SOTSJI-DUELLEN KOWALCZYK VANT:   Poland's gold medalist Justyna Kowalczyk and Norway's Marit Bjørgen after the Women's Cross-Country Skiing 10km Classic at the Laura Cross-Country Center  in Rosa Khutor during the Sochi 2014 Winter Olympics February 13, 2014.
Photo: Tobias Röstlund / TT / kod 1014
SOTSJI-DUELLEN KOWALCZYK VANT:   Poland's gold medalist Justyna Kowalczyk and Norway's Marit Bjørgen after the Women's Cross-Country Skiing 10km Classic at the Laura Cross-Country Center in Rosa Khutor during the Sochi 2014 Winter Olympics February 13, 2014. Photo: Tobias Röstlund / TT / kod 1014

Kowalczyk om Bjørgen: – Vi setter oss ikke ved siden av hverandre

Nå gjør hun helomvending og det går dermed mot flere dueller mellom skistjernene.

Tidligere har Justyna Kowalczyk (31) uttalt at hun kommer til å legge opp etter denne sesongen, men nå ser hun ut til å gjøre helomvending, selv om hun fremdeles er åpen for å legge opp. 

– Sjansen er alltid tilstede, men selv om jeg, la oss si, om to-tre uker sier at jeg vil fortsette sportseventyret, betyr det ikke nødvendigvis at jeg kommer til å delta i OL. Jeg er ikke i stand til å forutsi hva som kommer til å skje om fire år. Når det gjelder avgjørelsen om å legge opp, er jeg ikke langt fra å ta en avgjørelse. Jeg er åtti prosent sikker på av jeg vet hva jeg skal gjøre. Jeg er fremdeles ikke helt sikker, sier Kowalczyk i det polske tv-programmet «Tomasz Lis live».

– Det minst sannsynlige er at jeg avslutter karrieren allerede nå. Jeg vet at journalistene har skrevet om et slikt scenario, men man kan jo lese mye rart i avisene, fortsetter Kowalczyk.

– Hodet som ønsker å hvile

Nå skal hun hvile hodet, og dersom hun føler seg mentalt klar for å satse videre så vil vi se mer til det polske langrennsesset. 

– Om jeg klarer å si til meg selv at jeg klarer å holde ut lenger med dette regimet. Senene mine trenger litt tid på seg. Men hvis noe blir skadet, vet vi hvordan vi kan endre treningsplanene. Åtte år med slikt press er mye for hodet. Det er hodet som ønsker å hvile. Jeg håper det holder med tre måneder, sier hun. 

– Setter oss ikke ned ved siden av hverandre

Kowalczyk uttaler seg også om det kjølige forholdet til sin største rival, Marit Bjørgen.

– Vi hverken unngår hverandre eller er gode venner. Vi er rivaler. Vi hilser og utveksler noen setninger om våre inntrykk etter endt løp, vi gratulerer hverandre. Lange samtaler finner derimot ikke sted. Vi setter oss ikke ved siden av hverandre under frokosten. Dersom vi ikke hadde vært rivaler, hadde min verden eksistert uten Marit og omvendt, sier hun.

Kowalczyk er omstridt her i Norge, og det er hun også i hjemlandet. Spesielt når det ikke går veien. Men hun er takknemlig for tilbakemeldingene hun får fra fansen, selv om hun noen ganger også blir såret dersom det er negativt.

– Jeg kan ikke klage på manglende støtte blant publikum. Fansen sympatiserer med meg når jeg opptrer offentlig, på gaten, på Facebook. Det kommer alltid til å finens en håndfull som kritiserer. Iblant gjør det vondt, andre ganger ler jeg av det, sier 31-åringen.

Skadet foten på bursdagen

I tv-programmet snakket hun også ut om det mye omtalte bruddet i foten, som var med på ødelegge OL og resten av sesongen for henne. 

Hun fosset riktignok inn til gull på 10 kilometer klassisk i Sotsji, men ellers gikk det meste mot henne.

– Jeg ønsket ikke å snakke om det tidligere, men skaden skjedde på bursdagen min. Jeg traff et bordbein, og det var nok, sier Kowalczyk, som fylte 31 den 19. januar.