HELE SKALAEN: Fra Martin Johnsrud Sundby til Vibeke Skofterud. Det har vært en variabel sesong for våre landslagsløpere.
HELE SKALAEN: Fra Martin Johnsrud Sundby til Vibeke Skofterud. Det har vært en variabel sesong for våre landslagsløpere.

TV 2-ekspert gir Petter Northug terningkast to

Odd-Bjørn Hjelmeset triller terningen over skistjernenes sesong. 

De norske langrennsløperne gjorde så godt som rent bord i verdenscupen denne sesongen. Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug gikk til topps i sammenlagtkonkurransen. Den samme duoen sto øverst på podiet i Tour de Ski. I tillegg vant Ola Vigen Hattestad sprintcupen for menn.

Nasjonscupen for menn, kvinner og totalt ble vunnet av Norge. Distansecupen for herrer og for kvinner ble også vunnet av norske løpere. Kun Kikkan Randall, som vant sprintcupen for kvinner, klarte å smyge seg inn på den norske listen.

I OL gikk det ikke fullt så bra, i hvert fall ikke på herresiden. Martin Johnsrud Sundbys bronse på 30 km med skibytte var den eneste beholdningen for distanseløperne individuelt. På sprint ble det gull i både dame- og herreklassen. Marit Bjørgen rasket med seg til sammen tre OL-gull fra Sotsji. Et av dem kom på lagsprint sammen med Ingvild Flugstad Østberg. 

Selv om norske løpere sett over ett har lagt ned imponerende prestasjoner, er det enkelte løpere som har skilt seg ut i negativ retning. Petter Northug kom aldri tilbake for fullt etter virussykdommen som ødela sesongoppkjøringen. Vibeke Skofterud sa takk for seg før NM i Lillehammer. Sjur Røthe slet tidvis med å følge opp fjorårets kanonsesong, og Chris Jespersen var plaget med sykdom i tiden etter Tour de Ski.

TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset har lagt hodet på blokken og trillet terning på løpernes prestasjoner denne sesongen.

SEKSERE: Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.
SEKSERE: Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

Martin Johnsrud Sundby - Han hadde litt utur med dårlige ski i OL. Han tapte to spurter som han like godt kunne vunnet.

Ola Vigen Hattestad - Tar et OL-gull og vinner verdenscupen totalt. Det er ikke mulig å gjøre det mye bedre. Måten han står opp fra de døde etter vrakingen er imponerende.

Ingvild Flugstad Østberg - Kommer hjem fra OL med sølv og gull. Vinner alle prologer som går an. En sekser.

Maiken Caspersen Falla - Når du kommer hjem med OL-gull holder det til sekser. 

Marit Bjørgen - Leverer som hun alltid gjør. Hadde vunnet verdenscupen om hun hadde fullført Tour de Ski. Kommer hjem med flere OL-gull. Det løpet hun gjorde i Holmenkollen imponerer meg fortsatt.

Therese Johaug - Var nok litt misfornøyd under OL, men bortsett fra det gjør hun en fantastisk sesong. Hun har mye godt humør og mye glede. den første nordmann til å vinne Tour de Ski. Sekser.  

FEMMERE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kristin Størmer Steira og Heidi Weng.
FEMMERE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kristin Størmer Steira og Heidi Weng.

Pål Golberg - Har vunnet verdenscuprenn både i sprint og klassisk. Er ujevn, men han får en femmer. 

Kristin Størmer Steira - Gir ikke opp og får med seg en bronse i OL. En femmer siden hun aldri gir opp. 

Astrid Uhrenholdt Jacobsen - Hun har imponert i absolutt hele år. Hadde litt utur i OL, men en eventyrlig sesong for hennes del. Det var ikke mange som hadde troen på henne før sesongstart. En femmer.

Heidi Weng - Blir nummer fore totalt i verdenscupen. Vinner ungdomstrøyen. Mangler prikken over i'en. Får en medalje i OL, så da gir jeg henne en femmer.

FIRERE: Anders Gløersen og Eirik Brandsdal
FIRERE: Anders Gløersen og Eirik Brandsdal

Anders Gløersen - Vant i Davos og kom seg til OL. Der fikk han ikke til noe. En firer.

Eirik Brandsdal - Vinner verdenscuprenn. Er helt oppe i toppen og blir nummer to i sprintcupen sammenlagt. Mangler OL-suksess. En firer.

TREERE: Chris Jespersen og Celine Brun-Lie.
TREERE: Chris Jespersen og Celine Brun-Lie.

Chris Jespersen - Frem til 6. januar var han vanvittig god. Da ville han fått en femmer. Fra 6. januar og til sesongslutt var det bare møkk. Distansecup, verdenscup og OL røk. Sesongen sett under ett er han er treer. 

Celine Brun-Lie - Kom seg til OL, og det får hun en treer for. 

TOER: Petter Northug og en rekke andre herreløpere får terningkast to av Hjelmeset.
TOER: Petter Northug og en rekke andre herreløpere får terningkast to av Hjelmeset.

Petter Northug - Han har ikke fått til noe. I Tour de Ski var han tung i alle løp, men der vant han tross alt 10 km klassisk i Val di Fiemme. I OL var han i form, men gikk bare dårligere og dårligere. Ut fra det vi vet Petter kan gjøre var dette terningkast 0, men jeg gir ham en toer siden han vant en etappe i Tour de Ski.

Sjur Røthe - I fjor var han på pallen i flere renn. I år har han ikke vært på pallen i et eneste renn.  

Eldar Rønning - Han er blitt en skøyter, hehe. Eldar har heller ikke fått til noe. Toer. 

Tord Asle Gjerdalen - Han satset alt på ett kort - å gå i OL. Han får en toer siden han kom seg til OL.

Finn Hågen Krogh - Har ikke overbevist. Får en toer siden han kom seg til OL.

ENERE: Vibeke Skofterud og Øystein Pettersen.
ENERE: Vibeke Skofterud og Øystein Pettersen.

Niklas Dyrhaug - Ener
Petter Eliassen - Ener
Øystein Pettersen - Ener
Tomas Northug - Ener
Marthe Kristoffersen - Ener
Vibeke Skofterud - Ener