Multihandikappede Kristina (14) fikk ikke bolig hun hadde krav på

Kristina (14) fra Trondheim er avhengig av omsorg døgnet rundt. I ni måneder har hun hatt krav på barnebolig uten å få det, før kommunen plutselig snudde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trondheim kommune ga foreldrene avslag på søknaden om barnebolig i juni i fjor. Begrunnelsen var at kapasiteten var sprengt. 

Men da TV 2 tok saken snudde kommunen på dagen.

Se reportasjen øverst i saken!

En fare for seg selv

Seks måneder etter at Kristina ble født begynte foreldrene å mistenke at noe var galt. Datteren utviklet seg ikke som andre barn i samme alder. Årene etter har vært beintøffe for foreldrene. De må holde et øye med den nå 14 år gamle jenta hvert sekund for at hun ikke skal skade seg. 

– Hun forstår for eksempel ikke at kniven på kjøkkenbordet er farlig å holde på med, forteller faren Terje Iversen.

Kristina har ingen språk, må bruke bleier og er avhengig av at foreldrene mater og steller henne.  Hun har et dagtilbud på en skole, men på ettermiddagen og om natten er det foreldrene som tar vare på henne. 

FRUSTRERT: Faren til Kristina, Terje Iversen, reagerer kraftig på at kommunen først snudde da de fikk beskjed om at TV 2 var på saken. Foto: Tommy Andersen / TV 2
FRUSTRERT: Faren til Kristina, Terje Iversen, reagerer kraftig på at kommunen først snudde da de fikk beskjed om at TV 2 var på saken. Foto: Tommy Andersen / TV 2

– Hun kan stå opp av sengen 20 til 30 ganger før hun slår seg til ro om kveldene, og nettene er svært varierte. Noen ganger er hun våken i lange perioder om gangen, og det er aldri sånn at jeg sover en hel natt, forteller faren. 

Holdt på å gi opp 

For ni måneder siden søkte foreldrene om plass i barnebolig i Trondheim kommune. Barnebolig er et heldøgnstilbud for svært pleietrengende barn. Da Kristinas far fikk avslag på søknaden holdt han på å gi opp. Det tok tid å erkjenne at han ikke lenger klarte å ta vare på datteren. 

– Det er jo datteren min, og jeg er jo glad i henne, så det er jo klart at jeg må være der for henne. Man vet jo aldri. Plutselig sitter man der og ikke klarer mer. Når man har gått mange runder med seg selv for å bestemme seg for å plassere barnet i en omsorgsbolig, da får man et hardt slag i ansiktet kommunen gir avslag, sier faren. 

I avslaget skriver kommunen følgende: 

FOR LANG TID: Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune Gunn Røstad innrømmet at det har tatt for lang tid før et vedtak ble fattet i saken. Foto: Tommy Andersen /TV 2
FOR LANG TID: Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune Gunn Røstad innrømmet at det har tatt for lang tid før et vedtak ble fattet i saken. Foto: Tommy Andersen /TV 2

«… Barne- og familietjenesten vurderer at Kristina har så store pleie og tilsynsbehov at dette overgår foreldrenes evne og mulighet til å ivareta omsorgen over et lengre tidsperspektiv. Det vurderes derfor at Kristina fyller vilkårene for å tildeles plass i barnebolig. Det er per i dag ikke ledig plass i barnebolig i Trondheim kommune…»

Både barne- og avlastningsbolig er et kommunalt ansvar hjemlet i lov om kommunale helse- og omsorgstjenester. Kommunen skal ha avlastningstilbud ved særlig tyngende omsorgsarbeid. Og tilbudet skal tilpasses foreldrenes behov. 

To til tre års ventetid

I avslaget til Kristinas foreldre står det at kommunen har en målsetting om å forsøke å øke omfanget av avlastning i påvente av en eventuell ledig barnebolig. 

– For to til tre uker siden ringte jeg kommunen for å høre om hvordan det lå an i saken. Da fikk jeg beskjed om at barneboligene er fullbooket og at vi ikke kan forvente å få plass i løpet av to til tre år. 

Etter at foreldrene fikk avslaget i fjor juni har kommunen ikke gitt tilbud om økt avlastning. 

– Vi får avlastning 39 døgn i året og støttekontakt tre timer i uken. Det er tilsvarende det vi alltid har hatt, sier faren. 

– De leker med livene våre

Men etter at TV 2 tar tak i saken får foreldrene en telefon fra Trondheim kommune med tilbud om 100 prosent plass i barnebolig. Det reagerer Kristinas far kraftig på. 

– Nå har de plutselig ledig plass. Det er forferdelig, jeg blir helt kvalm inni deg. Det er ikke noe godt. Kommunen holder oss for narr, de leker med livene våre, sier han.

Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune Gunn Røstad sier at det har gått altfor tid før vedtaket om barnebolig for Kristina ble fattet. 

– I går ble dette ordnet fordi vi tok en grundig gjennomgang i saken og snudde alle steiner. Og da så at ikke alle steiner var snudd, sier Røstad. 

Bedt om å stoppe saken

I telefonsamtalen mandag ettermiddag oppfordret kommunen foreldrene til å la mediesaken ligge. 

– Enhetslederen ba på sine knær om jeg kunne droppe saken i TV 2. Men det kan jeg ikke. Hvem vet hvor mange andre foreldre det er der ute som står i samme situasjon? 

Dette svarer kommunaldirektør Røstad på spørsmål om kommunen har forsøkt å stoppe medieomtalen.

– Er det vanlig at enhetsledere kommer med en sånn oppfordring til foreldre?

– Nei, det er det ikke.

– Er det vanlig at enhetsledere tar kontakt med foreldre etter arbeidstid for å informere om at et vedtak er endret?

– Ja, det kan være nødvendig i enkelte saker. 

– Kjenner du til andre barn som venter på å få tilbud i barnebolig i Trondheim kommune? 

– Nei, det gjør jeg ikke.