Politiet til narkobaron: – Fortell alt du vet om Eirik Jensen

Det var beskjeden narkosiktede Gjermund Cappelen fikk i et av de første avhørene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19. desember i fjor ble Cappelen pågrepet av politiet og siktet for befatning med mellom 80 og 90 kilo hasj. Asker og Bærum politidistrikt mente de hadde sprengt et stort narkotikanettverk som de i mange år hadde hatt under oppsikt.

 

ETTERFORSKET LENGE: I følge flere kilder TV 2 har vært i kontakt med dukket Eirik Jensens navn opp allerede i høst. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
ETTERFORSKET LENGE: I følge flere kilder TV 2 har vært i kontakt med dukket Eirik Jensens navn opp allerede i høst. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Den selvutnevnte narkobaronen Gjermund Cappelen ble først avhørt av narkotikaetterforskere fra politidistriktet.

Kort tid etter dette avhøret ble Cappelen på nytt ført inn i et avhørsrom. Foran han satt en ny avhører fra Asker og Bærum politidistrikt, får TV 2 opplyst.  

Jensens navn dukket tidlig opp

Bærumsmannen fikk nå klar beskjed om at politiet kjente til alt rundt kontakten han hadde hatt med polititoppen Eirik Jensen. TV 2 får opplyst at Gjermund Cappelen raskt forstod at politiet satt på mye bevismateriale knyttet til det kriminelle samarbeidet mellom han og Jensen. 

Cappelen ble forespeilet strafferabatt dersom han la kortene på bordet. Han valgte da avgi en fri forklaring om sitt samarbeid med den betrodde politimannen.

I følge flere kilder TV 2 har vært i kontakt med dukket Eirik Jensens navn opp allerede i september/oktober da Asker og Bærum politidistrikt innledet etterforskningen mot Cappelen.

I løpet av en kort tidsperiode i fjor høst ble det registrert flere hundre tekstmeldinger og mange telefonsamtaler mellom polititoppen og Bærumsmannen.

«Manglet 10.000»

I avhør har den selvutnevnte narkobaronen fortalt at han de siste 20 årene har smuglet over 20 tonn hasj til Norge – i samarbeid med Eirik Jensen. Det siste partiet de klarte å få inn i landet var på 300 kilo i november i fjor, i følge Cappelens forklaring. 

I følge mannens detaljerte forklaring skal han flere ganger i fjor ha møtt Eirik Jensen og overlevert store kontantbeløp som betaling for bistand. Det siste beløpet skal ha vært på 10.000 kroner og ble utbetalt like før Cappelen ble arrestert 19. desember i fjor.

Bærumsmannen har forklart at «det manglet bare 10.000 på fullt oppgjør» til Jensen etter den siste betalingen.

Forsvarer kritisk

Etter det TV 2 får opplyst har Gjermund Cappelen og Eirik Jensen vært under politiovervåkning siden oktober i fjor. Dermed kan politiet ha sikret seg et pengebevis. 

Eirik Jensen nekter for å ha gjort noe straffbart. Hans forsvarer Jens-Ove Hagen er svært kritisk til Jensen ennå ikke er konfrontert med bevisene i saken.

– Jeg har flere ganger etterlyst at de må forelegge han de bevisene de har. Han har sittet 14 dager isolert. Han burde i denne perioden ha blitt forelagt hele grunnlaget for siktelsen mot han, slik at han kunne imøtegått alt dette, sier Hagen.

Tirsdag avgjorde Oslo tingrett at Jensen skal sitte nye to uker i full isolasjon