Neste sesong kan det bli videodømming i Get-ligaen 

Lørenskog har sendt ønske til Norges Ishockeyforbund om å innføre videodømming også i seriespillet. 

Per dags dato er det kun videodømming i TV-sendte sluttspillskamper i Get-ligaen.

Det kan endre seg allerede neste sesong. Et av forslagene som NIHF har mottatt om ønskede regelendringer (fristen gikk ut torsdag) er på nettopp videodømming i seriespillet. 

– Lørenskog har sendt inn et forslag om å innføre videodømming i seriespillet fra neste sesong. Det forslaget sendes nå ut til de andre klubbene for høring så får vi se om det gjennomføres, sier Petter Salsten, sportssjef i Norsk Ishockeyforbund. 

Her scorer Storhamar i siste sekund.
Her scorer Storhamar i siste sekund.

- Vi foreslår at det blir videodømming i alle kamper i GET-ligaen fra neste sesong. Vi mener klubbene i fellesskap med hockeyforbundet må finne gode løsninger slik at investeringer av nødvendig utstyr kommer på plass i alle arenaer. Det må bli slutt på at klubbene skriker om videodømming hver gang det er en diskusjon i en enkeltkamp om pucken var inne eller ikke. Lørenskog mener tiden nå er inne for å ta dette på alvor og gjøre noe med det, sier adm.direktør Svein-Erik Edvartsen til TV 2.

Tiden ute eller ikke? 

Senest i gårsdagens kvartfinale mellom Storhamar Dragons og Sparta Warriors ble det vanskelig å avgjøre om pucken var inne før sluttsignalet lød. 

Se hendelsen i videoen øverst i artikkelen

– Sluttsignalet lød i det pucken går på mållinjen. Det er helt umulig å avgjøre om pucken var inne eller ute, var reaksjonen til Sparta-trener Mikael Kvarnström.

– Vi har ikke et system som innebærer at vi kan se kampbildet opp i mot matchklokken i hallen. Så lenge vi ikke har den koblingen kan vi derfor ikke avgjøre det eksakte tidspunktet, og om pucken er over mållinjen før tiden er ute, sier Joel Hansson dommeransvarlig i Norges Ishockeyforbund. 

Kostnadene ved å innføre videodømming permanent skal ligge på rundt 200 000 kr per klubb, og det er netttopp den økonomiske biten som kan stå i veien for at dommerne får ta i bruk målkameraer i vanskelige situasjoner neste sesong. 

– Jeg tror det er gode muligheter for å innføre det fra neste sesong. Teknologien har gjort det rimeligere enn det var før, men det er det økonomiske som har gjort det vanskelig før, sier Salsten.

– Men det er opp til klubbene å prioritere om de vil innføre det. Den økonomiske situasjonen til de forskjellige klubbene varierer, men klubbene har råd til å gjennomføre videodømming. Det handler bare om prioritering.

Fungerer bra i Sverige

Tidligere denne sesongen mente Stjernen-spillerne at Rosenborg scoret via et hull på utsiden av buret. Slike situasjoner kan neste sesong bli avklart med videodømming, noe Hansson har gode erfaringer med fra svensk hockey. 

– Jeg er veldig positiv til å innføre videodømming generelt. Jeg har vært med på det i Sverige og det fungerer veldig godt for både lag og dommere.

– På akkurat dette punktet ligger vi etter i forhold til Sverige. Det er ingen tvil om det. 

Svensken tror selv at målkameraene kan bli å finne i norske ishockeyhaller fra neste sesong. 

– Jeg har ikke fått noen indikasjoner på at noen er i mot å innføre dette. Alle klubbene virker interessert, og det finnes ikke noe som fysisk hindrer oss i å få det til. Det kan innføres i alle haller i dagens eliteserie.