I RETTEN: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller snakker med forsvarer Geir Hovland i Oslo tingrett mandag. I bakgrunnen står hovedetterforsker Thomas Kvalnes.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
I RETTEN: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller snakker med forsvarer Geir Hovland i Oslo tingrett mandag. I bakgrunnen står hovedetterforsker Thomas Kvalnes. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

DRAPSTILTALT MOR (28) TIL AVDØD DATTERS (1) BIOLOGISKE FAR:

– Unnskyld. Det var aldri meningen at hun skulle dø

OSLO TINGHUS (TV 2) Da den 28 år gamle barnemoren fra Oslo var ferdig med sin frie forklaring, vendte hun seg til den avdøde datterens biologiske far.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Siden vi ikke har kontakt vil jeg bruke denne muligheten til å si dette, sa den tiltalte moren mens tårene rant.

Hun fortsatte:

– Jeg vet at det ikke vil gjøre vondt godt, men jeg vil likevel si det nå, når jeg er face-to-face med deg: Unnskyld. Det var aldri meningen at hun skulle dø.

Den biologiske faren, som er i Norge i forbindelse med rettssaken, strevde med å se på henne mens hun snakket, men vendte til slutt blikket mot henne.

Da hun hadde sagt unnskyld, reiste hun seg og gikk tilbake til tiltalebenken, mens hennes tidligere ektemann tok papir for å tørke egne tårer.

Den biologiske faren er en pakistansk slektning hun giftet seg med da hun var 19 år gammel. Han er representert ved bistandsadvokat Vidar Storvik under rettsforhandlingene og har også lagt ned et erstatningskrav.

Måtte ta pause

På starten av rettsdagen forklarte 28-åringen seg i vel en halvtime før hun ikke klarte mer og retten besluttet å ta en pause. Etter tyve minutter var retten satt igjen.

Da fortalte hun at hun ikke tenkte over at mishandlingen kunne komme til å koste datteren hennes livet. 

Den medtiltalte britens forsvarere, Vibeke Hein Bæra og Niels-Christian Schelver Petersen, og aktor Cecilie Schløsser Møller fulgte opp en rekke ganger med spørsmål om hvilke tanker hun gjorde seg natten til søndag 3. oktober 2010 – natten datteren ble senket to ganger ned i en bøtte.

– Ville bare bli ferdig så hun kunne legge seg

– Hva tenkte du den andre gangen du dyppet henne i bøtten? spurte aktor.

– Svaret blir det samme. Jeg tenkte bare at jeg ville bli ferdig med det så hun fikk legge seg, svarte 28-åringen.

Fortalte om overgrep

I går fortalte om hun sin oppvekst og om mange rystende opplevelser som skal ha merket henne for livet. 

Hun forklarte seg blant annet om en rekke seksuelle overgrep fra hun var 14 år til hun 19 år gammel «frivillig, men arrangert» giftet seg med en pakistansk slektning. 

Overgrepene skal ha blitt begått av personer utenfor familien. Da hun var 14 år skal hun ha forsøkt å politianmelde, men ikke lyktes med dette.

Etter det TV 2 har fått opplyst mener rettspsykiaterne som har levert en sakkyndigrapport om henne, at hun lider av både posttraumatisk stress-syndrom, tilknytningsforstyrrelser og mild depresjon – blant annet som følge av sine opplevelser.

– Når hun ikke svarte fikk jeg beskjed om å senke henne ned igjen

Hun forklarte seg også om dagen 3. oktober 2010, slik hun husket den fra morgenen av. Hun hadde stått opp i syvtiden. Datteren var våken og «blid, som alltid». Hun hadde gitt henne frokost, pusset tennene hennes.

På kvelden hadde datteren blitt plassert i «hjørnet», som er en av de mange disiplineringsmetodene beskrevet i tiltalen.

– Frem til jeg fikk beskjed av han (medtiltalte, journ. anm) om å hente bøtten, så er det meste uklart for meg. Det med bøtten sitter så fast at jeg ikke klarer å tenke på noe annet når jeg tenker tilbake på den kvelden, forklarte kvinnen.

– Jeg gråt litt. Om det var han eller jeg som stilte henne spørsmål husker jeg ikke, men jeg vil tro jeg fikk beskjed om å stille spørsmål. Når hun ikke svarte fikk jeg beskjed om å senke henne ned igjen. 

– Jenta kastet opp vann

28-åringen fortalte at hun fulgte med på bena til datteren og på den britiske mannen som var på videolink på skjermen.

– Så fikk jeg beskjed om å ta henne opp og legge henne ned. Hun hostet, så jeg ga henne et par innblåsninger og da kastet hun opp rent vann, forklarte hun.

Den tiltalte moren forteller at datterens øyne da var klare. Hun gikk for å hente rent tøy og bleie. Hun smurte også et par brødskiver. Ifølge forklaringen hennes var datteren ved bevissthet.

– Siden hun var trøtt la jeg henne ned i senga, og sa hun skulle lukke øynene og sove. Jeg dro sengen nærmere meg, nærmere sofaen. Plutselig hørte jeg rare lyder og da så jeg at det kom lyserødt skum fra nesen eller munn. Jeg tok henne opp og hun var bevisstløs.

Tre og et halvt år siden

Aktor stilte også en rekke oppfølgingsspørsmål om hvor lenge hun trodde at datteren hadde vært under vann og refererte blant annet til avhøret 11. oktober 2011, da hun erkjente handlingen. 

Hennes forsvarer Geir Hovland understrekte i går at rettens aktører måtte ta hensyn til at hun har tre ulike tidsangivelser å forholde seg til og at dette er krevende for henne: 

  • Hva tenkte hun 3. oktober 2011, da det skjedde? 
  • Hva tenkte hun året etter, da hun tilsto? 
  • Og hva tenker hun i dag, tre og et halvt år etter?

En evighet og et par sekunder

I avhøret 11. oktober 2011 skal hun ha referert til at det føltes som en «evighet» og på bakgrunn av dette kunne det ha vært flere minutter. I dag sa hun imidlertid at det ikke kunne ha vært noe mer enn et «par sekunder» hun senket datteren i bøtten den andre gangen.

– Når jeg ser på det i dag, kan det ikke ha vært mer enn et par sekunder, sa kvinnen.

– Var dette lenger eller kortere enn den første gangen du senket henne ned i bøtten? spurte aktor.

– Jeg vet ikke, var svaret.

Moren nekter straffskyld for forsettlig drap, men erkjenner barnemishandling. Den medtiltalte britiske mannen nekter straffskyld for både mishandling og drap.