Eks-narkomane Ronny i tet i Norges tøffeste hundeløp 

Enorme mengder beinhard trening, godt hundestell og en trygg familie har gitt Ronny Frydenlund muligheten til å stikke av med seieren i det prestisjetunge Finnmarksløpet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag fortalte TV 2 historien om Ronny Frydenlund (38) i programmet Vårt lille land. 

Ronny var langt nede som rusmisbruker. I narkorus kjørte han inn i en fjellvegg i 2000, og var døden nær med brukket rygg og alvorlige hodeskader.

Et nytt liv

Takket være møtet med Liliane (41), som han nå er gift med, har Ronny fått et nytt liv. Sammen har de fått datteren Thea, som nå er ni år. 

De tre deler lidenskapen til hunder, og fra 2003 har Ronny vært en aktiv hundekjører. Han legger ikke skjul på at interessen har hjulpet ham å holde seg rusfri. 

Ligger i tet

I år deltar han for syvende gang på det beintøffe Finnmarksløpet. I fjor endte han på fjerdeplass, bare ni minutter bak hun som kom på tredjeplass. I år vil han på pallen. 

Og så langt ser det lyst ut. 

– Ronny Frydenlund leder løpet, omtrent én kilometer foran Harald Tunheim. De startet lørdag, og har nå lagt 750 km bak seg, sier pressetalsmann for Finnmarksløpet, Trond A. Andersen til TV 2. 

Følg deltagerne via GPS her 

– Alt kan skje!

Løpet er på 1050 km, og de første deltagerne er ventet til mål natt til torsdag eller fredag morgen, avhengig av føret på de siste 30 milene. 

– Dette kommer til å bli en triller, og ingenting er avgjort. Så langt ser det ut som om Tunheim har spart mer krefter. Han har gått raskere etapper og hatt lengre pauser, men alt kan skje. 

Det er 54 deltagere i Frydenlund og Tunheims klasse. 

– Hva må til for å vinne Finnmarksløpet? 

– Det er ingen idrett som har så mange variabler som langdistanse med hund. Ingen har i løpet av de tolv siste årene klart å vinne to år på rad. Alt kan skje. I år måtte den største favoritten Arnt Olav Skjerve bryte på grunn av omgangssyke. Slikt kan ramme alle, sier Andersen. 

Et skikkelig blodslit

Han sier at mye avhenger av hvilke taktiske valg som deltagerne tar underveis. Når man skal hvile er et av dem, man må ikke hvile for lenge og ikke for kort. I tillegg må man ta godt vare på hundene og ikke minst, velge dem med omhu. 

– Og ikke minst må man kunne tyne kroppen maksimalt i en uke. Det blir to timer søvn i døgnet i en uke, og det er utrolig tøft. 

– Hvordan vil du karakterisere Ronny Frydenlund som deltager? 

Ronny Frydenlund i fullt driv over vidda i årets Finnmarksløp. Foto: Kjell O. Brun.
Ronny Frydenlund i fullt driv over vidda i årets Finnmarksløp. Foto: Kjell O. Brun.

– Han er en av de herligste menneskene jeg vet om. Jeg digger ham. Han er ikke alene om å ha hatt en tøff bakgrunn og endt opp i hundemiljøet. Det er mange som kommer i kontakt med hunder, og opplever en ny dimensjon. Hundene ser deg som en venn, og ikke dine feil og mangler.  

Fornøyd så langt

Kona Liliane følger spent med, denne gangen fra hjemmebane. 

– Jeg har snakket med Ronny en del underveis, og han sier han har det bra. Han følger kjøreplanen etter punkt og prikke, sier hun til TV 2. 

Oppladningen til årets løp har ikke vært annerledes enn tidligere, men det ligger mye trening bak. 

– Vi ser han ikke så mye i vintersesongen, da kan han trene opp til 40 timer i uka. Han kan for eksempel kjøre tolv mil, så hvile i fire timer, og så kjøre tolv mil til. 

Hun sier det er flere årsaker til at ektemannen har blitt så god. 

– Det er helheten og samspillet mellom han og hundene. Han har en god evne til å omstille seg, og ikke gi opp. Ronny kan takle alt. 

– Tror du Ronny vinner i år? 

– Jeg håper det. Men ting kan snu.