Grønn te er tilsatt sukker

Twinings og Lipton har puttet sukker i den sunne teen, uten å skrive det på pakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Heidi Hegvik

Nordmenn er mest kjent for å være et kaffedrikkende folk, men vi drikker mye te også. Bare i dagligvarebutikkene kjøpte vi 638 tonn te i fjor, ifølge analysebyrået Nielsen. 

Grønn te er svært populært, kanskje fordi den har et rykte på seg for å være ekstra sunn og helsebringende. Men ikke alt som er i teposene er bare te.

Tjue prosent rent sukker

«TV 2 hjelper deg» har fått det anerkjente laboratoriet Eurofins til å analysere to typer te-poser: Twinings Green Tea & Lemon og Lipton Green Tea Indonesian Sencha Tradition. Disse te-typene er noen av de mest solgte teposene i Norge. 

Svaret på analysen er nedslående:

– I den ene typen te dere leverte til oss fant vi tjue prosent sukrose i teposene. I den andre typen te fant vi fem prosent sukrose, altså vanlig rørsukker, sier Nina Dyrnes, salgssjef i Eurofins Norge. 

Twinings Green Tea & Lemon inneholder mest sukker, hele tjue prosent. Liptons Green Tea Indonesian Sencha Tradition inneholder fem prosent sukker. Det står det ingenting om på pakkene. 

Vil stoppe «TV 2 hjelper deg»s reportasje

«TV 2 hjelper deg» har i samarbeid med Eurofins analysert to typer te-poser som er blant de de mest solgte i Norge.
«TV 2 hjelper deg» har i samarbeid med Eurofins analysert to typer te-poser som er blant de de mest solgte i Norge.

Det er Unilever som markedsfører Lipton i Norge. I en e-post skriver de at de bruker maltodekstrin som en del av smakstilsetningen. Maltodekstrin inneholder sukker, men i så små mengder at det ikke gjør teen søt, skriver Unilever til «TV 2 hjelper deg».  

Twinings ønsker ikke å stille til intervju, men skriver i en e-post at de deres egne tester viser at det er cirka ti prosent sukker i teposene med Green Tea & Lemon. Twinings påpeker også at mengden sukker blir mye mindre når du putter teposen i vann, og at det derfor blir feil å snakke om hvor mye sukker det er i selve teposen.

Grunnen til at de har tilsatt sukker er ifølge Twinings at sukkeret blir brukt som en bærer for sitronsmaken i teen. De skriver også at europeiske merkeregler ikke krever at slike bærere for smak er spesifisert i ingredienslisten til produktet. 

Samtidig krever Twinings at vi ikke sender reportasjen om sukker i teen på tv, og at vi stopper forhåndsreklamen for programmet. 

Forbrukerrådet: – Burde ikke vært lov

Forbrukerrådet er overrasket over «TV 2 hjelper deg»s funn. 

– Det tror jeg folk flest vil bli. Når du kjøper en pakke te så forventer du at den stort sett bare inneholder teblader. Opp mot tjue prosent sukker er mye, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet. 

Han mener det burde stå på pakkene at teen er tilsatt sukker. 

– Det er veldig mange som er opptatt av å redusere inntaket av sukker, og da bør det definitivt stå på pakken når det er tilsatt såpass mye sukker. Det er veldig viktig å vite hva en kjøper, enkelt og greit, sier Instefjord til «TV 2 hjelper deg».