FEIRET: Arsenal-spillerne feirer, mens Danny Rose depper etter at Arsenal vant mot Tottenham i høst.
FEIRET: Arsenal-spillerne feirer, mens Danny Rose depper etter at Arsenal vant mot Tottenham i høst.

St. Totteringhams day har trøstet Arsenal-fansen i trofétørken

– Dagen er en videreføring av tvangstankene deres, sier lederen i Tottenhams Venner om erkerivalens supportere.

Tottenham-Arsenal (17.00) | TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no

Rivaliseringen mellom de to Nord-London-klubbene Tottenham og Arsenal er viden kjent for å være en av de mest intense i fotballverden.

Så viktig er det å slå erkefienden at Arsenal-fansen har opprettet sin egen dag for å markere den dagen Tottenham ikke lenger kan ta dem igjen på tabellen.

– Smaker ekstra godt

St. Totteringhams day har blitt feiret hvert år de siste 18 sesongene.

– Det er en dag som betyr mye for oss gooners, sier leder i Arsenal Norway, Bjørn Furuheim, til TV 2.

– Det er alltid morsomt når den dagen kommer, og vi kan smykke oss med tittelen best i Nord-London. Det smaker alltid litt ekstra godt.

I skrivende stund ligger Arsenal foran Tottenham på tabellen, og kan notere seg for 19 sesonger på rad om den situasjonen holder seg.

Selve begrepet oppstod tidlig på 90-tallet, og er blitt allemannseie på 2000-tallet etter at det ble spredd av diverse supporter-nettsider.

Det har vært en godt trøst for de rødkledde supporterne som ikke har sett klubben i sine hjerter klare å sikre seg et nytt trofé til skapet siden 2005.

– Jeg tror det har vært viktig i den perioden. Når vi ikke har fått de titlene vi har ønsket oss så har det betydd mye at vi har slått Tottenham hver eneste sesong, sier Furuheim.

– Særlig ettersom de har blitt en stadig sterkere konkurrent, og har forsterket laget sitt hver sommer. Senest i fjor sommer ble de fremhevet som en større topp fire-kandidat enn oss. Mange hadde trodd at de skulle bli mye bedre enn de har blitt.

Det er altså ikke mye kjærlighet mellom de to lagenes supportergrupperinger.

– Arsenal-fansen har tvangstanker

Like viktig som det er for Arsenal-fansen å sikre at de holder seg foran Tottenham på tabellen nok en gang er det for Spurs å bryte den lange rekken med sesonger bak Arsenal.

1994-1995-sesongen var siste gang de liljehvite endte sesongen foran rivalene på tabellen.

– Mitt forhold til Arsenal er svært anstrengt, sier leder i Tottenhams Venner, Vidar Edell, til TV 2.

St. Totteringhams day hevder han på den andre siden at han ikke tenker noe særlig på.

– Det har jeg overhodet inget forhold til. Det er bare en videreføring av en del av de andre tvangstankene som Arsenal-fansen har, sier Edell.

– Hva legger du i tvangstanker?

– De oppfører seg som, og snakker som, om laget deres skulle være et av de mestvinnende lagene i England, mens de har gått ni år uten å vinne noe. Det er en stor mismatch mellom tvangstanker og virkelighet.

Skjebnekamp

Søndagens møte mellom de to lagene kan være direkte avgjørende for om Arsenal-fansen får oppleve St. Totteringhams day denne sesongen eller ikke.

Dersom gjestene vinner på White Hart Lane vil det skille ni poeng i favør av de rødkledde, som til alt overmål har en kamp mindre spilt.

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk 

Vinner vertene, som ikke har tapt på fem oppgjør mot erkerivalene hjemme, vil differansen være bare tre poeng. Arsenal har imidlertid vunnet begge oppgjørene mellom lagene denne sesongen, 1-0 i ligamøtet og 2-0 i FA-cupoppgjøret på Emirates i januar.

Da er det full kamp om å være best i Nord-London - og om Mesterliga-plass.

– Det ville vært en innertier og et perfekt scenario om vi kan slå dem nå, og havne over dem på tabellen til slutt. Det vil redde sesongen, som ellers har vært mye opp og ned, sier Vidar Edell.

Å nekte Tottenham en plass i Europas gjeveste turnering, Mesterligaen, er en del av det som har vært mest givende med St. Totteringhams day for Arsenal-fansen, skal man tro hans kollega i Arsenals norske supporterklubb.

BETYDNINGSFULLT: Gareth Bale feirer foran Tottenham-fansen etter å ha scoret mot Arsenal i fjorårets møte på White Hart Lane. FOTO: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
BETYDNINGSFULLT: Gareth Bale feirer foran Tottenham-fansen etter å ha scoret mot Arsenal i fjorårets møte på White Hart Lane. FOTO: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

– Misunnelige

Også denne sesongen kan det se ut som det laget som havner øverst på tabellen vil gå inn i Champions League, mens det andre må se det på sidelinjen. 

– Jeg tror Tottenham har vært litt misunnelige på oss som får Mesterliga-spill. Det er klart denne kampen er kjempeviktig for dem, og for oss. Oppgjørene er alltid knallharde. Selv om det nok betydde mer for spillerne før, da de fleste var engelske, tror jeg også dagens spillere har skjønt hvor viktig det er for oss supporterere, sier Furuheim.

Han tror på en 2-1-seier til hans lag på White Hart Lane, til tross for den svake statistikken på Tottenhams hjemmebane de siste årene.

Realistisk 2-0-tips

Det tipset er, ikke overraskende, ulikt Vidar Edell i Tottenhams Venner sitt.

– Jeg er nok mer realist enn optimist, det er en del av det loddet du får utdelt som Tottenham-supporter, sier han.

– Men jeg tror vi vinner 2-0, og så hadde det vært innmari greit om Emmanuel Adebayor scoret et mål eller to.

Adebayor forlot Arsenal under turbulente omstendigheter i 2009, noe Gunners-supporterne selvfølgelig ikke har glemt.

– Jeg vegrer meg for å kalle det hat-kamp. Jeg kaller det heller kampen om Nord-London, men man skjønner jo hvorfor han sier som han gjør. Det er for å fyre opp stemningen til kampen ytterligere, kommenterer Furuheim.