President i Norges Idrettsforbund Børre Rognlien vil jobbe for et OL i Oslo bygget på menneskerettigheter.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
President i Norges Idrettsforbund Børre Rognlien vil jobbe for et OL i Oslo bygget på menneskerettigheter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Samarbeider for et Oslo-OL bygget på menneskerettigheter

Idrettsforbundet og arbeidstakerorganisasjonene slår sammen kreftene.

De norske arbeidstakerorganisasjonene og Idrettsforbundet undertegnet i dag en samarbeidsavtale for å vise at de er enige om at menneskerettigheter skal være styrende for alle som eventuelt blir involvert i OL i Oslo i 2022.

LO, Unio, YS og Akademikerne skal være representert i de relevante organer som jobber med å forberede og gjennomføre et eventuelt Oslo-OL.

I en pressemelding skriver idrettsforbundet at målet for alle organisasjonene er å skape et OL bygget på det norske samfunns verdier, og samtidig forsøke å løfte disse verdiene til forutsetninger for fremtidige idrettsarrangementer både i Norge og i verden.

– I tillegg vil vi jobbe for at den internasjonale olympiske idrettsbevegelsen også prioriterer menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter i sitt fremtidige arbeid. Vi vil at vårt OL og Paralympics skal huskes som de lekene som respekterte menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og bidro til et organisert arbeidsliv og en bærekraftig utvikling, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Avtalen kan vanskelig tolkes som annet enn et svar på den generelle skepsisen i befolkningen mot IOC og skandalene rundt Sotsji-OL, som ble et pengesluk der arbeidernes rettigheter langt fra ble tatt vare på.

Arbeidstagerorganisasjonene tar ikke stilling til selve OL2022-saken nå, men er enige om at menneskerettigheter skal være styrende for alle som blir involvert i de olympiske og paralympiske leker.