Ordfører refser egen kommune etter behandlingen av Kristina (14)

Ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim kommune er svært kritisk til måten hennes egen kommune har behandlet foreldrene til multihandikappede Kristina (14). 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er helt uforstående at rådmannen har brukt så lang tid på å fatte et vedtak, og det er åpenbart at det er gjort saksbehandlingsfeil i denne saken, sier Ottervik.

Ni måneder etter at Kristina fikk avslag på søknaden om barnebolig, snudde kommunen da de oppdaget at TV 2 var på saken. 

– Forferdelig behandling

Kristina er avhengig av omsorg døgnet rundt. Hun bruker bleier, våkner opp til 30 ganger hver natt og må ha hjelp til å spise og kle på seg.

Foreldrene har forsøkt å få mer avlastning i hverdagen, og i fjor var de så utslitte at hjelpebehovet ble akutt. De har fra før 39 døgn avlastning i året og støttekontakt tre timer i uken. 

Da de fikk avslag på søknaden om barnebolig, en heldøgns institusjonsplass, holdt de på å gi opp.

I brevet fra kommunen står det at Kristina fyller vilkårene for plass i barnebolig, men at kommunen ikke har ledig kapasitet.

Målsettingen var å øke avlastningstilbudet etter foreldrenes behov, men ingenting skjedde før Kristinas far kontaktet TV 2. 

– For to uker siden fikk jeg høre at vi ikke kunne regne med å få plass før om to til tre år. Så snur de. Det er helt forferdelig at de behandler foreldre på den måten. De leker med livene våre, sier faren Terje Iversen.

– Må regne med medieomtale

Etter at Barne- og familietjenesten oppdaget at foreldrene hadde gått til media, endret de vedtak på dagen. 

Mandag ettermiddag fikk Kristinas far en telefon fra Barne- og familietjenesten i Trondheim med tilbud om 100 prosent avlastning i barnebolig. 

Samtidig oppfordret de foreldrene til å la mediesaken ligge. Ordfører Ottervik mener det er helt uakseptabelt. 

– Jeg synes ikke at det hører hjemme i det hele tatt, her er det en familie som har kjempet for rettighetene for sitt barn, og ikke fått den behandlingen de skal ha. Da skjønner jeg at man kanskje synes det er leit at det kommer i media, men når de ikke har fått hjelp, da må vi regne med det.

Ber rådmannen rydde opp

Ordføreren vil be rådmannen om å ta opp hendelsen med Barne- og familietjenesten internt. 

– Det her er ikke en praksis vi skal være bekjent av. Vi skal ikke gå inn og stoppe en sak fra å komme i media. Her må vi konsentrere oss om å gjøre en god jobb og sørge for at vi behandler disse familiene ordentlig. 

Ottervik påpeker at kommunen er ansvarlig for å skaffe et tilbud som sikrer pleietrengende barn gode bolig- og oppvekstforhold. 

– Jeg ser i slike saker ofte foreldre som, enten de har ventet i lang eller kort tid, store utfordringer fordi at det er en krevende situasjon for familiene. Det at vi med sendrektig behandling og feil saksbehandling legger ekstra byrder til den familien det synes jeg er beklagelig.

– Hvordan vil saken til Kristina bli fulgt opp fremover?

– Jeg regner med at rådmannen orienterer formannskapet i møte om innholdet i denne saken. Jeg vil personlig be rådmannen om å gå gjennom rutinene, spesielt med hvordan vi håndterer foreldre i slike situasjoner, men også hvordan vi oppfører oss i forhold til media, konkluderer ordføreren.