige.no)
FEDMEFORDELER: Kjendisslanker Jørgen Foss (24) får kraftig kritikk etter sine uttalelser om at overvektige får parkere på handikapplassene. (Foto: Overvektige.no)

Handikappede og overvektige raser mot fedme-parkering

Rullestolbruker: –  Ja, da er det kjørt for oss som virkelig trenger det!!

Mandag morgen uttalte Jørgen Foss (24), leder av Landsforeningen for overvektige i Norge, at overvektige burde få parkeringskort for handikapplasser. 

– Mennesker med sykelig overvekt som har problemer med å bevege seg, burde få tilrettelegging som handikapparkering, sa Jørgen Foss (24), leder av Landsforeningen for overvektige i Norge, til NRK.

– Dummeste jeg har hørt

Da TV 2 omtalte saken kom det massiv respons fra andre overvektige og handikappede.

«Vel, nå sitter jeg i rullestol, og skal nå HALVE NORGE få bruke de få tiltrengte parkeringsplassene i nærheten av inngangen, ja da er det kjørt for oss som virkelig trenger det!!», skriver en leser på TV 2 Nyhetenes Facebook-side

«Som tidligere overvektig syntes jeg dette er det dummeste jeg har hørt. Helt alvorlig, vi fikk beina til å gå på. Mitt forslag er, lag fedmeparkeringsplasser lengst bort på parkeringsplassene. Da er de garantert trim. Positivt ment», skriver en kvinne som har slanket seg 80 kilo.

KJENDISSLANKER: Skuespiller og politiker Jørgen Foss, har det siste halvannet året gått ned 100 kilo etter en fedmeoperasjon.  (Foto: Privat)
KJENDISSLANKER: Skuespiller og politiker Jørgen Foss, har det siste halvannet året gått ned 100 kilo etter en fedmeoperasjon.  (Foto: Privat)

Ikke konkurrerende diagnoser

Foss syntes det er synd at debatten har tatt en slik vending. 

– Jeg maner til en verdig og god debatt, ikke at man skal sette diagnoser opp mot hverandre. Det handler om å gi alle de samme muligheten til å være likestilt og likeverdig, sier 24-åringen til TV 2. 

– Hva tenker du om at andre handikappede føler seg snytt for parkeringsplasser?

Det syntes jeg er synd. Det er ikke slik at sykelige overvektige kommer til å ta fra noen parkeringsplassene. Det er snakk om en veldig liten gruppe mennesker som har dette behovet, men hvis vi ser i spåkulen, så ser vi at antallet øker. Derfor må det tas på alvor.

For trange parkeringsplasser

Foss mener debatten ikke handler om latskap, men om forebygging og unngåelse av isolasjon.

– Det er ikke bare snakk om avstanden fra eller til, men om størrelsen på handikapplassene. Jeg vet at det er mange overvektige som er redde for å ikke komme seg inn eller ut av bilen hvis det er trange parkeringsplasser. Når det i tillegg er mange som vegrer seg for å benytte seg av kollektivtrafikk fordi setene er for små, så blir bilen eneste utvei, sier Foss og legger til: 

– De overvektige må jo ha mulighet til å kunne komme seg ut i samfunnet og komme seg på treningssenteret. 

Ingen BMI-måling

– Overvekt alene er ikke nok til å få et slikt parkeringskort, men med overvekt følger tilleggssykdommer som hjerteproblemer, skjør kropp, nedslitte knær eller sosial angst. Det kan gjøre slik tilrettelegging nødvendig, sier Foss.

På grunn av de nevnte sekundærproblemer hos overvektige mener Foss det ikke burde være noen BMI-grense på hvem som skal få et handikapkort, men at avgjørelsen baseres på skjønn. I dag er det fastlegen som kan vurdere behovet og gi en legeattest.

Det finnes ingen statistikk på hvor mange av de om lag 100.000 overvektige i Norge som har kort for handikapparkering i dag. 

Debatten om gratis parkering for overvektige startet i England da Daily Mail omtalte «fedme-goden».