– Det forsvunnede flyet ble fløyet mot Andaman-øyene

Radarspor tyder på at fly fra Malaysia Arlines svingte mot vest før det forsvant.

Jakten på spøkelsesflyet fortsetter lenger nordvest enn før. (AP Photo/Binsar Bakkara)
Jakten på spøkelsesflyet fortsetter lenger nordvest enn før. (AP Photo/Binsar Bakkara)

Torsdag fokuserte malaysiske myndigheter letingen øst for halvøyen, men fredag har letemannskapene fått beskjed om å lete mot nordvest, melder Sky News.

Vurderer planlagt handling

Ifølge Sky News skal flyet ha blitt styrt bevisst mot Andaman-øyene. Kommunikasjonssatelitter skal ha plukket opp et svakt signal fra flyet fire timer etter kontakten var brutt.

Selskapet utelukker ingen mulige årsaker til flyets forsvinning. En massiv teknisk svikt kan ha slått ut elektriske systemer. Dette er ikke sansynlig, men det kan forklare hvorfor kommunikasjonssystemet ikke virket. 

En annen mulighet er at piloten, en passasjer, eller noen med teknisk innsikt, slo av systemet for å ha mulighet for å fly uoppdaget.

– Vi har ingen forholdsregler for slikt. Flyet bare forsvant, sa Hishammuddin. 

Eksperter hevder at vrakdeler av flyet ville flyte til havoverflaten hvis det krasjet i havet. Ingen slike deler er så langt funnet.

Flyet hadde 239 personer om bord da det forvant sporløst lørdag for snart en uke siden. Letingen foregikk hovedsaklig i Sørkinahavet i den første fasen av leteaksjonen, men området utvides nå. Flyet hadde nok drivstoff til å fly i flere timer.

– Vi kan selvsagt ikke utelukke noe. Ny informasjon gjør at vi utvider søket mot Andaman som ligger nordvest i for den malaysiske halvøyen, sier den malaysiske transportministeren Hishammuddin Hussein på pressekonferansen. 

Han vektlegger at dette ikke er noen normal etterforskning. Og at de strekker seg langt for å lete i store områder.

– Hadde vi hatt klare spor kunne vi konsentrert letingen til ett område, men disse nye opplysningene er ikke entydige, sier han. 

Signalene fra flyet etter kommunikasjonen gikk ned, har ført til at det letes i Malaccastredet vest for Malaysia, og mot Andamanøyene. Flyselskapet har delt alle opplysninger med alle som kan bistå i letingen. 

– Vi deler informasjon med parter vi vanligvis ikke deler informasjon med, sier Hussain. Med dette mener han hovedsaklig kinesiske og amerikanske myndigheter.  

Seisomologisk registrering

Kinesiske forskere har også oppdaget en hendelse i farvannet mellom Malaysia og Vietnam halvannet time etter at flyet forsvant fra radaren. 

Hendelsen på havoverflaten ble registrert klokka 02.55 natt til lørdag lokal tid, opplyser eksperter til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Det er seismologer og fysikere ved Kinas universitet for vitenskap og teknologi som melder om registreringen. Letingen etter det savnede passasjerflyet fra Malaysia Airlines pågår fortsatt for fullt.

Registreringen ble gjort 116 kilometer nordøst for flyets siste bekreftede posisjon i et område som beskrives som «ikke-seismisk», det vil si der det ikke er fare for jordskjelv. (©NTB/TV 2)