SØKER VIDERE: Transportminister i Malaysia, Hishammuddin Hussein, ledet pressekonferansen onsdag formiddag der også representanter fra militæret deltok. Foto: APTN
SØKER VIDERE: Transportminister i Malaysia, Hishammuddin Hussein, ledet pressekonferansen onsdag formiddag der også representanter fra militæret deltok. Foto: APTN

Myndighetene er sikre på at flyet endret kurs før det forsvant

Søket etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines utvides til stadig større områder. 42 skip og 39 fly fra 12 land søker nå etter flyet i et område på 27.000 nautiske mil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag er det fem dager siden passasjerflyet fra Malaysia Airlines forsvant vel to timer etter avgang fra Kuala Lumpur på vei til Beijing.

Boeing 777-200ER maskinen hadde 239 personer om bord.

På en pressekonferanse onsdag kunne transportminister Hishammuddin Hussein bekrefte at de er sikre på at flyet endret kurs før det forsvant. Det har vært til dels motstridende opplysninger om dette tidligere.

– Våre eksperter har gått gjennom dette gang etter gang og vi er sikre på at det er dette flyet som har passert over fastlandet i nattemørket for deretter å fly over Malakkastredet. Våre siste sporinger slutter midt i stredet, der vi har en radarstasjon på en liten øy, sa Hussein.

Ministeren sa at det nå er 12 land som samarbeider om å søke etter flyet. 42 skip er satt inn og 39 fly er på vingene dag og natt. Disse undersøker et område på vel 27.000 nautiske mil.

– Folk må forstå at dette er et enormt stort område, og at man samtidig er avhengig av visuelt søk fra mennesker om bord i skipene og flyene, sa Hussein.

UTVIDER SØKET: Område for område blir nå Malakkastredet undersøkt. Foto: AP
UTVIDER SØKET: Område for område blir nå Malakkastredet undersøkt. Foto: AP

Han beklaget samtidig at man har kommet i skade for å komme med til dels motstridende opplysninger underveis i leteaksjonen.

– Dette har vi tatt lærdom av, og det er et stort antall eksperter som er hentet inn fra flere land som nå samarbeider for å drive søket fremover, sa han.

Kinesiske myndigheter har kritisert leteaksjonen, som de mener har vært dårlig synkronisert. Samtidig har man etterlyst mer fortløpende informasjon.

– Siden de fleste passasjerene var fra Kina er det forståelig at de pårørende der samt landets myndigheter er utålmodig. Men vi gjør vårt beste, målet er å finne flyet først og fremst, sa Hussein.