Latterliggjorde Afrika-innsamling - vant internasjonal kåring

Se videoen fra den norske studentorganisasjonen SAIH som kom på topp 10-listen til det anerkjente amerikanske nettstedet TED.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med den ironiske videoen «Save Africa - gone wrong» har Studentenes og Akadmikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) allerede nådd 700.000 seere på Youtube.

Videoen, som parodierer måten vestlige organisasjoner beskriver forhold i Afrika på,  har også blitt lagt merke til av TED-stiftelsen, som er et av verdens viktigste fora for formidling av kunnskap, teknologi og vitenskap.

SE DEN SPESIELLE VIDEOEN I VINDUET ØVERST I ARTIKKELEN!

SAIH-leder: – Skjønte det ikke helt

I dag ble det klart at TED-konferansen 2014, hvor blant annet Sting og Bill Gates står på talerlisten, har kåret SAIHs video til en av de ti videoene organisasjonen mener det er «verdt å spre».

Lederen for SAIH, Jørn Wichne Pedersen, drar selv i morgen til Canada for å motta prisen på TED-konferansen som arrangeres der 17.-21. mars.

– Aller først skjønte vi ikke helt hva dette var for noe, er det virkelig giganten TED som hedrer lille SAIH? Men etter hvert som det sank inn, har det vært brede glis, high fives og dansing i kjøkkenkroken, forteller Wichne Pedersen til TV 2.

IRONISERER: Rollefiguren Michael som spillerbærer den prisvinnende videoen til SAIH.
IRONISERER: Rollefiguren Michael som spillerbærer den prisvinnende videoen til SAIH.

Videoens hovedperson, en gutt ved navn Michael, spiller rollen som «statist» i vestlige bistandsfilmer.

Vil bekjempe stakkarsliggjøring

Historien om hvordan tilreisende filmskapere konstruerer og instruerer virkeligheten, har en undertone som ikke er til å misforstå: Vestlige organisasjoner fremstiller gjennom sine kampanjevideoer Afrika feil og dyrker sterotypier.

– Stadig flere afrikanere påpeker at disse videoene står for en stakkarsliggjøring og umyndiggjøring av fattige folk og at de bidrar til at flere av politikkendringene som må til for at fattige folk selv skal kunne jobbe seg ut av fattigdom lar vente på seg, mener SAIH-lederen.

SAIH har også tidligere gjort seg bemerket med skråblikk på hvordan bistand fra nord til sør foregår. I prosjektet Radi-Aid der rollene snus på hodet og afrikanske ungdommer samler inn radiatorer som skal doneres til kalde nordboere. 

Satire-videoen «Africa For Norway» kan du se her: