TILTALT: Denne 35 år gamle regnskapsføreren fra London er tiltalt for drap og mishandling av en ett år gammel norsk jente. Foto: DAVID NEW / THE SUN
TILTALT: Denne 35 år gamle regnskapsføreren fra London er tiltalt for drap og mishandling av en ett år gammel norsk jente. Foto: DAVID NEW / THE SUN

DRAPSTILTALT NETTKJÆRESTE (35) I HARD UTSPØRRING:

– Du trodde ikke norsk politi var så dyktige i engelsk?

OSLO TINGHUS (TV 2) Geir Hovland, forsvareren til den drapstiltalte Oslo-moren, stilte en rekke kritiske spørsmål til den medtiltalte briten om hvorfor han ikke varslet om det han mente var grov barnemishandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske regnskapsføreren fortsatte i dag sin forklaring i Oslo tingrett med å svare på spørsmål fra rettens aktører.

FORSVARER: Geir Hovland forsvarer kvinnen som i Oslo tingrett står tiltalt for å ha drept sitt eget barn ved drukning.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORSVARER: Geir Hovland forsvarer kvinnen som i Oslo tingrett står tiltalt for å ha drept sitt eget barn ved drukning. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Regnskapsføreren har i sin forklaring fremstilt seg selv som omsorgsfull. Han sa i går at han følte at denne omsorgen ble misbrukt i sin relasjon med alenemoren fra Oslo – og at han naivt lot seg trekke inn i et kjærlighetsforhold der hun brukte ulike «strategier» for å få hans oppmerksomhet.

Hans egne forsvarere, Vibeke Hein Bæra og Niels-Christian Schelver Petersen, var opptatt av å få fram at han var en moderat muslim og at han hadde gode vennskap med kolleger, samt at at han fortsatt har jobben i oljetankrederiet, på tross av over to års varetekt.

– Min moralske skyld

Da forsvareren til Oslo-kvinnen, Geir Hovland, i dag fikk anledning til å stille spørsmål ved hans forklaring i går gikk temperaturen opp.

– I går beskrev du deg selv som disse barnas redningsmann? spurte Hovland.

Han referte da til at hans klient også har en litt eldre sønn enn jenta (1) som døde 3. oktober 2010 etter å ha blitt dyppet i en bøtte.

– Ja, svarte briten.

– Og hva konkret gjorde du for å redde barna fra de straffemetodene du mener de ble utsatt for?

– Det er der min moralske skyld kommer inn. Jeg føler meg ansvarlig for å ikke klare å stoppe henne, svarte han.

– Det er korrekt at du var sjokkert over å ha bevitnet at hun skal ha stappet en sokk inn i munnen på barna sine, og senere dyppet i en bøtte, uten at du varslet noen?

– Ja.

– Og så forklarte du i går at du ikke varslet norsk politi fordi du trodde de ikke var så gode i engelsk?

– Ja, men det var også flere ting, svarte han og viste spesielt til at han ville holde utroskapen skjult for sin egen kone.

Ville ikke avsløre forholdet

Hovland ville deretter vite hvorfor ikke Oslo-kvinnens bror, hans barndomsvenn, kunne varsles.

– Men da ville forholdet blitt avslørt, svarte regnskapsføreren.

– Men hvis disse barnas liv stod på spill?

Jeg begikk cyberutroskap. Å ha et forhold til søsteren til en venn er ikke bra i pakistansk kultur.

– Dette gjorde at du unnlot å varsle om mishandling av barna? Det er greit, konkluderte Hovland.

– Tenkte at rettferdigheten ville vinne frem

Aktor Cecilie Schløsser Møller spurte også en rekke spørsmål om reaksjonsmønsteret til 35-åringen før og etter ettåringen døde.

4. november 2010, en måned etter jentas død, ringte en norsk drapsetterforsker til briten.

– Hvorfor sa du ikke noe da? ville aktor vite.

– Jeg hadde fått beskjed av henne (medtiltalte, journ. anm) om å ikke si noe på denne tiden. Hun ville ikke at jeg skulle si jeg hadde vært logget på den natten. Å implisere henne ville vært å forådt tilliten. Jeg ville heller ikke at kona mi skulle trekkes inn i dette, sa han før han fortsatte:

 Jeg tenkte at uansett så vil rettferdigheten vinne frem til slutt. Jeg var naiv og skulle ikke vært lojal mot henne. Jeg klarte ikke å tenke klart.

Motstridende forklaringer

Blant de få tingene i sin frie forklaring han i går erkjente av «instruksjoner», som tiltalen beskriver, er at han ba henne bruke en større bolle med vann da 28-åringen skal ha vist ham hvordan små knips med vann på ansiktet fikk den lille jenta til å slutte å gråte.

Han erkjente også å foreslå klaps på rumpen, framfor slag i ansikt.

Han var nøye på understreke hvor lite han fikk med seg av hva som skjedde i stuen den tragiske natten – og at han aldri på noe punkt i deres relasjon skal ha foreslått bruk av en bøtte.

– Jeg så hun holdt babyen i en merkelig stilling. Så hørtes plask i vann. Før jeg rakk å skrive noe hørte jeg et skrik, et skrik som ligner en babys første skrik. Jeg har aldri hørt noe lignende, forklarte han.

Forklaringen står i sterk kontrast til 28-åringens forklaring. Hun forklarte at 35-åringen ba henne hente en bøtte, at han ga instruksjoner, at skal ha sagt at «han visste hva han gjorde, så lenge hun spreller med bena så er det ikke farlig».

– Ring ambulanse

– Det neste hun skriver er at babyen ikke puster. «Hva mener du?» skrev jeg tilbake. Da la jeg sammen to og to.

Han forsøkte så å gi råd om førstehjelp og sa at dette aldri måtte skje igjen. Deretter kommer det rosa skum rundt barnets munn.

– Ring ambulanse, skrev jeg. Så ble forbindelsen brutt etter hvert. Jeg satt igjen i stolen helt paralysert, og ante ikke hva jeg skulle gjøre. Kunne kun tenke på at jeg håpte babyen var okei.

35-åringen ble på dette punktet i gårsdagens forklaring svært emosjonell.

– Jeg hadde håpet å være disse barnas redningsmann, sa han før han brøt sammen. 

– Følte overveldende sympati

Rettpsykiaterne har levert to rapporter om mannen: En før og en etter at de har lest det elektroniske materialet i saken - kommunikasjonen mellom de to tiltalte. Den siste rapporten konkluderer med at 35-åringen har narsissistiske trekk, får TV 2 opplyst.

Lik 28-åringen forklarte han at de fikk kontakt gjennom Facebook i 2009, etter å ha møttes litt som barn i Pakistan. Relasjonen tok en vending da hun skal ha fortalt ham om overgrep hu skal ha blitt utsatt for som ung jente.

Ifølge hans forklaring følte han da et ansvar for å stille opp for henne, som en «storebror». 

– Jeg følte en overveldende sympati for henne. Siden hennes bror ikke visste om dette, følte jeg meg som en ny storebror for henne, forklarte han.