DØD: Kunstner Kjell Nupen er død etter kort tids sykeleie. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix POOL
DØD: Kunstner Kjell Nupen er død etter kort tids sykeleie. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix POOL

Kunstner Kjell Nupen (58) er død

Kunstneren Kjell Nupen døde onsdag, 58 år gammel, opplyser familien. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nupen fikk en alvorlig kreftdiagnose i desember.

De siste månedene har han blitt behandlet ved lindrende enhet på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Kunstneren jobbet med sine kunstverk og utsmykningsoppdrag helt til det siste, ifølge en pressemelding.

Debuterte i 1974

Han var sammen med sin kone Aino og døtrene Vilde og Fanny hjemme på Hånestangen i Kristiansand da han døde onsdag morgen.

Kjell Nupen debuterte på Høstutstillingen i Oslo i 1974. Han har studert under blant annet Reidar Aulie, Knut Rose og Ludvig Eikaas. 

Kunstneren har arbeidet med både malerier, grafikk, glass, keramikk og granitt. Han er først og fremst kjent som maler. Han utdannet seg ved Statens Kunstakademi i Oslo i 1972-75, og ved Staatliche Kunstakademie i Düsseldorf i 1975-76. 

Vennskap med Dronning Sonja 

Dronning Sonja har kjent Nupen i en årrekke, og har flere ganger omtalt han som sin mentor i kunstverdenen. 

Senest i fjor deltok de på flere utstillinger sammen, blant annet på Dronningens utstilling på Galleri Dronning Josephine på Oskarshall. 

– Kjell Nupen var en svært god venn av Dronning Sonja. De to møttes gjennom kunsten, og etterhvert ble han hennes mentor og læremester innen grafikk og malerkunst. De hadde et unikt samarbeid. Sist jeg møtte ham, på Høvikodden, kunne han ikke få fullrost Dronningen for hennes innsats for kunsten i Norge, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Store verker av Nupen henger både på slottet og på Skaugum.  

Nupen har hatt utstillinger i en rekke land. I tillegg har han utført flere kunstutsmykninger i både inn- og utland. Han ble født i Kristiansand, hvor han har jobbet og bodd de siste årene.

I Kristiansand har Nupen utsmykket Otterdalsparken på Tresse med en stor fontene, skulpturer og keramikk. Han er i tillegg kjent for sitt valg av intense blåfarger i maleriene sine. 

TV 2 / NTB