BRONSEJUBEL: Kristoffer Haraldseid (øverst) og Haugesunds Dusan Cvetinovic feirer Haugesunds bronsemedalje i Tippeligaen 2013. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
BRONSEJUBEL: Kristoffer Haraldseid (øverst) og Haugesunds Dusan Cvetinovic feirer Haugesunds bronsemedalje i Tippeligaen 2013. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Her er en økonomisk Tippeliga-suksess

Mens en rekke Tippeliga-lag sliter økonomisk, er det gode tider i Haugesund.

To og en halv uke før seriestart står Vålerenga, Lillestrøm og Strømsgodset uten hovedsponsor. Skuffende resultater, negativ omtale, lave publikumstall, dårlig eksponering på betal-TV og et landslag som ikke har klart å kvalifisere seg til mesterskap er noen av grunnene til at sponsorer vegrer seg fra å investere penger i norsk fotball.

I 2007 var totalomsetningen til norske klubber 2,3 milliarder kroner. Nå omsetter klubbene for 1,5 milliarder kroner. 

Korte kommandolinjer
Men det er ikke dystre tider for alle Tippeliga-klubbene. I Haugesund går det som det griner. Mandag presenterte klubben et overskudd på 6,6 millioner før skatt. 

Fra frokostbordet i Marbella konstaterer sportssjef Asbjørn Helgeland at det er gode tider i Haugesund.

– Det gir oss en forutsigbarhet i det vi holder på med. Vi har korte kommandolinjer fra styret ned til oss når det kommer til beslutninger. Vi synes selv vi har funnet en god måte å drive klubben på, sier Helgeland til TV 2.

Klubben budsjetterte med markedsinntekter, billettinntekter og andre inntekter på 57,5 millioner kroner i 2013. Suksess på banen resulterte i et langt hyggeligere regnskap enn ventet for FKH AS. Inntektene ble nesten ti millioner kroner mer enn budsjettert (66,3 millioner).

GRØNNE TALL: Asbjørn Helgeland og Haugesund har råd til nye dressbukser. Her fra bronsefeiringen.
GRØNNE TALL: Asbjørn Helgeland og Haugesund har råd til nye dressbukser. Her fra bronsefeiringen.

I 2012 var egenkapitalen på ca. 6,8 millioner kroner. Ved årsskiftet var den steget til 11,6 millioner kroner. 

– Skal ikke bli for høye på oss selv
Hemmeligheten bak overskuddet er like enkel som den er vanskelig. 

– Vi er nøkterne og bruker ikke penger vi ikke har. Vi hadde et voldsomt godt sportslig år i fjor. Til tross for at vi holdt på å bygge nytt stadion har det gått bra. Vi har masse flinke folk i organisasjonen, og vi har masse entusiasme rundt klubben, sier Helgeland.

– Hva gjør dere riktig som mange andre åpenbart ikke gjør?

– Det er mange som driver godt, men vi har en lokal forankring i det vi driver med. De som er i klubben har et voldsomt eierskap til FK Haugesund. Jeg tror ikke vi skal bli for høye på oss selv og diktere hva andre skal gjøre. Det er mange måter å gjøre ting på. Store klubber som Brann, Rosenborg og Viking må jo drive på andre måter enn lille Haugesund. Det sier seg selv, sier Helgeland.

Haugesund har allerede passert fjorårets tall for sponsorinntekter. Rundt 200 bedrifter er med i Sponsorlauget, og lauget bidrar med nærmere 40 millioner kroner i året.

Andre Tippeliga-klubber har lagt merke til Haugesunds gode jobb med samarbeidspartnere. Start, som var en av to Tippeliga-klubber som måtte lage handlingsplan for å beholde lisensen i fjor, drar veksler på FKHs sponsorarbeid.

IMPONERT: Starts styreleder Magne Kristiansen forteller at Start lærer av Haugesunds suksess.
IMPONERT: Starts styreleder Magne Kristiansen forteller at Start lærer av Haugesunds suksess.

– Haugesund driver veldig bra, og vi har god kontakt med blant andre Haugesund på markedssiden. Vi prøver å lære av en del av de tingene Haugesund har gjort. Haugesund er en godt drevet fotballklubb på mange måter. Selv om vi er harde konkurrenter på banen, er det en god utveksling av informasjon mellom klubbene på ting der vi ikke er konkurrenter, for eksempel på sponsorsiden. 99 prosent av all sponsing skjer lokalt. Derfor er vi sjelden konkurrenter, sier Starts styreleder Magne Kristiansen.

– Lønnen skal komme den 25. hver måned
Helgeland lover at klubben ikke skal søle vekk overskuddet på 5,4 millioner kroner etter skatt.

– Vi kommer ikke til å øse ut noe av de pengene, men det gir oss litt spillerom. Vi har ikke tenkt til å kjøpe dyre spillere, og vi må tåle et år eller to der det ikke går så godt. Vi ønsker at de som er her skal vite at lønnen kommer den 25. hver måned. Vi skal ikke satse hals over hodet. Vi har lyst til å være her i lang tid fremover, og da må vi handle deretter. Vi kan ikke øse ut, understreker han.

– Har du noen råd til Tippeliga-klubber som sliter økonomisk?

– Det beste rådet jeg kan gi er å våge å ha kontinuitet i trener- og sportslig ledelse. Det å få erfaring og bygge erfaring er smart. Man må velge en langsiktig strategi og våge å stå ved de folkene man har over tid. De blir som regel bare bedre etter hvert, sier Helgeland.

SUKSESSTRENER: Jostein Grindhaug, her sammen med Ugonna Anyora og Umaru Bangura, har fått gode resultater ut av begrensede midler.
SUKSESSTRENER: Jostein Grindhaug, her sammen med Ugonna Anyora og Umaru Bangura, har fått gode resultater ut av begrensede midler.

Forrige sesongs bronsemedalje var ikke et blaff, om vi skal tro Haugesund-lederen. FKH har planer om å være i toppen av norsk fotball i lang tid, selv om klubben ikke kan lokke med like høye lønninger som en del av de større klubbene. 

– Vi har nettopp vedtatt en visjon om å kjempe blant de fem beste i Tippeligaen hvert år. Det er ingen katastrofe om vi ikke havner der hvert år. Vi vet at det er voldsomt små marginer, men vi håper at vi er blitt såpass bra at vi klarer å gjenskape suksessen fra i fjor, sier Helgeland.

Gode Strømsgodset-tider
Også Strømsgodset er blant de flinkeste i klassen når det kommer til økonomi. I tillegg til Haugesund havnet Godset, Rosenborg og Sandnes Ulf i kategori 3 (den beste) da NFFs lisensnemnd presenterte regnskapstall innrapportert av Tippeligaklubbene i høst. 

Strømsgodset leverte et overskudd på 8,3 millioner kroner i fjorårets gullsesong. De fire siste årene har Godset gått 20 millioner kroner i pluss. Det gjør at klubben foreløpig klarer seg uten hovedsponsor.

Start hadde ikke hovedsponsor i fjor, men nå er Sparebanken Sør med på laget i minimum tre år. Det er ett av flere positive tegn, mener Kristiansen.  

– Den underliggende driften i Start gikk noen millioner i underskudd, men vi har budsjettert med et nullresultat i år. Vi skal jobbe knallhardt for å få det til. I løpet av de fire siste årene har vi gradvis forbedret underliggende drift. Nå nærmer vi oss balanse. Vi har gjort mange grep i løpet av de siste månedene. Vi er i alle fall godt innunder den handlingsplanen vi er underlagt av Fotballforbundet. Så får vi se når det kommer til offentliggjøringen av disse kategoriene i forbindelse med halvårsregnskapet, sier Kristiansen.