FORSVUNNET: Det er dette Malaysia Airlines-flyet som er sporløst borte. Her letter Boeing 777-200ER-flyet fra en flyplass i Frankrike i 2011. Foto: AP Photo/Laurent Errera.
FORSVUNNET: Det er dette Malaysia Airlines-flyet som er sporløst borte. Her letter Boeing 777-200ER-flyet fra en flyplass i Frankrike i 2011. Foto: AP Photo/Laurent Errera.

– Terror-gruppe hevder de står bak mystisk flystyrt

Flere kinesiske journalister har mottatt epost fra gruppen «Chinese Martyr Brigade» som hevder flystyrten var en hevnaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreløpig er det ingen spor etter flyet fra Malaysia Airlines som forsvant fra radaren natt til lørdag. I en pressemelding natt til tirsdag, norsk tid, skriver flyselskaper Malaysia Airlines at myndighetene fortsatt jobber med å finne ut om flyet forsøkte å snu tilbake eller ikke. 

Malaysiske myndigheter etterforsker fem personer som hadde sjekket inn, men aldri boardet det forsvunnede flyet MH 370, skriver Wall Street Journal, gjengitt i VG.

UTVIDER SØKET: Malaysias transport og forsvarsminister Hishamuddin Hussein sier myndighetene utvider søket etter flight MH 370. Foto: REUTERS/Edgar Su.
UTVIDER SØKET: Malaysias transport og forsvarsminister Hishamuddin Hussein sier myndighetene utvider søket etter flight MH 370. Foto: REUTERS/Edgar Su.
STORE LETEMANNSKAPER: Både båter og fly har vært i aksjon siden meldingen om det forsvunne flyet. Nå bistår også Kina med ti satelitter i søket. AFP PHOTO / HOANG DINH NAM
STORE LETEMANNSKAPER: Både båter og fly har vært i aksjon siden meldingen om det forsvunne flyet. Nå bistår også Kina med ti satelitter i søket. AFP PHOTO / HOANG DINH NAM

Ifølge International Business Times og en rekke andre utenlandske aviser, har flere kinesiske journalister mottatt en hemmeligstemplet epost hvor en separatistgruppe fra Kina hevder å stå bak flyforsvinningen.

– Kobles til brutalt knivangrep

Den ukjente terrorgruppen «Chinese Martyr Brigade» skriver blant annet at flyforsvinningen var et hevntokt på grunn av undertrykkelse av den etniske minoriteten Uighurer, i Kina. 

I eposten som ble sendt anonymt står det blant annet: «Dere dreper en av oss, vi hevner det med å drepe hundre av dere.»

Ifølge avisen New York Post, uttaler myndighetspersoner at utspillet fra gruppen kan ha vært et forsøk på å øke spenningen mellom Uighurer og Han-kinesere, som er majoriteten i den autonome regionen Xinjiang i Kina. Avisen kobler hevnutspillet i den hemmelige eposten til det brutale knivdrapet 1. mars, hvor 29 personer ble drept av en uidentifisert gruppe militante personer på en togstasjon i Kunming. 

Fungerende transportminister i Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, fortalte fremmøtt presse mandag at han tvilte sterkt på at terrorgruppen faktisk står bak angrepet. 

– Det er ingen sikre tegn som tyder på det, fortalte ministeren.

Thailandsk politi, som har avhørt mannen som hentet ut flybilletter for de to personene med stjålne pass, heller mot at de to kan ha vært asylsøkere, melder NTB:

– Vi har avhørt ham, men fant ikke at det var noe mistenkelig med ham. Vi ser på alle muligheter, blant annet at disse personene kan ha vært involvert i menneskesmugling, sier politisjef i Pattaya, Supachai Puikaewcome.

Lite som peker på et terrorangrep

Ifølge nyhetsbyrået Reuters viser etterforskningen i saken så langt at det ikke ser ut som det har vært et angrep rettet mot passasjerflyet.

Reuters siterer både amerikanske og europeiske kilder som jobber tett opp mot etterforskningen. 

En av hovedgrunnene til at de ikke mener det har pågått et terrorangrep om bord, er at elektroniske spor peker på at flyet forsøkte å snu tilbake mot Kuala Lumpur-flyplassen da det forsvant fra radaren. 

Setter inn satelitter i søket

Kinesiske myndigheter setter inn ti satellitter i søket etter flyet som forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing, melder NTB.

Ved hjelp av blant annet høyoppløselige bilder og værovervåking skal satellittene støtte og bistå leteaksjonen, heter det i en kunngjøring fra myndighetene tirsdag.

Rundt to tredeler av de 239 menneskene om bord på flyet var kinesere.

I alt ni land deltar i den internasjonale leteaksjonen. 

USA skal sjekke terrorliste

Myndighetene i Malaysia utelukker ikke at det kan ha vært et terrorangrep rettet mot flight MH 370. 

To av de 239 personene om bord i det savnede flyet fra Malaysian Airlines sjekket inn med falske pass. Mandag formiddag opplyste malaysiske myndigheter at en av personene er identifisert. 

Billettene skal ha blitt bestilt i de to europeernes navn 6. mars, og utstedt i Pattaya i Thailand. Billettene gjelder reiser fra Kuala Lumpur til Beijing, og videre til Europa.

De to passasjerene som brukte passene, ble fanget opp av overvåkingskameraer på flyplassen i Kuala Lumpur.  Fingeravtrykk og bilder av de to flypassasjerene som reiste med stjålne pass på det savnede flyet fra Malaysia Airlines er oversendt til amerikanske myndigheter.

Materialet skal sjekkes opp mot registre av kjente terrorister og kriminelle, melder ABC News.

Kina ber malaysiske skjerpe innsatsen

De etterlatte er bedt om å forberede seg på det verste. Blant de savnede er 153 personer kinesiske. 

Kina ber malaysiske myndigheter skjerpe innsatsen i søket etter flyet. 

– Vi har et ansvar for å be malaysiske myndigheter skjerpe søkeinnsatsen og starte etterforskning så snart som mulig, og gi Kina relevant informasjon, sier talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Qin Gang ifølge BBC.