MYE Å SPARE: Med enkle grep kan du spare mye penger. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MYE Å SPARE: Med enkle grep kan du spare mye penger. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Lei blodrente, bonusfest og skyhøyt utbytte?
Så enkelt bytter du bank

– Det er mye enklere enn mange tror, mener Forbrukerrådet. Her finner du oppskriften! 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Banknæringen har måttet tåle sterk kritikk det siste året, og onsdag varslet Kredittilsynet at de kommer til å granske banknæringen. 

Det er DNB som har vært i hardest vær, og til tross for at storbanken i 2013 både satte opp boligrenten og bestemte seg for å kutte 1500 årsverk, var sjefsbonusen skyhøy. Konsernsjef Rune Bjerke fikk økt bonus med 26 prosent. 

Forbrukerrådet sier til TV 2 at det har vært stor interesse for å bytte bank den siste tiden. 

– Fokuset er ofte på lån, og for mange, spesielt de unge er det viktig. Men altfor mange har sparepengene sine på kontoer med svært lav rente. Hele 25 prosent av norske sparekontoer har rente på under 1,5 prosent, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder for Finansportalen.no

Realfsen sier at det er mye enklere å endre bank for innskudd enn mange tror. 

– Med BankID er det veldig enkelt. Alle burde sjekke om man kan få økt innskuddsrente. Dette gjelder spesielt de over 50, som ofte har lavere rente. Men også mange unge har både lån og innskudd. Og dersom ikke innskuddsrenta er høyere enn boliglånsrenta er det jo bortkastet, sier Realfsen. 

 Forbrukerrådet forklarer hvordan man skifter bank, enklest mulig: 

Finansportalen.no kan man fylle inn det aktuelle lånebeløpet, boligverdi, løpetid på lånet. Så får man raskt opp de ulike alternativene, og kan velge om man vil klikke direkte på bytt bank eller først få et uforpliktende tilbud. Man kan også sende en melding til sin nåværende bank og gi dem en sjanse til å komme med et bedre tilbud. 

1. Sjekk hva du har i betingelser og vurder forhandlingsmulighetene dine. 

Med et boliglån på 1 million vil du selv med en renteendring på 0,5 prosent spare 5000 kr i året. Betingelsene dine ser du i nettbank, på kontoutskrifter og på lånepapirene dine. 

Dersom boligen din har steget i verdi etter at du tok opp lånet, eller du har betalt ned en andel på lånet, kan det være at du kan få lavere rente, fordi du har fått bedre sikkerhet. 

Sjekk om arbeidsgiver eller en forening du er medlem av har avtaler som gir mulighet til en lavere rente. Ansatte og pensjonister fra statlige virksomheter har mulighet til å ta opp lån i Statens pensjonskasse. 

2. Sammenlign dine nåværende betingelser med det andre banker nye kunder 

På Forbrukerrådets Finansportalen.no finner man nyttige verktøy for bankbytte.
På Forbrukerrådets Finansportalen.no finner man nyttige verktøy for bankbytte.

Du må være sikker på at du sparer mer enn det koster å bytte. Det er enkelte kostnader forbundet med bankskifte: 

Innskudd 
Med BankID kan man stort sett åpne konto i ny bank uten at det koster penger. Noen banker krever imidlertid et avslutningsgebyr. Da kan en løsning være å beholde kontoen, og la det stå et lavt beløp der. Det kan være en fordel å ha kundeforhold til mer enn en bank, mener Forbrukerrådet. 

Markedsverdi
Når man skal refinansiere trenger man i mange tilfeller verditakst fra takstmann eller verdivurdering fra eiendomsmegler. Sistnevnte er ofte gratis. Enkelte banker har egne systemer for å vurdere verdien. 

Tinglysningsgebyr 
Fra 1. januar i år er tinglysningsgebyret redusert til 525 kroner for fast eiendom, mens det koster 430 kroner å tinglyse borettslagsandeler. 

3. Slik går du frem når du har bestemt deg for å bytte 
Kontakt den nye banken på telefon eller mail, eller direkte på bankens nettside. Bruk BankID for å åpne kontoen direkte. Dersom du ikke har BankID  og skal ha bankkort med bilde eller bestille BankID må du legitimere deg. 

I de fleste tilfeller vil din nye bank kunne hjelpe deg med å avslutte ditt tidligere kundeforhold, kontoer, lån og kredittlån. 

Bruker du bytt bank i Finansportalen får du tilsendt delvis utfylte skjemaer i e-post. Les mer om hva den nye banken kan hjelpe deg med og hva du må gjøre selv

Forbrukerrådet ber deg passe på følgende ting når du bytter dagligbank: 
Gi beskjed om ditt nye kontonummer til de du mottar innbetalinger fra.
Legg inn regninger, som ikke har forfalt, og betalingsoppdrag i din nye nettbank. 
* Avtalegiroer og faste betalingsoppdrag må legges inn på nytt i din nye nettbank.
*
Ta vare på det du trenger av kontoutskrifter o.l. fra din gamle nettbank før avtalen avsluttes. 
* Makulere og innlevere bank-/kredittkort, sjekker, id-kalkulator osv. etter avtale med banken.

Refinansiering av lån til ny bank: 
Du må først søke og få innvilget lån i ny bank. I de fleste tilfeller kan du søke direkte på bankens nettsider. Man må dokumentere verdi på bolig, inntekt, gjeld og formue. Bankene ser på fjorårets selvangivelse og krever ofte flere ferske lønnsslipper.  Det varierer hvor lang behandlingstiden er. 

Om du får innvilget lån tar banken kontakt for avtale om signering av lånepapirer, pantstillelse og oppgjørsskjema. Hos noen banker kan man gjøre det elektronisk med BankID. Ved flytting av lån vil din nye bank sørge for at lån i din gamle bank blir innfridd med det nye lånet.