VANT:  Levon Aronian slo tilbake med seier i fredagens parti. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
VANT:  Levon Aronian slo tilbake med seier i fredagens parti. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Spenningen stiger i kandidatturneringen

Flere bikkjeslagsmål i andre runde, der forhåndsfavoritt Levon Aronian slo tilbake.

Tre av fire partier fikk en avgjørelse i dagens runde i Khanty-Mansijsk. Blant dem som dro hjem med et helt poeng, var begge forhåndsfavorittene; russiske Kramnik slo sin landsmann Karjakin, mens Aronian reiste seg etter gårsdagens tap med seier mot verdensmesteren i hurtigsjakk, Shakhriyar Mamedyarov. Spenningen øker stadig. 

Aronian viste i dagens parti at han ikke hadde noen problemer med komme tilbake etter turneringens katastrofale start. Med de hvite brikkene tok han styringen helt fra begynnelsen, og aggressivt spill fremprovoserte den avgjørende tabben 13…Se7 fra hans aserbajdsjanske motstander. Svarts dronning gikk tapt, og verdenstoeren hadde ingen vanskeligheter med å ro seieren i land. Partiet var over etter 44 trekk. 

Men selv med overbevisende spill av forhåndsfavoritten i dag, er det enda et halvpoeng opp til teten. På 1,5/2 finner vi blant annet Vladimir Kramnik, som utspilte Karjakin med de hvite brikkene.  Etter flere unøyaktige trekk fra svart, så Kramnik sitt snitt og fikk inn et angrep som kjapt viste seg å være dødelig. I trekk 33 kom det avgjørende feiltrinnet, og ikke mange minuttene etter måtte Karjakin, kjent som den yngste stormesteren noen sinne, kaste inn håndkleet.  

Anand fortsetter å spille solid sjakk. Det er tydelig inderen har gjort grundige hjemmeforberedelser i forkant av kandidatturneringen. Han gav aldri den tidligere verdensmesteren Topalov en sjanse til å skape noe ut av fordelen av å ha de hvite brikkene. Det var allikevel ikke en remis uten kamp, og kun kongene gjenstod på brettet da partiet var over. 

Det er fortsatt ingen toppoppgjør som spilles i Khanty-Mansijsk, og i morgen får vi se partiene Andreikin – Karjakin, Svidler – Kramnik, Topalov – Aronian og Mamedyarov – Anand.

Vi kommer tilbake med ny rapport etter morgendagens runde.