TOK SIN FJERDE V-CUPSEIER: Johannes Thingnes Bø var bunnsolid på sprinten og tok sin fjerde verdenscupseier. Foto: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix.
TOK SIN FJERDE V-CUPSEIER: Johannes Thingnes Bø var bunnsolid på sprinten og tok sin fjerde verdenscupseier. Foto: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix.

TV 2s ekspert etter nok en Bø-seier: – Han er en sjelden rase

Unggutten skjøt feilfritt og gikk inn til sin fjerde verdenscupseier.

Johannes Thingnes Bø gikk inn til sin fjerde verdenscupseier denne sesongen. 20-åringen var knallsterk på 10 kilometer sprint i Kontiolahti.

Bø, som også vant på torsdag, gikk et nytt godt løp lørdag. 20-åringen var bunnsolid på standplass og skjøt i tillegg veldig raskt både på liggende og stående skyting. 

Flytsonen

Kombinert med god fart i løypa gikk han inn til en klar ledelse som ingen skulle klare å matche.

– Jeg var førstemann i mål i dag og kunne se alle andre komme inn bak meg. Det er et deilig syn, sier han til TV 2 etter målgang.

– Føler du at det er den nye lderen på laget?

Hehe, nei, kanskje her i Finland, men det er de eldre gutta som fremdeles er lederne., smiler han.

Hvis man tar bort OL, som ikke teller i verdenscupen, har Thingnes Bø nå like mange seiere som Martin Fourcade og Emil Hegle Svendsen denne sesongen med fire. 

– SJELDEN RASE: Det sier TV 2s skiskytingekspert, Ole Kristian Stoltenberg, om Johannes Thingnes Bø. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
– SJELDEN RASE: Det sier TV 2s skiskytingekspert, Ole Kristian Stoltenberg, om Johannes Thingnes Bø. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er jo et strålende løp han går. At han klarer å nullstille seg og gjøre et bedre løp enn han gjorde for to dager siden, er fantastisk. Han går smart, skryter TV 2s skiskytingekspert Ole Kristian Stoltenberg.

Sjelden rase

20-åringen har brukt 24 løp på å nå sine første fire seiere. Det er halvparten så mange som for eksempel Ole Einar Bjørndalen trengte i starten av sin karriere.

– Han er en sjelden rase. Han har blitt fort voksen og vært ambisiøs lenge. Han er et vanvittig talent i seg selv, men det er jo bare én bit av det. Det andre er all jobben som skal gjøres. Jeg vet at han har hatt litt skadetrøbbel, men det virker som han er smart og lytter til kroppen, fortsetter Stoltenberg, som mener Thingnes Bø er et minst like stort talent som Bjørndalen og Hegle Svendsen.

Trives i Kontiolahti

Dette var altså 20-åringens andre seier på bare tre dager i Kntiolahti, og det er tydelig at han trives i de finske løypene. Fra før har han tre VM-gull der, to individuelle ungdomsmedaljer, og én medalje i junior på stafett. 

Neste år det VM der, og TV 2s ekspert mener Thingnes Bø er favoritt selv om det er lenge til.

– Han må tåle at han er favoritt. Han er på Fourcade-nivå allerede. Hvis alt går etter planen, blir han en av de store der, sier Stoltenberg.

Svendsen med hårfin bom

På dagens sprint hang Svendsen godt med fra start. Også han skjøt feilfritt på den liggende serien, men hadde en hårfin bom på stående og måtte ut i en strafferunde.

HÅRFIN BOM: Emil Hegle Svendsen hang bra med fra start, men bommet på stående og var dermed ute av kampen om pallen. Foto: Scanpix.
HÅRFIN BOM: Emil Hegle Svendsen hang bra med fra start, men bommet på stående og var dermed ute av kampen om pallen. Foto: Scanpix.

Dermed var han ute av kampen om pallplass. Svendsen gikk i mål 31,2 sekunder bak Thingnes Bø og ble nummer seks.

Fourcade skjøt seg bort

Bak kom det flere storkanoner, klare til å snyte den unge nordmannen for seieren, men en etter en falt de fra.

SKUFFET: Martin Fourcade skjøt to bom på sin første skyting og fikk løpet ødelagt. Foto: AP Photo/Heikki Saukkomaa
SKUFFET: Martin Fourcade skjøt to bom på sin første skyting og fikk løpet ødelagt. Foto: AP Photo/Heikki Saukkomaa

Den største av dem alle, Martin Fourcade, som leder verdenscupen, åpnet soleklart best på sprinten og tok ledelsen foran Lukas Hofer ved første passering, men franskmannen fikk løpet ødelagt allerede på første skyting da han bommet to ganger. Han kom i mål 40,4 sekunder bak.

Bra dag for Birkeland

Nærmest Thingnes Bø kom russiske Alexander Loginov. Han skjøt også feilfritt, men gikk i mål 18,5 sekunder bak og inn til en andreplass. Amerikanske Lowell Baily tok tredjeplassen, 19,4 sekunder bak.

Det var en oppløftende dag for Lars Helge Birkeland. Han skjøt to fulle hus og gikk inn til en tiendeplass. Lars Berger ble nummer 26, mens Ole Einar Bjørndalen skuffet og gikk i mål som nummer 40.