– Det føltes som et jordskjelv. Jeg trodde jeg skulle dø

To er omkommet etter gasseksplosjonen på Manhattan i New York. Minst 12 er fortsatt savnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
PÅ STEDET: Nickolas Ask er student og bor fire-fem kvartal unna eksplosjonen. Foto: Privat
PÅ STEDET: Nickolas Ask er student og bor fire-fem kvartal unna eksplosjonen. Foto: Privat
RØYK: Bildene fra stedet der en bygning skal ha kollapset og der det skal ha vært en eksplosjon viser at det er mye røyk på stedet.
RØYK: Bildene fra stedet der en bygning skal ha kollapset og der det skal ha vært en eksplosjon viser at det er mye røyk på stedet.

Minst 12 personer er savnet etter eksplosjonen som fant sted cirka klokken 9.30 lokal tid onsdag. Det opplyser brannvesenet i New York, ifølge AP.

To omkom og minst 22 ble skadd i eksplosjonen og påfølgende bygningskollapsen, to av disse har livstruende skader.

FØLG SAKEN I VÅRT LIVESENTER HER

Eksplosjonen fant sted på den nordvestlige siden av Park Avenue og 116th Street.

Det ble senere bekreftet at det dreier seg om en gasslekkasje.

Mange er fortsatt savnet. Se reportasje her:

Leiligheter og kirke

Det er to bygninger som er rammet. Den ene hadde en forretning som solgte pianoer i første etasje, med leiligheter over. Det skal ha inneholdt ni utleieleiligheter over fem etasjer. Det andre bygget huset en kirke i første etasje.

Vitner på stedet sier de skal ha hørt et høyt smell, og at trykkbølgen kunne føles flere kvartal unna.

–Folk er savnet

Jennifer Salas bor i en av bygningene som kollapset.

Ektemannen hennes Jordy Salas, var i bygningen da den kollapset. Han er savnet.

– Det er en seksetasjes bygning og hver etasje har en leilighet. I går kveld luktet det gass, men vi fant ikke kilden, så vi la oss til å sove. 

Rett etter eksplosjonen skal folk ha løpt i panikk i alle retninger vekk fra bygningen.

– Dette er en bebodd bygning, og det var folk som bodde her. Flere personer er savnet, og det flere mennesker kommer til å bli meldt omkommet, sier en talsperson fra politiet til New York Times.

Gasslekkasje

– Dette er en tragedie, sier borgermester Bill de Blasio.

Han holdt cirka klokken 17.20 norsk tid en pressekonferanse fra stedet, hvor han bekreftet at eksplosjonen var forårsaket av en gasslekkasje.

Vitner har tidligere beskrevet hvordan det luktet gass i området både tirsdag kveld og minutter før eksplosjonen fant sted onsdag morgen.

– Con Edison er akkurat nå i ferd med å stenge gassrørene som går inn til bygningene, men dette er en tidkrevende og komplisert prosess. De må blant annet grave seg frem til rørene flere steder, sier borgermesteren.

Han bekrefter også at mange fortsatt er savnet, og at man håper disse personene ikke befant seg i bygningen.

Brannsjef Salvatore Cassano i FDNY sier at over 250 brannmenn er på stedet. Planen nå er å slukke brannen og rydde fortauene for bygningsrester. Når brannen er slukket, vil man søke i ruinene etter savnede.

– Trodde jeg skulle dø

Wall Street Journal har snakket kort tid etter hendelsen med vitnet Aisha Watts. Hun sier at hun var på badet i sin leilighet i 1652 Park Avenue da hun hørte eksplosjonen og følte leiligheten riste.

– Det føltes som et jordskjelv. Jeg trodde jeg skulle dø, sier Watts.

Brannvesenet er på stedet og undersøker hva det er som har skjedd. Bilder fra stedet viser fortsatt mye røyk og støv rundt bygningene.

– Bygningen er ødelagt på en slik måte at det kan virke som at det er eksplosjonen som kan ha forårsaket at bygningen har blitt ødelagt, sier TV 2s reporter i New York, Finn Ove Hågensen.

Nettsiden til metroen i New York har skrevet på sine nettsider at all trafikk til Grand Central-terminalen er midlertidig stengt som følge av eksplosjonen.

 ER DU I NEW YORK? Ta kontakt med våre journalister her.