Bankene håver inn - nå hagler kritikken mot «spleiselaget»

Bankene har satt ned innskuddsrenten - også for barn helt ned til null år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bankene med DNB i spissen kaller det et spleiselag når de skal hente inn mer egenkapital for å bli mer solide. Men mens utbyttet til DNBs eierne økte med nesten én milliard kroner i fjor, måtte kundene betale inn nær tre milliarder kroner mer i renter samme år. 

– Bankene er av myndighetene blitt pålagt å tjene mer penger, sånn at vi står bedre rustet i dårligere tider. Det er også kundene tjent med. Og også de ansatte og eierne, så det er noe samfunnet er tjent med, sier Even Westerveld, informasjonssjef i DNB, til TV 2. 

Professor: – Spleiselag blir misvisende

Men det er gode tider i bankbransjen. I fjor hadde norske banker et samlet resultat før skatt på 42,4 milliarder kroner. Og nå øker kritikken mot spleiselaget. Mange mener det er helt klart at kundene må ta størsteparten av regningen.

KRITISK TIL SPLEISELAGET: Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.  Foto:  Morten Holm / SCANPIX .
KRITISK TIL SPLEISELAGET: Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.  Foto: Morten Holm / SCANPIX .

– Spleiselag blir misvisende i denne sammenhengen. Her er det først og fremst bankenes kunder som betaler regningen ved at rentemarginene er svært høye, mens eierne av bankene har en svært gunstig situasjon, ved at inntjeningen i bankene er svært god, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til TV 2. 

Tidligere leder av Finanskriseutvalget, Jon Hippe, er også kritisk.

– Det som er problemet nå er jo at man øker utbyttet og samtidig holder prisen høy, og da begynner man å lure på om dette spleiselaget utnyttes rett og slett, sier Hippe til TV 2. 

Senker innskuddsrenten også

Det er ikke bare høy rente på boliglånene som gjør at bankene tjener mer penger. Flere av bankene har også bestemt seg for å gi mindre tilbake for de pengene du og jeg har på konto i banken.

For parallelt med at boliglånsrentene ble oppjustert, valgte flere banker å senke innskuddsrenten. Ikke bare for de voksne, men også for de aller yngste. 

– Bankene gjør dette for å tjene mer penger, og det betyr at de betaler mindre for å pengene dine inn og så må du betale mer for å få de ut igjen, og de som sitter igjen med profitten, er bankene, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet. 

– Bankene utnytter forbrukerne

Forbrukerrådet er sterkt kritisk til at bankene både øker utlånsrentene og senker innskuddsrentene. 

– Min oppfordring til bankene er å kjenne sin besøkelsestid og ikke utbytte forbrukerne på denne måten, sier Flesland til TV 2. 

Med en lavere innskuddsrente og høyere utlånsrente, kunne bankene ifølge Finanstilsynet øke sine overskudd med 6,5 milliarder kroner i 2013 sammenlignet med året før. 

– Vi mener markedsforholdene endret seg på en sånn måte, at det var rimelig for oss å gjøre det, sier kommunikasjonsjef i Danske Bank, Stian Arnesen til TV 2. 

Erna med klar beskjed

Statsminister Erna Solberg har tidligere til TV 2 kommet med en klar oppfordring til alle landets banker. 

– Det er helt klart at når markedsrenten går ned, skal også renten til låntakere, om det er bedrifter eller enkelthusholdninger, også gå ned. Og det forventer jeg at man gjør, sa statsministeren til TV 2.